wacek.matuszak Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Waldek. Manganian potasu, dawniej nadmanganian potasu, KMnO4, fioletowe, metalicznie połyskujące, rozpuszczalne w wodzie kryształy. Rozkłada się powyżej 240oC. Chodziło mi tylko o to że jak dasz więcej to dostaje intensywny fioletowy kolor i powinno lepiej wyglądać niż czysta woda. Dzięki Grzesiek za tą prostą i doskonale znaną metodę. A ja głupi cały czas myślałem ,jak ten koń z klapkami na oczach w jednym tylko kierunku - o mocowaniu całego skrzydła do kadłuba. A sposób znany od wieków nie wpadł mi do głowy. Włodek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wacek.matuszak Opublikowano 13 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Dziś pierwszy oblot i .!!!!!!!!!!!!!.. Mieszane uczucia. Model dobrze zaprojektowany lecz wykonawca dał ciała. 1. Za dużo warst farby-chciałem by wyglądał perfekcyjnie -wygląda nieźle -waży jak słoń. 2. Mocowanie podwozia głównego -u mnie się nie sprawdziło -niby wszystko proste -ale model kręci bączki i nijak nie da się wystartować z pasa.A ze względu na wagę (1068 g ) potrzebuje kilku dobrych metrów 3. Przeznaczyłem do niego silnik Pulso X 2217/16 -ale odmówił posłuszeństwa więc do oblotu założyłem sprawdzonego Turnigy 2230/11 i smigło GWS 10/5,5 I tu pozytywy : Jak wspomniałem z pasa nie dało się tym " słoniem " wystartować , ale za to start z ręki bez problemowy . lata w miarę wolno i majestatycznie -jak to "rolnik " jest przewidywalny i myślę że da sporo satysfakcji w przyszłych lotach.. Na koniec " łyżka dziegciu do beczki miodu " Podczas llądowania -na klapach - model pięknie podchodził -za mało zaciągnąłem SW i w efekcie śmigło odeszło do krainy wiecznych śmigieł. Myślę że dla bardziej zaawansowanych ode mnie fanów RC ten piękny model może dać sporo satysfakcji w lotach, tym bardziej jak ktoś wykona go w wersji prawie makietowej. Włodek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 13 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Rozpocząłem budowę Dromadera od Morlock Family. Nie znalazłem na forum relacji z budowy Dromadera tej firmy więc umieszczam zdjęcia z budowy mojego. Nie ma tego dużo ale prace ruszyły. Jeżeli ktoś jeszcze budował ten model to proszę się pochwalić efektami. Makieta mistrza Jana Burego z Aeroklubu Poznańskiego: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wacek.matuszak Opublikowano 15 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Miałem szczęście kilka razy porozmawiać, a raczej słuchać Pana Burego na różnych zawodach w latach 70 . Już wtedy był legendą modelarstwa lotniczego. Pozdrawiam Włodek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek295 Opublikowano 13 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2018 Po prawie pięciu latach ukończyłem Dromadera. Ze względu na to że jest to model z pianki nie ma się czym chwalić Pozostało wyważenie i będę mógł go oblatać. Z oblataniem będę miał trochę problemów ponieważ jak dotąd latałem modelami na łąkach które są koszone może dwa razy na rok a Dromader raczej będzie potrzebował czegoś zbliżonego do lotniska (ciężko będzie go wypuścić z ręki bez pomocy osób trzecich i lądować raczej też powinien na czymś równym żeby uniknąć kapotażu). Poniżej zamieszczam trochę zdjęć z moim Dromaderem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 13 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2018 Cześć fajnego zbudowales dromaderka. Jaka jest jego waga i rozpiętość ? Daj znac jak go juz oblatasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek295 Opublikowano 13 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2018 Cześć fajnego zbudowales dromaderka. Jaka jest jego waga i rozpiętość ? Daj znac jak go juz oblatasz. Waga 840g Rozpiętość 136 cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi