Skocz do zawartości

pytanie o model na uwięzi

emilfranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam tak jak w tytule mam pytanie czy można zbudować elektryczny model na uwięzi? czy bedzie mial on wystarczająco siły? prosze o odpowiedzi głównie oto czy mozna zbudowac elek. model na uwięzi? z góry dziękuje

Opublikowano

Oczywiscie ze mozna cos takiego zrobic. Sam widzialem taki model napedzany 400tka na wystawie w sklepie modelarskim. Model podobno spokojnie latal.

Opublikowano

Napędy elektryczne są stosowane w modelach akrobacyjnych na uwięzi coraz częściej.

Jednym z najbardziej znanych zawodników kat. F2B jest Bob Hunt. Kilka lat temu dokonał przeróbki swojego aktualnego Genesis na wersję elektryczną. Startował tym modelem m.in. na ostatnio rozegranych Mistrzostwach Świata z niezłym wynikiem.

Oto elektryczny Genesis majstra Hunta:

4003966656430653438km2.jpg[/

pict0043aka2.jpg

pict0043aka2.b0b7b2e3db.jpg

Artykuł o przeróbce napędu w tym modelu:

http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.fesselflug.eu/assets/images/PICT0042a.jpg&imgrefurl=http://www.fesselflug.eu/html/electrostunt.html&h=400&w=300&sz=11&hl=pl&start=32&um=1&tbnid=ERWU3ml-Px_SqM:&tbnh=124&tbnw=93&prev=/images%3Fq%3DGenesis%2BF2B%26start%3D20%26ndsp%3D20%26um%3D1%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DN

indexva7.jpg

Wszyscy akrobaci na zdjęciu powyżej latają elektrykami.

Opublikowano

Artur Caban, wiesz może jak rozwiazali sterowanie silnikiem i ew. odcięcie ? I jak to traktujawzawodach jeśli chodzi o czas lotu ??

W Polsce Paweł dziuba troche eksperymentował z nepędem elektrycznym ale na czym staneło to nie wiem.

Opublikowano

W modelach F2B nie stosuje się sterowania silnikiem. To samo dotyczy napędów elektrycznych. Wynika to z zapisu regulaminu, który nie dopuszcza innych sposobów sterowania modelu poza linkami uwięzi (dodatkowe linki np. do sterowania silnikiem, znane z makiet, byłyby nie do pomyślenia w F2B). Wiem, że do wyłączenia silnika elektrycznego stosuje się wyłącznik czasowy, zamontowany w modelu. Czy są inne sposoby - nie wiem.

Czas lotu dla wszystkich modeli (spalinowych i elektrycznych) jest ograniczony do 7 min.

Dodatkowo regulamin F2B ogranicza napięcie ładowania do 42V.

A.

Opublikowano
Czas lotu dla wszystkich modeli (spalinowych i elektrycznych) jest ograniczony do 7 min.

tyle wiem i ja, ale obliczyc paliwo na 6min to sztuka, a elektryka można zaprogramować na 6:03 :D

Dodatkowo regulamin F2B ogranicza napięcie ładowania do 42V.
nie tylko f2b :D Według PN bezpiecznie napięcie dotykowe w pomieszczeniach normalnego środowiska to 50V. naładowany lipol 10s ma 46V, 11s juz by przekraczał bo 50,6V.
Opublikowano
naładowany lipol 10s ma 46V, 11s juz by przekraczał bo 50,6V

A nie 42? Gdzies bylo pokazane na fotce wraz z opisem na temat komisji sedziowskiej sprawdzajacej pakiet w modelu Chipa Hyde'a. 10s wskazywal 42,99V.

Opublikowano
W Polsce Paweł dziuba troche eksperymentował z nepędem elektrycznym ale na czym staneło to nie wiem.

Ja wiem, że on na mistrzostwach polski 2006 i 2007 latał spaliną (tak zresztą jak wszyscy), ale w innych zawodach uwięziowych nie uczestniczyłem.

Opublikowano

dzięki za porady poniewarz ostatniu chodzi mmi po głowie model na uwięźi elektryczny. pomyśle jeszcze troche i co dalej to zobaczymy ! :D :rotfl: :jupi: ;D :mrgreen:

Opublikowano

Pan Pawel zabiera sie do projektu elektrycznej uwieziowki od dawna. Wszyscy go motywujemy, ale to i tak nic nie daje. Teraz odkryl pasje latania na hali.

Opublikowano

Czesc.

Mam takie pytanko odnosnie modeli na uwiezi z napedem elektrycznym jakie stosujecie linki do nich.Bo chyba razem z tymi linkami musza leciec kable bo takto niema jak wylaczyc silnik chyba ze latac do tad az sie wyczerpia akumulatorki.

Pozdrawiam Adrian :D

Opublikowano

Dokładnie tak jak emilfranek pisze jest w akrobacji, a w prędkości i wyścigu (nie wiem jak w walce) zakłada się wyłącznik silnika, który działa tak, że jak się szarpnie rączką w dół (tak jakby się chciało żeby model w dół poleciał tylko że dużo mocniej) to wyłącza silnik.

Opublikowano

Panowie, trzeba czytac poprzednie wypowiedzi.

Wiem, że do wyłączenia silnika elektrycznego stosuje się wyłącznik czasowy, zamontowany w modelu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.