jpd Opublikowano 10 Listopada 2013 Opublikowano 10 Listopada 2013 Temat zaczął się w temacie o taranisie ale uznałem ze dotyczy on większego grona użytkowników forum który noga tam nie zaglądać. Zakończyłem tłumaczenie companion9x - tłumaczenie będzie w wersji oficjalniej 1.52. Aktualnie można pobrać wersję nieoficjalną kompilowaną przeze mnie pod windowsy z mojego chomika :http://chomikuj.pl/tester99/Companion9x Aktualnie w repozytorium opentx jest wstępna przymiarka do tłumaczenia na polski oprogramowania radia : Tutaj są pewne problem nie z samym tłumaczeniem ale z ograniczeniami narzuconymi przez radio : przede wszystkim chodzi o długość napisów i z językiem polskim bo jak sensownie skrócić do 5ciu znaków napis "Wszytkie" żeby jeszcze miał sens. Druga rzecz to tłumaczenie komunikatów głosowych - nagrane mam w praktyce wszystkie jeszcze siedzę nad modułem gramatyki by nie słyszeć na lotnisku : "dwa tysiąc sto dwadzieścia trzy stopa". Zapraszam do korzystania z mojego tłumaczenia i proszę o uwagi dot. błędów i niekonsekwencji (inaczej przetłumaczone w companion9x inaczej w opentx) Nie koniecznie na pw coby nie powtarzać zgłaszania tych samych błędów.
mgd4-2 Opublikowano 11 Listopada 2013 Opublikowano 11 Listopada 2013 No pięknie, jeszcze trochę i będziemy mieli całkiem spolszczone radio Gratuluję! Przeglądając pl.h.txt na opentx zauważyłem parę literówek. Może dopiszę jako uwagi do pliku (code review)?
jpd Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor Opublikowano 11 Listopada 2013 (edytowane) No pięknie, jeszcze trochę i będziemy mieli całkiem spolszczone radio Gratuluję! Przeglądając pl.h.txt na opentx zauważyłem parę literówek. Może dopiszę jako uwagi do pliku (code review)? Dzięki za zwrócenie uwagi. Tam było więcej problemów, generalnie jest spory problem z tłumaczeniem tego. Na ten moment proponuję nic nie poprawiać z tego powodu ze w zasadzie to co jest na svnie jest już mocno przestarzałe - bo na ten moment nie mam uprawnień commita na opentx a testy i poprawki wprowadzam u siebie na bieżąco .. dziś będę flashował radio romem pl i potestuję głosy i napisy już na żywym radiu - potem co będę miał to wrzucę na chomika jest szansa ze przed 24 będzie można samemu się przekonać co i jak. Dziś poleci tez update companion9x żeby można było wybierać w ustawieniach język polski + trochę poprawek. Comapnion9x nie został zupdatowany na razie ale ... Moje radio już do mnie i pisze i gada po polsku :) Polskojęzyczny rom do taranisa właśnie pojawił się u mnie na chomiku :http://chomikuj.pl/tester99/opentx Dodatkowo są tam tez pliki wav które mówią po polsku. Głosowe informowanie o wartościach telemetrycznych również działa. Nowa wersja companion9x (v06) - jest na chomiku - uwzględniania język polski w wyborze dźwięków i w wyborze menu w radiu + drobne poprawki które zauważyłem . Edytowane 12 Listopada 2013 przez jpd
MarekJ Opublikowano 23 Lutego 2014 Opublikowano 23 Lutego 2014 Właśnie wgrałem nowy firmware do 9x i zauważyłem dość istotny błąd w opisie przełączników w menu Miksery. Przełączniki Lotki i SW są zamienione ze sobą. Gdy w mikserze wybiorę przełącznik Lotki to w nadajniku przełączyć mogę za pomocą ELE czyli SW (i oczywiście odwrotnie). Opisy tych samych elementów w aplikacji companion9x są poprawne. Jest też trochę nie ciekawe wyświetlanie dłuższych nazw w menu, ale na to rady nie ma, chyba żeby zachować niektóre określenia w oryginale. Genralnie chyba trzeba wrócić do angielskiej wersji językowej.
elaniusz Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Witajcie; Piszę w imieniu kolegi, który posiada Turnigy 9XR, Chce tam dołączyć moduł FrSky 2,4GHz z telemetrią i zadał pytanie czy i jak wgrać do niego soft OpenTX no i czy po tej operacji radio będzie mu też gadało po polsku i pisało po polsku tak Jak Taranis? Pozdrawiam
jpd Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Autor Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Pisało po polsku : tak - jeśli wybierze kompilację PL, gadało tak jeśli ustawi pliki dźwiękowe PL - pod warunkiem ze bazowo umie gadać. (fizycznie nie znam tego radia). Jak wgrać ? O ile am dobre informacji od użytkownika tego radia to wgrywa sie toto normalnie nie trzeba nic kombinować z kablami - ale to informacja nie sprawdzona przeze mnie osobiście.
MarekJ Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Bez dodania modułu audio i głośnika radio nie będzie gadało. Aby była wyświetlana telemetria, potrzebna jest drobna przeróbka na płycie radia. Oprogramowanie wgrywa za pomocą przejściówki USBasp (kabel ma być zakończony wtykiem 6 pin) i nie ma z tym żadnego problemu.
Rekomendowane odpowiedzi