Skocz do zawartości

Przerobienie Akrobata na Górnopłata -udało się

miki150

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

ostatnio kupiłem silnik TP 21 ,regulator 20 A lipol 1000 mAh i 2 mikro serwa

i kupiłem oczywiście też model depronowy Górnopłat ale dopiero wczoraj został wysłany,

Miałem kiedyś akrobara takiego 85cm rozpietosci z gotowego zestawu z alegro był on tylko na ster kierunku i apratura nie prporcjonalna , model na samym początku zaczoł sie psuć tzn silnik przekłanie pilot do sterowania itd ,

wiec od 2 dni przerabiam go na gornopłata ze sterem kierunku i sterem wysokości wczoraj o 22 udało mi sie go zkonczyć :D

załozyłem do niego silnik TP 21 smiglo 8x4 2 serwa mikro regiel 20A i lipol

OTO ZDJĘCIA:d612de941b6ff689.html6b715e70fab1a43b.htmlfdc3af8cd0c14b01.html

1 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d612de941b6ff689.html

2 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6b715e70fab1a43b.html

3 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fdc3af8cd0c14b01.html

Opublikowano

Witam kolege miki150, na forum,model powinien latać pamietaj o wywazeniu i o ustawieniu skłonu 2% i wykłonu w prawo 2%, no i sprawdz działanie sterow przed lotem.

Mam nadzieje ze wrzucisz fotki gotowego modelu do lotu którego Ci wysłałem :D

Opublikowano

Jeśli nie masz lotek, a z tego co widać skrzydła nie mają wzniosu, jeśli poleci to będzie ciężko nim sterować...

edited -> dodałem text "jeśli poleci"

Opublikowano

Miki to co zbudowałeś niema prawa latać, zrób porządny kadłub z jednego kawałka styropianu , ta listewka na górze skrzydła to niby wzmocnienie ? .

Opublikowano

Witam, dziwie sie czasem oglądając tu i ówdzie różne konstrukcje, że tzw modelarze (nie wszyscy!) mają jeden cel najtaniej, najszybciej i musi latac... Gdzie podział sie kunszt , dbałość o szczególy wykonczenia? Oczywiście to nie makieta, ale tak naprawde to kazdy model jest jakąs tam makietą. Pytania czy to poleci nalezy zadać sobie a nie na forum, co zrobiłeś to masz. Jak się przyłożyłes tak poleci... Może to młodosc dyktuje taką a nie inna forme tworzenia takich "modeli" jak Twoje... Zadbaj o szczegóły, wykoncz model zeby miał jakiś wygląd, zobaczysz ile będzie satysfakcji z tego...

Pozdrawiam.

Opublikowano

Poczekaj spokojnie na gornoplata :) Ten model ktory zaprezentowales na zdjeciach ma male szanse na dobre loty. Brak lotek przy plaskim skrzydle, co niepozwala na zakret. Chyba ze zrobisz wznios. Poczekaj na gornoplata i bedziesz mogl probowac latac.

miszcz :mrgreen:

O w pyszczek!

Rewelacja !!!

Tego to i Picasso by sie nie powstydził :devil:

Niewiem jak inni ale wydaje mi sie ze gdybyscie byli na miejscu Miki'ego to nie bylo by wam tak milo po przeczytaniu czegos takiego... zwlaszcza od Administratora i Moderatora forum.

Opublikowano

Niewiem jak inni ale wydaje mi sie ze gdybyscie byli na miejscu Miki'ego to nie bylo by wam tak milo po przeczytaniu czegos takiego... zwlaszcza od Administratora i Moderatora forum.

Mnie dałoby to do myślenia....

Opublikowano

Według mnie wszystko moze latać i nie zalezy to od tego jak wyglada.

Najlepszym sposobem przekonania się jest oblotł i miejmy nadzieje ze miki napisze o własnościach lotnych modelu :wink:

Opublikowano

Wieczu wszyscy jesteśmy modelarzami i jeśli widzimy że ktoś robi coś źle to musimy na to reagować wiem że nie jest to miłe ale takie jest życie lepiej być sprawiedliwym i niezbyt miłym niż miłym ale kogoś oszukiwać że zrobił dobrze skoro zrobił coś źle

Danylotnik - nie podpuszczaj miki do oblatania tego czegoś, model ma błedy konstrukcyjne i w zasadzie niema prawa poprawnie latać, jeszcze miki pos łucha Ciebie i uszkodzi sobie w czasie próby pozostały sprzęt typu silnik, pakiet jak wtedy będziesz się czuł ?

Opublikowano

Attyla, Tak wiem, ja to rozumiem, ale trzeba mowic w taki sposob jak strejla_u, Dj. , czy ty a nie w taki jak napisali Tomek i qpa.

Ok to skonczmy ten temat bo troche zasmiecilismy ta kulturą temat o gornoplacie.

Opublikowano

Myślisz ,że jak bym napisał na poważnie ,że to totalny gniot ,od którego patrzenia boli głowa i ,że autor nawet minuty się nie wysilił aby jego model cokolwiek lepiej wyglądał, to było by autorowi tego wynalazku bardziej miło.

Jesteś za bezstresowym wychowaniem?

A co zrobisz jak ten super model rozwali się w powietrzu i przyłoży w coś lub kogoś.

Jako modelarz nie mogę na to patrzeć ,a jako moderator forum powinienem zablokować wyświetlanie tego czegoś, co ma przypominać samolot.

Opublikowano

Podsumowując Wieczu zrozum innych Tomek i Qpa po prostu przekroczyli "masę krytyczną" i n ie dali rady zareagować w sposób poważny na projekt Miki , pewne żeczy trzeba tłumić w zarodku.

A wracajac do tematu Miki absolutnie nie próbuj oblatywac tego "modelu" stracisz wyposażenie ai komuś możesz zrobić krzywdę.

Opublikowano
Danylotnik - nie podpuszczaj miki do oblatania tego czegoś, model ma błedy konstrukcyjne i w zasadzie niema prawa poprawnie latać, jeszcze miki pos łucha Ciebie i uszkodzi sobie w czasie próby pozostały sprzęt typu silnik, pakiet jak wtedy będziesz się czuł ?

Ja uwazam ze jezeli ktos ma jakąś koncepcje i w nią wierze to powinien się jej trzymać.

Wiadomo ze przy oblocie takiego modelu można uszkodzić inne akcesoria takie jak sinilnik regiel itp ale to chy ba wie kazdy modelarz i liczy sie z tym przy kazdym locie.

Kazdy sam decyduje jak lata czym i kiedy więc nie mam tutaj nic wiecej do powiedzenia. :ble:

Opublikowano

I ja się wtrącę... To się rozleci w locie :shock: A popychacze są krzywe jak ścieżka po której idzie pijany człowiek... Jak ktoś wspominał szkoda sprzętu. A moim zdaniem szkoda było czasu na to... Albo chociaż obklej to na około taśmą pakową i wyrównaj odstępy styropianu, wzmocnisz, i "upiększysz" model. Popychacze wyprostuj i nie żartuj z kolegów na forum :shock: A to na skrzydle co ma być wzmocnieniem (dźwigarem) chyba, to walnij od spodu skrzydła w jakiś kanałek mały... Z tego MOŻE da się coś zrobić, tylko włóż w to serce chęci czas i trochę grosza na wygląd i popychacze :twisted:

Pozdrawiam

Opublikowano
Ja uwazam ze jezeli ktos ma jakąś koncepcje i w nią wierze to powinien się jej trzymać.

Wiadomo ze przy oblocie takiego modelu można uszkodzić inne akcesoria takie jak sinilnik regiel itp ale to chy ba wie kazdy modelarz i liczy sie z tym przy kazdym locie.

Kazdy sam decyduje jak lata czym i kiedy więc nie mam tutaj nic wiecej do powiedzenia.

No właśnie z tą koncepcją jest średnio w przypadku Mikiego, bo z góry na porażkę jest skierowana. Z tego co pisze, ma on dopiero 14 lat i pewnych rzeczy nie jest świadom, pewnych poprostu nie wie. Nie ma co wyważać otwartych drzwi. Wiadomo, że jeśli płat nie ma wzniosu i jest pozbawiony lotek, to nie będzie latał tak, jakby oczekiwał tego Miki. I to jest z góry wiadome, bo tak działa fizyka. Nie oceniam modelu, bo model jaki jest każdy widzi i jest to indywidualna sprawa każdego modelarza, ale jak pisali koledzy wyżej, szkoda reszty klamotów.

On i tak prawdopodobnie spróbuje polecieć tym latadłem, bo w tym wieku do dzieci nie docierają jeszcze sugestie i rady innych. Tak więc, należy mieć nadzieję że nikomu nie stanie się krzywda.

Opublikowano

Oby się nie stała. A jeszcze większe "OBY" by nie leciał tym, jeśli tego nie dopracuję. Albo niech "poleci tym" na śmietnik, też będzie dobrze... :mrgreen: Jeśli to w ogóle jakoś poleci to będzie cud. Znaczy wznieść i spaść to wszystko może:P Ale żeby to było sterowne itp.

Jednym słowem, wielka klapa i tyle. Weź to przerób jak najszybciej lub wywal i nikomu nie pokazuj... :lol:

(niestety tego milej nie dało się skomentować :evil: )

Opublikowano

Ja przerobilem dwa modele ktorymi latalem na uwiezi(OS max 4 cm)na wolnolatajace RCi lataja teraz jak szatany, robie nawet rozne petle i beczki i sa bardzo szybkie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.