M.Ch. Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Witam, przymierzam się do jakiegoś dużego elektryka (dla mnie dużego):140-160 cm rozpiętości pod 3D. Planuję w nim serwa HV 7,4V (4-5 szt.) oddzielne zasilane z 2S pakietu. Rozumiem, że z tego samego pakietu byłby zasilany odbiornik. Chcę wykorzystać: Regulator Jeti SPIN 75 PRO OPTO Stabilizator napięcia Jeti SBEC Tylko nie bardzo łapię jak to ma być podłączone... link do manuala: http://www.jetimodel.../@produkt/SBEC/ Zakładam, że pakiet 7,4V podłaczam do SBEC'a - ma on 2 wyjścia (zakończenie jak wtyczka jak do serwa) i co dalej...? Regulator też ma jedno wyjście (do tej pory gdy używałem regli z BECem zawsze trafiało ono do odbiornika pod throttle) a teraz? Proszę o Wasze sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psiwak Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Michal a dlaczego nie chcesz wpiac sie wprost do zasilania (serwa i odbiornik) jezeli to jest 2S tylko uzywasz posrednika w postaci SBECa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 2 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Michal a dlaczego nie chcesz wpiac sie wprost do zasilania (serwa i odbiornik) jezeli to jest 2S tylko uzywasz posrednika w postaci SBECa? Fakt jest logiczne. Czyli wtedy mam np. 6 lub 8S zasilającą silnik i oddzielną 2S (np 1500 mAh) pod te serwa i odbiornik. Pytanie, czy wtedy z regla OPTO kabel sygnałowy wpinam do "throtle" w odbiorniku a zasilanie z tych 2S np. pod "bind" ? Rozumiem, że SBEC miałby większy sens jeżeli np. chciałbym aby zasilanie silnika i serw oraz odbiornika było z tej samej dużej baterii 6-8S? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psiwak Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Fakt jest logiczne. Czyli wtedy mam np. 6 lub 8S zasilającą silnik i oddzielną 2S (np 1500 mAh) pod te serwa i odbiornik. Tak Pytanie, czy wtedy z regla OPTO kabel sygnałowy wpinam do "throtle" w odbiorniku a zasilanie z tych 2S np. pod "bind" ? Nie wiem jaki masz odbiornik ale jak chcesz zasilac serwa poprzez odbiornik to zasialanie podlaczasz pod wolny kanal (czasami sa dedykowane do tego kanaly, nie znam twojego radia i odsylam do instrukcji ) a regulator pod kanal silnika. Najprawdopodobniej regualtor ma przewod laczacy z odbiornikem tylko dwie zyly (zamiast 3) Rozumiem, że SBEC miałby większy sens jeżeli np. chciałbym aby zasilanie silnika i serw oraz odbiornika było z tej samej dużej baterii 6-8S? Zgadza sie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 2 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 WIELKIE DZIĘKI Paweł Teraz wszystko jasne. Odbiorniki mam Spektrum - poczytam sobie instrukcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 skoro masz SPEKTRUM to odbiornik bez problemu wytrzyma pakiet 2S np.AR6200-Zakres napięcia: 3.5-9.6V Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 3 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 skoro masz SPEKTRUM to odbiornik bez problemu wytrzyma pakiet 2S np.AR6200-Zakres napięcia: 3.5-9.6V Witaj, Tak mi się wydawało - dzięki za potwierdzenie. Ponieważ nie mam doświadczenia w większych modelach, a widzę Ciebie przy czymś pokaźnych rozmiarów, mam pytanie. Informacyjnie: Planuję elektryka 3D 150-170 cm rozpiętości. Chciałbym się zmieścić w ok. 3100g dla 150 cm i 3700g dla 170cm. W pierwszej opcji 6s w drugiej 8S. Na razie mam do niego silnik (AXI 4130/20 305 KV, 409g ). Reszta wg założeń: Jeti Spin Pro 75 OPTO Serwa standard Hitec HS 5495BH - 4 lub 5 w zależności od modelu. Lekkie, mocne i w fajnej cenie. Pamiętam, że w większych modelach może być podwójne na wysokości. Odbiornik spektrum z satelitą Lipo 2x4S lub 2x3S ok. 4400 mAh Lipo 2S ...mAh - zasilanie Do tej pory wszystkie regle miałem z BECem i latam zazwyczaj wyładowując Li-po do napięcia ok. 3,85 V/cela. Więc prąd na serwa i odbiornik nigdy nie stanowił problemu. Nawet gdy jako początkujący "wyjeżdżałem li-pole do zera". Pytanie, czy wg Twoich doświadczeń lepiej kupić SBECA i brać prąd na serwa i odbiornik z dużej baterii, czy po prostu podpiąć jakąś 2S 1300-1500 mAh? Czy ta pojemność jest wystarczająca? Jakoś tak nigdy nie przywiązywałem wagi do tego ile biorą serwa i odbiornik. Czy wtedy warto podłączyć pod nią jakiś "buzer" i ustawić go możliwie wysoko (czyli pewnie 3,2 V). Na ile lotów wg. Ciebie może starczyć takie 2S li-po? A później pamiętać, że po np. 10 lotach zmieniam 2S li-po na świeżą. Którą opcje polecasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Jeżeli to model do 3D to dlaczego nie sprawdzisz w danych serwa ile pobierają prądu i nie wybierzesz takiego regulatora z sbec który wydoli prądowo do obsługi wszystkiego z akumulatora zasilającego bardzo dobry jest regulator foxy z sbec . Nie wspomne tu o dedykowanym regulatorze graupnera z telemetrią w którym mam na bierząco napięcie akumulatora pojemność i prąd jaki pobiera silnik a także obroty i zużytą pojemność akumulatora . Nie wspominając o ustawianym z nadajnika sbec, alarmami pojemności napięcia itp... Taki regulator mam w Extrze 260 z PA ok 130cm... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 7 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 Jeżeli to model do 3D to dlaczego nie sprawdzisz w danych serwa ile pobierają prądu i nie wybierzesz takiego regulatora z sbec który wydoli prądowo do obsługi wszystkiego z akumulatora zasilającego bardzo dobry jest regulator foxy z sbec . Nie wspomne tu o dedykowanym regulatorze graupnera z telemetrią w którym mam na bierząco napięcie akumulatora pojemność i prąd jaki pobiera silnik a także obroty i zużytą pojemność akumulatora . Nie wspominając o ustawianym z nadajnika sbec, alarmami pojemności napięcia itp... Taki regulator mam w Extrze 260 z PA ok 130cm... Dzięki za podpowiedzi. Generalnie pomysł oddzielnej baterii upadł i wszystko będzie zasilane (jak do tej pory w moich modelach) z jednej baterii. Jako, że jestem wielkim fanem AXI i Jeti (choć nie przychodzi to łatwo - ceny... ) wybór padł na Jeti SPIN Pro 75 Opto + Jeti SBEC http://www.jetimodel.../@produkt/SBEC/ Ustawię sobie wyjście napięcia na 7 V i będzie OK. Zwykłe Spiny (nie Opto) mają niestety stałe napięcie Bec'a - 5,5 V. P.S. w kwestii aparatury mam DX 6i (w 2 letnich planach DX 8 lub 9) i duużo odbiorników więc przy tym zostanę. Choć przyznam, że ustawianie z apki byłoby super. Ostatnio na polu okazało się, że mam w jednym modelu wsteczny ciąg... Wcześniej użyłem tego regla z silnikiem z odwróconym montażem i zapomniałem zmienić kierunek obrotów. Mam ze sobą taką skrzynkę z kluczami i częściami, ale dodam do niej Jetiboxa mini z zasilaniem. Poradziłem sobie zakładając inny regiel z drugiego modelu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi