Krzyś63 Opublikowano 27 Września 2013 Opublikowano 27 Września 2013 Witam Chciałem zacząć budowę toto 5. Nigdy nie laminowałem, poza drobnymi elementami (wzmacnianie połączeń). Planuje zacząć od wykonania kadłuba metodą traconego modelu (kopyto styropianowe). U kolegi Motylastego jest ogólny opis. Chciałbym więcej szczegółów tj liczba warstw, jak tkanina ( granulacja), jak zaimpregnować kopyto, itp. Pozdrawiam
skraf Opublikowano 27 Września 2013 Opublikowano 27 Września 2013 Ad.1 i za razem 2: Ja bym zrobił np. 3 warstwy 110g. Ad.3 O ile się nie mylę, to w metodzie traconego styropianu nie trzeba niczym impregnować kopyta. Inna bajka jak robimy formę - wówczas należy posmarować je grubą warstwą np. pasty do butów.
jakiglawstogusiana Opublikowano 28 Września 2013 Opublikowano 28 Września 2013 Chyba są dostępne jakieś "normalne" rozdzielacze?
skraf Opublikowano 28 Września 2013 Opublikowano 28 Września 2013 Jakieś z pewnością są. Ja korzystałem zawsze z pasty i było cacy, więc nie czułem potrzeby testowania "profesjonalnego" rozdzielacza.
pyton Opublikowano 28 Września 2013 Opublikowano 28 Września 2013 kolego Wojtku fajnie że próbujesz nowych metod i tu pytasz. Rozdzielacz nie jest potrzebny aczkolwiek jeśli chcesz robić kopyto ze styropianu (polecam styrodur) musisz zwrócic uwage na to że żywica wpłynie w rowki co są w styropianie i od wewnetrznej strony kadłuba powstaną brzydkie ,,wasiki" z żywicy .Aby temu zaradzić musisz kadłub zabezpieczyć ja uzywałem taśmy, ale to tez nie jest idealne rozwiązanie , najlepiej styrodurowe kopyto niczym nie zabezpieczasz a potem tylko wyrywasz styrodur i reszte wypłukujesz rozpuszczalnikiem.
Krzyś63 Opublikowano 28 Września 2013 Autor Opublikowano 28 Września 2013 Mam jeszcze następne pytanie -Posiadam tkaninę o gramaturze 33g i 25g - była by odpowiednia i wtedy trzeba np. 4 warstwy. Wydaje się, że lepiej więcej warstw z cienkiej tkaniny? -Proszę więcej szczegółów co do samej techniki laminowani - paski tkaniny czy lepiej większy kawałek?
pyton Opublikowano 28 Września 2013 Opublikowano 28 Września 2013 każdy musi podpasowac pod siebie ja robie z grubszej tkaniny i wiekszych elementów/kawałków co do tkaniny jaka opisałes nie będzie ci sie dobrze układać ale możesz zastosować ,pytasz ile warstw ja zrobiłem nie jeden kadłub z 4 warstw ale to były 80 i powyżej , te cieńsze tkaniny jakie podałeś nie chca sie tak układać, i jeszcze ważne jak duzy ma być ten kadłub. Jak to jest twoj pierwszy kadłub co sam go wykonujesz uzyj styroduru i przydałby ci sie rowing jeszcze tu masz jeden z moich projektów może ci sie przyda: http://pfmrc.eu/inde...ngo-motoglider/
Krzyś63 Opublikowano 28 Września 2013 Autor Opublikowano 28 Września 2013 "przydałby ci sie rowing jeszcze" to znaczy co? Bardzo dziekuję za te informację. wrócę do tematu jak już będę robił kadłub. Pozdrawiam
JMRC Opublikowano 28 Września 2013 Opublikowano 28 Września 2013 http://pfmrc.eu/index.php?/topic/14188-co-to-jest-rowing-weglowy-i-do-czego-to-zastosowac/
Motylasty Opublikowano 28 Września 2013 Opublikowano 28 Września 2013 Kadłub Tota-5 nie jest duży, daj trzy warstwy tkaniny, w miejscu pod płatem możesz dać cztery. I tak część zeszlifujesz w trakcie obróbki skorupy. W sumie nie pamiętam już ile warstw dawałem w prototypie. Samo kopyto zrób ze styroduru. Po wyszlifowaniu możesz je przemalować SIDOLUXEM do podług. SIDOLUX pozamyka pory, nie musisz dawać rozdzielacza, wszak i tak później będziesz wypłukiwał styrodur acetonem lub nitrem.
Krzyś63 Opublikowano 29 Września 2013 Autor Opublikowano 29 Września 2013 Pytanie do kolegi Motylastego - jaka gramatura tkaniny szklanej Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi