robas69 Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Kupiłem taki akumulator http://www.nastik.pl...oop-p-4823.html na dobrych ogniwach. W trzecim cyklu rozładowanie/ładowanie ładowarka wykazuje tylko taką pojemność akumulatora z 800 mAh. Tak było przy ładowaniu 0,3 A - tutaj ładowarka wskazała przynajmniej full. Przy ładowaniu 0,1 A ładowarka wyłączała się automatycznie po przekroczeniu progu czasowego nie osiągając stanu full. Coś nie tak z ładowarką - ma już swoje lata, czy w akumulatorem kupionym dwa dni temu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 24 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 Mam też problemy z ładowaniem MiMH małymi prądami - ładowarka IMAX 8B. Znalazłem taką charakterystykę Twoich ogniw (chyba te) http://eneloop.pl/uploads/HR-4UTGB.pdf Co bym zrobił: 1. Rozładuj akumulatorki do końca 2. Ładuj prądem 80mA przez 16h (musisz wyłączyć zabezpieczenie czasowe, lub ustawić je na 16h) 3. Rozładuj do końca (ładowarką) - będziesz miał pojemność ładowania wolnego 4. Naładuj prądem 800mA przez 1,1h (lub do odcięcia przez ładowarkę) - Ogniwa mogą zrobić się wyraźnie ciepłe, ale nie gorące, tak do około 50°C. Sprawdzaj temperaturę. 5. Rozładuj do końca (ładowarką) - będziesz miał pojemność ładowania szybkiego Będziesz wiedział, czy aku są OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 25 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Bartek, dziękuję Ci bardzo. Jest tylko problem bo nie bardzo widzę w menu BC 6 możliwość wyłączenia fabrycznego progu czasowego ładowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 To jest normalne zjawisko przy łądowaniu tego typu akumulatora małym prądem. Jedyna rada to ustawić w ładowarce parametr Delta-peak nisko tzn 1-3mv. Dobre ładowarki mają taką możliwość, zabawki niestety nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi