Pioterek Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Do tej pory nie korzystałem specjalnie z pomiarów telemetrycznych w mojej Futabie 14 SG. Napięcie odbiornika i pakietu zasilającego oferowane standardowo w samym odbiorniku do tej pory mi wystarczyło. Futaba rozbudowuje cały czas swój soft o nowe możliwości. Pojawiły się ostatnio komunikaty głosowe, bieżące odczyty wybranych wartości na konfigurowalnym wyświetlaczu czy możliwość oglądania logów z lotów na komputerze PC. Mnie modelarza latającego na elektrykach zainteresował moduł Futaby 1-F1678 służący do pomiaru parametrów pakietu zasilającego w locie. Moduł ten mierzy napięcie pakietu w zakresie 5,5 V do 72 V oraz płynący przez pakiet prąd w zakresie 1-do 150A. Moduł zlicza w czasie pobierany prąd więc mamy też możliwość śledzenia ubytku energii w mAh z pakietu podczas lotu. Wartości te są zapamiętywane do momentu wyzerowania modułu. Wartości pomiarów mogą być: wyświetlane na bieżąco na wyświetlaczu nadajnika (wyświetlacz można konfigurować) podawane komunikatem głosowym z zadanym interwałem czasowym - na słuchawkę w j.angielskim wyświetlone po locie na ekranie komputera PC - po wyjęciu karty RAM SD z nadajnika za limitowane ustawianymi granicami alarmowymi (miń i max) - alarmy dźwiękowe, wibracyjne Moduł wygląda jak na zdjęciu i waży 19 gram: Do modułu po otwarciu obudowy należy przylutować samemu kabel prądowy (+) z wtyczkami w ten sposób ażeby moduł można było podłączyć w szereg między monitorowany pakiet a regulator. Moduł pracuje po magistrali SBUS więc podłącza się go do gniazda SBUS2 odbiornika. Moduł posiada swoje własne wyście SBUS na podłączenie następnych modułów tej magistrali np. w moim przypadku jest to rozszerzenie odbiornika o 4 następne kanały PWM. Do modułu podłączamy również specjalną mini wtyczkę z kablami mierzącymi napięcie pakietu - taką samą jak w przypadku pomiaru napięcia zewnętrznego samym odbiornikiem. Resetowanie zapisanych w module danych odbywa się mikro- przyciskiem umieszczonym na obudowie modułu. Jeżeli tego nie zrobimy tego przed nowym lotem moduł doliczy nowe wartości do starych. Instalacja: Modułowi trzeba najpierw przydzielić miejsce na magistrali tzw. slot. Robi to się podłączając moduł fizycznie do nadajnika ( z tyłu obudowy nadajnika pod klapką jest gniazdo SBUS) i używając menu SENSOR w sposób opisany na str. 102/103 instrukcji nadajnika. Nadajnik sam wykrywa moduł i przydziela mu wolny slot początkowy. Moduły używają zazwyczaj kilku slotów (jeden slot to jedna śledzona wartość). Moduł 1-F1678 potrzebuje dwa sloty bo mierzy dwie wartości napięcie i prąd. W nadajniku moduł ma oznaczenie CURR-1678. moduł w modelu: Następnie podpinamy moduł do odbiornika i pakietu i konfigurujemy sobie ekrany w nadajniku. Każdemu ekranowi można przypisać limity, odczyt komunikatem głosowym bieżące wartości i zapis wartości do logu. Ja wybrałem sobie następujące ekrany definiując progi i alarmy: - napięcie odbiornika - napięcie pakietu - prąd płynący przez pakiet - ilość "wyssanych" z pakietu mAh I w zasadzie ten ostatni ekran jest dla mnie najważniejszy i głównie z tego powodu kupiłem ten moduł. Wiem teraz na bieżąco ile zostało mi w pakiecie pojemności (komunikat głosowy) lub że muszę szybko lądować - alarm gdy przekroczyłem limit. Mój ekran telemetrii po skonfigurowaniu: Moduł 1-F1678 będzie też dla mnie b. przydatny przy zestrajaniu nowych napędów, kiedy dobierając śmigło mierzy się ciąg statyczny i prąd płynący przez napęd przy maksymalnie wychylonym gazie. Jest również udogodnieniem przy ustalaniu optymalnego czasu lotu dla nowego modelu. Przy okazji zrobiłem upgrade oprogramowania do wersji 3.XX w swojej Futabie, Oprogramowanie to można pobrać ze strony RC Skorpiona. Do wykonania tej czynności potrzebna jest dodatkowa czysta i sformatowana w radiu karta RAM SD. Na kartę tę grywamy z PC pobrany software i wkładamy z powrotem do radia. Proces instalacji jest automatyczny i zgodny z załączona w pdf instrukcją. Ważne - przed instalacją nowego software należy skopiować (uaktualnić) wszystkie swoje modele na kartę SD (tą którą mamy normalnie w radiu). Po dokonaniu uaktualnienia softu wkładamy tę kartę z powrotem do radia i radio pobiera automatycznie modele do swojej pamięci z karty. Jest zalecane, żeby aktualizację oprogramowania do V3.XX zrobić dwoma krokami, poprzez V 2,0 jeżeli posiadamy wcześniejszą niż 2,0 wersję w radiu. Dla zainteresowanych służę bardziej szczegółowymi informacjami ponieważ, pierwsze podpinanie modułu telemetrii zajęło mi trochę czasu zanim rozgryzłem logikę postępowania. Potem już poszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 A ja od czasu do czasu proponuje coś alternatywnego. I chyba lepszego: http://www.sm-modellbau.de/shop/product_info.php?products_id=143&cPath=18 mierzy napięcie (do 60V), prąd (do 140A), pojemność,, obroty silnika i dodatkowo ma wbudowane vario. W bonusie jest mniejsza waga oraz współpraca z takimi systemami telemetrii jak: Jeti Duplex (EX), Multiplex M-Link, Graupner HoTT, Futaba FASSTest S.BUS2 i JR DMSS No i znacznie niższa cena niż Futaby Używam od dawna i polecam A firma niemiecka robiąca od wielu lat bardzo dobre logery do modeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 21 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Wygląda ciekawie, ale ja swoje urządzenie już kupiłem założyłem i dla mnie na razie wystarczy. Ale faktycznie ciekawa propozycja, ciekawe też jak zdobyli protokoły komunikacji bo raczej firmy trzymają te dane dla siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Nie. Protokoły raczej sa otwarte dla producentów akcesoriów. Choć nie tylko - prześledź forma dla mikrokopterowców.. Zresztą to nie problem rozszyfrować niekodowany protokół SM ma wiele interesujących modułów, dobrych i w dobrych cenach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 22 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 A ja od czasu do czasu proponuje coś alternatywnego. I chyba lepszego: http://www.sm-modell...id=143&cPath=18 mierzy napięcie (do 60V), prąd (do 140A), pojemność,, obroty silnika i dodatkowo ma wbudowane vario. W bonusie jest mniejsza waga oraz współpraca z takimi systemami telemetrii jak: Jeti Duplex (EX), Multiplex M-Link, Graupner HoTT, Futaba FASSTest S.BUS2 i JR DMSS No i znacznie niższa cena niż Futaby Używam od dawna i polecam A firma niemiecka robiąca od wielu lat bardzo dobre logery do modeli. A Ty czemu używasz tego modułu coś z Graupnerem nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 moduł Graupnera jest ...duuuży Graupnery tez używam i działają bez problemu, ale nowych GAMów już nie kupuje. Ten jest kompaktowy i ma więcej czujników w cenie. Cena GAM jest zbliżoną do SM, tylko że tu dodatkowo w cenie jest wario i czujnik obrotów do bezszczotki. Więc po co przepłacać? W SM brakuje mi tylko modułu do pomiaru napięcia na poszczególnych celach, ale to załatwiam tanim modułem Graupnera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 22 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 A .... teraz rozumiem, bo do tej pory myślałem że Graupner jest najlepszy na świecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 A tak nigdzie nie pisałem. Jest dobry i solidny. I bezawaryjny na razie. Ja nie jestem przywiązany do żadnej marki jesli chodzi o bibeloty modelarskie. Jak jest dobre i sie nie psuje to uzywam. Jak złe to śmietnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi