Damian73 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Darek z docieraniem silnika moim też skromnym zdaniem jak najbardziej w modelu,wyważ model bez paliwa, zawsze lepiej cofnąć np.pakiety na tył niż odwrotnie,w twoim modelu zbiornik paliwa jest poza CG więc nie warto wyważać z pełnym, 1/4 rozłoży się na całym dnie zbiornika a w locie ta sama ilość jest z tyłu ale ta ilość paliwa nie wiele zmieni.Darek z silnikiem jest tak na wolnych nie gaśnie i nie spada z obrotów,przejście z wolnych do wysokich w miarę szybkie bez zająknięć z wysokich do wolnych obroty nie mogą spadać i powoli się wyrównywać do płynnych (szybkie ruch drążka). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amolduch Opublikowano 25 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 (edytowane) Witam dawno już byłem na forum dzisiaj oblatałem Sbacha zamieszczam dwa filmiki ( kiepski operator kamery (mój ojciec ) trochę niedowidzi i wyszło jak wyszło) pierwszy w Zamościu na lotnisku (trochę kropił deszcz, ale musiałem spróbować ) Drugi lot po stwierdzeniu że wszystko jest OK postanowiłem wykonać na boisku piłkarskim (gdzie zawsze latam ) Edytowane 25 Maja 2014 przez amolduch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRY3 Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 No, piękne -) lądowanie prawie na hariera. No to teraz kolej na mnie z oblotem, bo model stoi i się kurzy od co najmniej miesiąca a ja wyszukuje pretekstu by nie wybrac sie na lotnisko. Gratuluję udanego oblotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amolduch Opublikowano 25 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Dziękuję i życzę również udanego oblotu , nasze modele niewiele się różnią więc oblot będzie przyjemnością .Z tym lądowaniem to trochę nie wyszło ( duża trawa na lotnisku ) bałem się że już po podwoziu ale jest wszystko Ok model leci jak po sznurku, nie musiałem używać trymerów teraz tylko się wczuć i trenować Muszę także zatrudnić znajomego kamerzystę który nakręci cały lot dokładnie i wtedy coś będzie widać jak to lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 świetny model gratuluję modelu i udanego oblotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amolduch Opublikowano 4 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Witam w sbachu usmażyło mi się serwo od kierunku nie mam pojęcia co mogło być przyczyną . całe szczęście że po wylądowaniu zaczęło się palić i nie spaliło całego modelu prawdopodobnie jeti max bec też jest do wymiany mam pytanie czy wstawiać takie samo serwo czy coś innego . myślałem nad tym : http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=65_457_458&products_id=14114 ale jest sporo droższe i moment przy 6v jest mniejszy od HS-7955TG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 witam!przykra sprawa z tym serwem... nie wiem czemu wciąż chcesz serwo Hiteca, w Extrze 260 55cc na kierunku mam takie serwo : http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=65_457_469&products_id=5743. na wysokości też mam Savoxy SC-1258TG i bardzo je sobie chwalę. ewentualnie jeśli chcesz serwo HV to poniżej też masz ciekawą opcję. http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=65_457_469&products_id=8725 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amolduch Opublikowano 4 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 To serwo cały czas się centrowało (piszczało) może miało jakąś wadę ,linki od kierunku ustawiałem równo żeby nie były zbyt napięte i dalej te same objawy , wytrzymało w sumie w dwóch modelach 3 sezony ale mogło pociągnąć jeszcze. Nad tymi serwami Savoxa myślałem już od dawna i pewnie je zamówię ( cena jest przystępna w stosunku do Hiteca) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esceta Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Używam od kilku lat Hitec5955TG, 7955 TG i JR 8711 i jeszcze nie spaliło się rzadne. Zarówno jedne jak i drugie jak i inne cyfrowe ciągle popiskują. Taka ich uroda. Lubię Hiteca ze względu na brak luzów nawet po niezłej ilości lotów czego o JR powiedzieć nie można. Kolegom popaliły się sporadycznie serwa . Dotyczy to różnych marek nie tylko Hitec. Przyczyny nieznane. Mnie w JR8711 rozwaliło zębatki i zablokowało lewą lotkę w prawie skrajnym dolnym położeniu.Drugi JR siłując się z tym zablokowanym sfajczył się gdyż innego wyjścia nie miał. Takie awarie się zdarzają i już choć nie powinny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SiSon Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 U mnie savoxy okazaly sie totalna porazka. W jednym padl silnik na kierunku, w drugim rowniez na kierunku w 3 locie elektronika. Obecnie mam Hiteca po kilku lotach ok, ale zobacze w przyszlosci. Jednen savox na lotce ma problem z centrowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zolty Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 ciekawe z tym serwem?? w TIRach tez sie takie sytuacje zdarzaja, puki jedzie jest ok jak stanie to pozar wybucha ty musiales miec tak samo puki latales to sie chlodzilo jak wyladowales to zabraklo chlodzenia i zapalilo sie. cale szczscie ze model caly . pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Na jakim radiu latasz? Poza tym - koniecznie radzę zaznajomić się z tym jak należy ustawiać antenę w nadajniku! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esceta Opublikowano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 9 Z i MZ14. Antenę ustawiam jak mi wygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amolduch Opublikowano 8 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 Na jakim radiu latasz? Poza tym - koniecznie radzę zaznajomić się z tym jak należy ustawiać antenę w nadajniku! Witam latam na hitec aurora 9 ale co ma ustawienie anteny w nadajniku do spalonego serwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amolduch Opublikowano 14 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Serwo zamówione (Hitec 7955tg)we wtorek montaż i w górę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amolduch Opublikowano 18 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 Witam zmieniłem serwo kierunku , wywaliłem tą listwę zasilania (to nie ona była przyczyną spalenia serwa , do tej pory nic nie udało mi się ustalić ) i z jeti max beca zasilanie na odbiornik podałem na 1poprzez kabel Y i 9 kanał ,czy dobrze to zrobiłem i czy nic się nie stanie z odbiornikiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRY3 Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Też tak mam i działa - niestety na razie nie bylo okazji wzbic się w powietrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Witam latam na hitec aurora 9 ale co ma ustawienie anteny w nadajniku do spalonego serwa? do spalonego serwa nic, ale może mieć to inne skutki przynajmniej tak mi wmawiali jak miałem antenę ustawioną pionowo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amolduch Opublikowano 19 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Sbach zaliczył dzisiaj kreta przez głupi błąd przy lądowaniu i trzeba będzie zrobić podwozie i dolny keson prawego skrzydła może się wyrobie wieczorami przed piknikiem w Radawcu pózniej wstawię nagranie z wypadku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amolduch Opublikowano 21 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Witam powoli odbudowuję sbacha skończyłem spód pod podwozie, dałem 1 warstwę tkaniny na wierzch między podłużnicami będzie ona usunięta (wiem że to nie potrzebne ale coś tam wzmocni) pod kątownikami od podwozia przelaminowałem 4 warstwami tkaniny z obu stron nie rozleci się na pewno , okazało się że ster kierunku jest przełamany i trzeba było go posklejać , zostało jeszcze wymienić dolny keson skrzydła i zamówić rury łączące do skrzydeł i stateczników Przy okazji na warsztat trafiły inne modele Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi