Marcin K. Opublikowano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 Dżem dobry! W ostatnim tygodniu zabrałem sie za budowę Tota 1 w wersji bez silnika. Wymiary: Długość: 80cm Rozpiętość: 140cm Waga: 415 g. Nos kadłuba przez sklejenie ze sobą 8 kawałków depronu i zeszlifowanie w ładny opływowy kształt. Hak do holu zamocowany jest do kawałka sklejki 4mm wklejonej od wewnątrz w kadłub. Sam hak wykonany z pręta stalowego 1,5^mm główny materiał to oczywiście depron 6mm oraz 3mm a także trochę sklejki 1.5mm, 4mm i balsa 1.5mm standart. Jako dźwigar skrzydła zastosowałem sklejone ze sobą 4 patyczki bambusowe, średnicy ok 1.5mm, w płaskownik. Waga była nie wielka a skrzydło sie nie wyginało! Napęd pow. sterowych stanowią 3 serwa Tower Pro 9g Zasilenie to pakiet NI-Mh 2500mAh Kilka fotek kadłuba: Mocowanie haka. Hak. Dziób kadłuba. Kadłub Orczyk statecznika i mocowanie popychacza. Skrzydło w trakcie budowy: Wygięcie skrzydła. Sprawdzenie dźwigara własnej roboty. Z innej perspektywy. Więcej zdjęć z budowy nie mam. Wkrótce reszta zdjęć skończonego modelu Mam jeszcze pytanko. Mam Flasha 5, czy muszę mieć kabel Y żeby lotki się wychylały różnicowo i czy mógłbym zmiksować kanał 1(lotki) z kanałem 5(podwozie,klapy) tak żebym miał klapolotki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 czy muszę mieć kabel Y żeby lotki się wychylały różnicowo i czy mógłbym zmiksować kanał 1(lotki) z kanałem 5(podwozie,klapy) tak żebym miał klapolotki? Nie,poprostu wpinasz pod kanał 1 i 5,i w programach glid acro i glid chyba jest opcja flappelon. Róznicowe wychylenie ustawiasz zmiejszajac wychylenia 1szego kanału i jednoczesnie zwiekszanie 5tego. A co do modelu.... Tego haka to nie wyrwie?? I kształt jest zly,bedzie hol sam spadac z niego. Daj taki by byl bardziej równolegle do spodu kadluba...;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 21 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 Tego haka to nie wyrwie?? Powiesiłem na haku onad 1.5kg i nic sie nie działo. Więc powinno być dobrze. I kształt jest zly,bedzie hol sam spadac z niego.Daj taki by byl bardziej równolegle do spodu kadluba...;] Ok poprawiam Dzięki!! Oblot modelu planuje planuje 27 stycznia tj. niedziela. Na razie nie ma szans bo ani pogoda nie sprzyja ani aparaturki nie mam bo poszła na gwarancje ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danylotnik Opublikowano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 Fajny modelik się zapowiada tez mysle nad czymś takim .....czekam na oblot czy będzie jakis film z lotów??? Jakiego holu będziesz uzywal do wyciagniecia szybola??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 Fajnie widzieć jak ktoś struga "moje" modele. Obawiam się jedynie tych "strzelań" Totem z gumy. Obawy moje dotyczą wytrzymałości skrzydeł przy samym starcie. Z ciekawością sledzę ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 No cóż, na początek wystarczy hol z żyłki i biegnący kolega . A tyn hak to z dobrego drutu dałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 22 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 czy będzie jakis film z lotów??? postaram sie załatwić ale na wiele nie można liczyć bo jak będzie to z cyfrówki. No cóż, na początek wystarczy hol z żyłki i biegnący kolega hmm będzie ciężko mam hol 100 żyłki i ok 25m gumy. Guma nie jest zbyt silna więc powinno być ok.A tyn hak to z dobrego drutu dałeś? wydaje mi się że dobry materiał użyłem do wykonania haku. Powstał on bowiem z drutu stalowego 1.5mm. Z trochę cieńszego drutu mam hak w szybowcu balsowym o wadze 750g. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 23 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 Kolejne fotki oklejonego modelu!! Jak przyjdzie aparatura to ustawie orczyki serw i przymocuje osłony serw taśmą dwustronną. Motylasty I jak sie podoba?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2008 Gdzie lotki ? :twisted: Albo wznios albo lotki :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2008 Gdzie lotki ? Albo wznios albo lotki Przecież są lotki Tylko ich nie widać. Na jednym ze zdjęć widać otwory wycięte pod serwa napędzające lotki, i widać też dźwignie, serwa i orczyki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2008 Aaaa sorki, nie wyświetlały mi się dwa ostatnie zdjęcia.. :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2008 Motylasty I jak sie podoba?? No no jestem w szoku pozytywnym, ciekaw jestem relacji z latania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danylotnik Opublikowano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2008 Modelik wyszedł ładny :wink: Tez mysle nad budowa czegoś podobnego,wydaje mi sie ze lotki mogłeś zrobić bardziej na końcówkach płata wtedy stawiały by mniejszy opór i wolniej wytracał prędkość a model tez by skręcał .....lecz może sie myle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 24 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2008 danylotnik, Będę próbował jeszcze przerabiać tę konstrukcje. Jest to mój pierwszy depronowy szybowiec więc chciałem go zrobić tak jak konstruktor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danylotnik Opublikowano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2008 A jak wyszła Ci waga pustego modelu????Tez myślę nad czymś podobnym..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 25 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2008 Niestety wagi pustego modelu nie znam. Gdy go budowałem wage pożyczyłem koledze. JAk tylko ją odzyskam to zważę cały model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matis21 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2008 Bardzo fajnie ci wyszedł ten modelik.Życze udanych lotów. ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 4 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 No i poleciał. Model pięknie płynie w powietrzu :!: Najwyższy lot to ok 30m, powód: hol się zerwał(wiadomo jak to własna robota) Zbieram już na nowy. Model nadal w jednym kawałku Muszę pogratulować Motylastemu wykonania tak doskonałego szybowca :!: Niestety fotek żadnych nie mam ale jak kupię hol i będzię na co popatrzeć to na pewno kilka zrobię i umieszczę na forum. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 4 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 No to się cieszę, że poleciał. Gratuluje dobrej roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 4 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Dzięki! Zapomniałem dopisać. skrzydełka nie klaskały w momencie wystrzelenia z holu. wyglądały jak by miały wznios po 7-10* na stronę. Dźwigar własnej konstrukcji poradził sobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.