eiliat Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Witam, Zależy mi na aparaturze, która pozwoli mi w obie strony przesyłać trochę więcej informacji niż typowe używane przez modelarzy. W stronę modelu oprócz przesyłania podstawowych informacji gaz/hamulec. wyżej/niżej, lewo/prawo, chcę przesyłać inne informacje, np. w formie małych ramek. W drugą stronę chcę również przesyłać kilka informacji - poziom akumulatorów, który akumulator jest używany (komputer pokładowy sam wybiera), położenia GPS, przechylenie w osiach itp. Oczywiście zależy mi na kilku aspektach: - prawdopodobnie będę wykorzystywać FPV na 5.8 GHz więc nie chciałbym aby się gryzło. - możliwość ręcznej konfiguracji (np. podłączenie pilota do komputera). Cena na razie nie gra roli, czekam na jakieś propozycje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Jakie informacje chcesz przesyłać do modelu ? Nie przesyłasz jak piszesz "gaz/hamulec. wyżej/niżej, lewo/prawo" a wysyłasz położenia drążków i przełączników. W zależności od podłączonych do odbiornika bajerów - serwomechanizmów, buzzerów, silników lub innych użądzeń rozumiejących standard sygnału Sam decydujesz co nastąpi i w jakim stopniu. Położenie GPS - nie problem, standardowy moduł telemetrii. Przechylenie w osiach ... ciężko mi powiedzieć, ale pewnie się znajdzie jakieś żyro z czujnikiem telemetrii - tylko do czego Ci taki wynik potrzebny ? Poziom akumulatorów - standardowy czujnik telemetrii z pomiarem każdej celi pakietu z osobna. "który akumulator jest używany (komputer pokładowy sam wybiera" - to zależy czym ma być to kierowane - poziomem naładowania pakietu (jakiś komparator z przełącznikiem cyfrowym lub przekaźniekiem = prosty mikrokontroler zamontowany w modelu = dodatkowa waga, lub Ty przełącznikiem aparatury przełączasz na drugie źródło zasilania po załączeniu alarmu. Proponuję się przyjrzeć aparaturze FrSky Taranis. Jak na Twoje potrzeby tania i wszystko ogarnie. komparator ma wbudowany - kwestia go zaprogramować (dowolne funkcje logiczne na zmiennych). Moduł GPS do kupienia od ręki, moduł pomiaru pakietu - od ręki. Problem z czujnikiem położenia osi. Zastrzegam jednak, że to nie takie proste jak wpisanie w apce "leć z Warszawy do Łodzi i się nie rozbij, umiejętnie omijając samoloty i ptaki" bo coś czuję, że masz podobne zachcianki .. Pozdrawiam ! PS - Taranisa możesz podłączyć do komputera i konfigurować, tak samo jak zapamiętywać różne programy i ustawienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eiliat Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Dzięki, jednak mi bardziej zależy na aparaturze-pośredniku. Wszystkie te dane mogę wysyłać z mikokontrolera (tak mam przygotowane, gps, osie, pomiar napięcia ADC) jednak zależy mi na sprzęcie, który da mi odpowiedni zasięg. Podobnie z pilotem - chcę sterować nim jak normalnym modelem + zczytywać dane np. do komputera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psiwak Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 To może zainteresuj się przystawkami do aparatur 35MHz Jeti box, GR Hott, Frsky i inne, bedziesz im podawal tylko sygnal PPM a one reszte za ciebie zrobia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SRB Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Aparatura Turnigy 9R i 9XR ma oprogramowanie pisane przez zapaleńców. Prawdopodobnie jest kod dostępny w sieci. Jeśli tak samo udało by się znaleźć oprogramowanie do odbiorników i nadajników to miałbyś właściwie nie ograniczone możliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi