pacek Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Witam, jako że chcemy zacząć przygodę z holowaniem a doświadczeń brak, pytanie podstawowe o długość holu. holownik to piperek 1/4, a szybowiec to easy glider. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 15m Wam wystarczy. Przy większym szybowcu warto wydłużyć hol ponad 20m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 23 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 dzięki, i jeszcze jedno pytanie z czego robicie hol, i jak powinien być zrobiony (jakieś pilociki na końcach), czy holownik ląduje z holem, czy zrzuca go przed lądowaniem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Na końcu jest tylko dowiązany kawałek z grubej żyłki aby łatwiej było się podczepić. Przy lądowaniu (jak i w trakcie całego lotu) pilot holówki musi mieć palec na pstryczku od wyczepu. Nie ma konieczności zrzucania holu chyba że na podejściu są ostry i inne tego typu chwasty które mogą zatrzymać linkę (takie wypadki już się zdarzały). Trzeba być czujnym. Można dla lepszej widoczności momentu wyczepienia jakieś 3m przed końcem linki dowiązać krótki kawałek taśmy ostrzegawczej (max 50cm). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniek Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Nigdy nie zrzucałem holu przed lądowaniem. Co do konstrukcji linki holowniczej polecam usztywnienie po stronie holownika, na długości od zaczepu conajmniej do końca usterzenia. Takie usztywnienie zabezpieczy model przed zaklinowaniem się linki w stery szczególnie podczas zrzutu holu. Ja do tego używam cienkiej rurki nylonowej do pneumatyki przemysłowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RWD Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 No to miłej zabawy panowie ja pamiętam swój pierwszy hol i nie było to takie proste a holowałem Piperkiem 1.8 m rozpiętości i silniczku ASP 46 szybowczyk o wadze ok 700 gr . Teraz mam Piperka J3-club o rozpiętości 2310 mm i silniku RCGF 20cm i nawet zrobiliśmy z chłopakami dwu hol http://www.youtube.com/watch?v=unt1oOs-Q9Y a długość holu to 15m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko11 Opublikowano 30 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2021 długość holu zależy od wiekości szybowca 24-25 jest idealnie przy większej skali szybowce 1;2,5 holujemy na lince nawet 35m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi