Pawel_W Opublikowano 28 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 Wersję bez lotek ofkoz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 28 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 Profil RG 14 Patryk czemu akurat ten profil ?? RG15 jest trudny w wykonaniu i szyblki w lataniu. A RG14 jeszce gorzej i jeszcze szybciej. Ja bym coś w SD trzelał :)Chyba zę chcesz go na zbocze przy sporym wietrze Moja sierra zaczeła latac na zoboczy jak wiało 6m/s czyli jakieś 11km/h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artex007 Opublikowano 28 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 Rurka węglowa O 6,0 /4,0 x 1000 mm to dobra rurka węglowa?? takie oznaczenia ma w sklepie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 28 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 Ja myslałem nad wersja z lotkami ale wyglada to sporo trudniej teraz sam nie wiem co robic Ojej, znowu mnóstwo do poczytania ... Nie bedę tu całego życia spędzał! :wink: Zatem znowu piszę trochę "w ciemno": Zrób taki szybowiec, który po prostu Tobie odpowiada. I basta. Najlepiej, gdybyś samemu go zaprojektował. Nabierzesz z pewnością dużo doświadczenia na takim modelach. A równocześnie, czytaj i czytaj, bo teretycznej wiedzy też powinieneś nabyć. To również bardzo ważne. A czy model z lotkami czy bez? Zrobienie lotek nie jest trudne, oczywiście zależy też w jakim skrzydle. Pisząc "nie jest trudne" mam na myśli takie lotki, które są napędzane jednym serwem (ano jeszcze nie robiłem modeli z dwoma serwami w skrzydle ). Modelem z lotkami lata się trochę pewniej, zwłaszcza na wietrze, ale nie znaczy to, że modele tylko z kierunkiem są do bani. Sam dziś poszedłem oblatać "odrestaurowanego" mojego pierwszego szybowca. Zrobiłem mu nowy, większy ster kierunku. Skrzydła mają wznios. Był wiaterek. I nie miałem kłopotów z przechylaniem... Sam model bardzo ładnie reagował na kierunek... I do tego jest wręcz prostacki w budowie... A profil ma SD7034. Zatem - zrób po prostu jak uważasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 28 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 Tak, jeśli to ma być rurka 6mm. To oznaczenia to średnica zewnętrzna/średnica wewnętrzna i długość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 28 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 Artur trzymaj się przy budowie jak najściślej planu to wtedy masz największe szanse że tak wykonany model będzie latał tak jak powinien i sprawi Ci najwięcej radości. Zanim coś zaczniesz zmieniać zapytaj się o to na forum czy takie zmiany mają sens i czy dadzą pozytywny efekt. Wg mnie np. nie ma potrzeby zmienić profilu skrzydła na inny pewnie lepszy bo żeby ten lepszy poprawnie wykonać trzeba go dokładnie odwzorować a żeby to zrobić trzeba mieć trochę doświadczenia i odpowiedni warsztat ,narzędzia no i oczywiście życzę powodzenia i wytrwałości w budowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artex007 Opublikowano 28 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 A wiec model napewno robie ten bo mi sie bardzo podoba narazie bez lotek (wg mnie poczatkujacy nie powinien sobie komplikowac zycia ) Jeszcze chyba dzsiiaj składam zamówienie na wszystkie potrzebne materiały i juz zostanie tylko czeka na przesyłke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 28 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 Profil RG 14 Patryk czemu akurat ten profil ?? RG15 jest trudny w wykonaniu i szyblki w lataniu. A RG14 jeszce gorzej i jeszcze szybciej. Ja bym coś w SD trzelał :)Chyba zę chcesz go na zbocze przy sporym wietrze Moja sierra zaczeła latac na zoboczy jak wiało 6m/s czyli jakieś 11km/h Skoro tak jest w planach Skrzydła z lotkami to wersja "Hotliner". A poza tym mam silnik no nie Edit: u nas ostatnio takie wiatry że nie będzie problemu. Wyskocze na klif z ojcem w niedziele i po ptokach. Jak nie będzie wiatru to dam mu skrzydła bez lotek 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artex007 Opublikowano 30 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2006 to moze odrazu tutaj : jeżeli odbiornik rex 5 mpd 35 Mhz to kwarce nadawczy + odbiorczy z podwójna przwemiana czy z pojedyncza bo wogole nie lapie o co w tym chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 30 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2006 Pojedyńcza i kup orginał - hiteca masz jak pamietam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 30 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2006 rex 5 jast odbiornikiem z pojedyncza przemiana przy opisie kazdego odbiornika pisze jaka ma przemiane (bynajmniej w dobrych sklepach) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.