elektron Opublikowano 21 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 eeee ? A gdzie taka zworka mialaby sie znajdowac ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GAN Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 Przeczytaj sobie wątek: http://forumrc.alexba.eu/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=2420 Na drugiej stronie Zbig pisze jak podnieść napięcie o 0,6-0,7V - dołożenie zworki omijającej diodę da ci regulację napięcia na wyjściu. GAN P.S. Lepszego zespołu od elektroniki modelarskiej niż Zbig/Tomasz Gumny/Kostek ciężko będzie Ci znaleźć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 22 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 Dziekuje Panowie za pomoc Zlutowalem wlasnie prostego Beca opartek na 7805. Chcialem kupic 2840 tak jak Zbig radzi ale nie udalo mi sie - bede mial go w piatek i zrobie kolejny ukladzik Wymiary Beca - 25x25x35mm Waga : 20g z kablami ( niestety:() Tak sie prezetuje gotowy uklad : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezsensu Opublikowano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Temat trochę stary ale nie spotkałem innych schematów. Mam takie pytanie, jak dużo mocy jest traconej w postaci ciepła (czyżby blisko połowa?)? Jak wyglądałby czas latania na takim BEC w porównaniu do fabrycznych. Czy faktycznie warto stosować takie rozwiązanie, są stabilizatory i do 3A... Spotkał ktoś jakieś ciekawe układy, czy po prostu nie ma sensu budować BEC -korzystniej wychodzi kupić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Mam takie pytanie, jak dużo mocy jest traconej w postaci ciepła (czyżby blisko połowa?)? Przy LM78T05 i innych liniowych (Uzasilania - Uwyjściowe)*J. Przy napięciu zasilania ok. 10V to już połowa. Dla zwiększenia sprawności można zastosować przetwornicę, np. ST1S10PHR, jednak kosztują trochę więcej i do działania nie wystarczą im cztery kondensatory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezsensu Opublikowano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Coś w jedną całość polutować dam radę - na tym moje możliwości się kończą. Czy dałoby się zmontować jakiś sprawniejszy układzik powiedzmy do tych 15zł? Czy dać sobie spokój i kupić BEC? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bananita Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Warto spróbować użyć stabilizatora impulsowego. Przykładowo układy takie jak lm2576 czy nowszy lm2596 dają 3A bez dodatkowego chłodzenia. Potrzebują kilku elementow dodatkowych w tym dławika. Niestety polutowanie na pająka może nie zdać egzaminu, ważne jest prowadzenie ścieżek masy. W 15zł jednak powinno się udać zmieścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezsensu Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Pierwszy jest tańszy z tego co wstępnie widziałem. Byłby w stanie kolega zaprojektować cały BEC? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bananita Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Jasne. Co ten projekt miałby zawierać? Sam schemat czy też projekt PCB? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezsensu Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 A to już wedle uznania, płytkę mogę już sam "na piechotę" pokaleczyć. Super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 ja tylko podłaczając się pod temat pokaże mój BEC zrobiony na LM1084it-5.0. Po zainstalowaniu tego ustrojstwa bez problemu działa tam gdzie nie wyrabiał BEC z regla turnigy PLUSH BEC 3A gdyż ten zbudowany ma wydajnośc 5A . Jak widać zastosowałem spory radiator ale dzięki temu układ jest tylko lekko ciepły, oraz dołozyłem diode LED aby było wiadomo czy na wyściu jest napięcie. schemat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Wygląda to tak jak byś zdarł radiator z chipsetu lub innego pocącego się komputerowego scalaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 dokładnie , mam kilkadziesiąt róznych radiatorków z odzysku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.