Kamilos Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Witam Ponieważ w tym tygodniu(lub następnym, napewno przed świętami)dojdzie do mnie model aluli zamówionej ze sklepu cyper-fly.pl. Będe się starał opisać ją bardzo dokładnie bo szukałem i znalazłem tylko jeden temat o aluli z cyber-fly'a.Oczywiście jestem otwarty na różne sugestie.Będe się starał wrzucić dużo zdjęć i dokładne opisy poszczególnych części ale narazie pozosatło mi tylko czekać aż dojdzie paczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek M Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Tak się składa, że dwa dni temu skończyłem składać swoją Alule i miałem zakładać własny temat . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz99 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 No więc czekam na relację Też mam, niestety w moich rękach jest konkretnym nielotem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 No mam nadzieję że moja Alula poleci. No to Maciek M daj na ten temat zdjęcia i daj jakiś opis ze składania to mi się napewno bardzo przyda http://pfmrc.eu/index.php?/topic/9565-alula-cyber-fly/page__hl__%2Balula+%2Bcyber+%2Bfly__fromsearch__1 tutaj też jest ta alula z cyber fly będe się troche wzorował na modelu z tego tematu(między innymi jak jest umieszczony odbiornik) ale właśnie się zastanawiam, jak wyciąć kabinkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek M Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Model rzucony z reki (normalnie) szybuje bardzo ładnie. No mam nadzieję że moja Alula poleci. No to Maciek M daj na ten temat zdjęcia i daj jakiś opis ze składania to mi się napewno bardzo przyda Zdjęcia zrobie jutro i wstawie na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 No to super! Ile przeciętnie utrzymujesz model w powietrzu? Ja traktuje model Alula jako taki model do bezstresowej zabawy i "relaksu". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek M Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Jeszcze nie latałem alulą wyrzucając ją za skrzydło ale robiłem testy szybowania po wyrzucie (klasycznym) i dosyć ładnie trzyma się w powietrzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Aha no to nam nadzieję że moja alula będzie tak samo dobrze latać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 11 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 To gdzie te zdjecia? Z gory przepraszam za pospieszanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek M Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Jeszcze muszę dorobić klapkę na kabinkę i idę latać . Budowa jest bardzo prosta. -Sklejasz płaty Średnim CA. -Wklejasz pręty węglowe (robisz nacięcia na przykład skalpelem wciskasz pręt węglowy i zalewasz go średnim albo rzadkim CA). -Kabinke możesz zaokrąglić albo zostawić taką "kwadratową". -Odcinasz 4-5 cm rurki węglowej (kołek do rzucania) z zestawu a reszte wklejasz wklejasz do wycięcia w stateczniku pionowym i maskujesz to kawałkami epp. -Tak przygotowany statecznik przyklejasz do płata tak jak na zdjęciu ,które jest w pudełku. -Wklejasz kołek do rzucania w skrzydło używając do wzmocnienia dwóch kawałków sklejki z zestawu. -Wycinasz otwory na serwa tak jak ja to zrobiłem lub jak proponuje instrukcja (zdjęcie z zestawu) -wycinasz otwory na wyposażenie w kabince lub wytapiasz je lutownicą z odpowiednio wygiętym grotem. -wklejasz dźwigienki. -zaokrąglasz końcówki skrzydeł, statecznika itp. (najlepiej zrobić to przed rozpoczęciem sklejania całości. -można jeszcze wzmocnić kadłub prętami węglowymi co moim zdaniem dobrze jest zrobić. To właściwie wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Moja alula będzie troche podobna do twojej. Dam zdjęcia jak tylko dojdzie do mnie paczuszka z cyber-fly'a. Prawdopodobnie jutro lub w poniedziałek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek M Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 W mojej Aluli zmieni się jeszcze jedna rzecz (malowanie) muszę ją pomalować bo jestem trochę ślepawy a poza tym będzie przez to ładniej wyglądać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 A ja mam inną Alulę i kołek sobie darowałem. Da się rzucać za skrzydło. Zresztą frajda jest dopiero wtedy gdy lata się na wiatrku na jakiejś górce/nasypie/wydmie. Wystarczy już 3m i z grubsza prostopadły wiatr. Choć da się tez latać na mocno odchylonym ale... Jeśli chodzi o wyposażenie to musi być lekko i bardzo ważne jest znalezienie optymalnego ŚĆ. Potem zabawka lata fajnie. Polecam! Traktowanie tego jako modelu DLG może jest miłe, ale to trochę dla masochistów. Jak chcę się bardzo zmęczyć to sobie nią rzucam Jak chce polatać to biorę inny model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 No ja czekam na paczkę z modelem, nie wiem czy dojdzie dzisiaj czy możę w poniedziałek eh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Przyszedł kurier, model jutro zostanie poskładany, oblot(o ile pogoda dopisze)w niedzielę. Oto jak prezentuje się zestawik. Może opisze wyposażenie: serwa-tower pro sg-90, bateria-graupner Ni-MH 4N-250 AA 4,8V 250 mAH, radio-Turnigy 9x, odbiornik-8ch turnigy. No i to wszystko, jutro dam zdjęcia z budowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Jak dotąd udało mi się: skleić skrzydła, po wklejać dźwigary węglowe i przykleić kadłup do skrzydeł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek M Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Najprawdopodobniej dzisiaj oblatam swoją Alule . Dam znać jak lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Okey, ja oblotu dokonam chyba jutro.Ale pogoda nie jest ze mną zaprzyjaźniona eh niestety.Wieczorem dam zdjęcia z postępów. http://www.meteo.pl/php/meteorogram_list_coamps.php?ntype=2n&fdate=2013121400&row=133&col=96&lang=pl&cname=Warszawa Tak się zapowiada pogoda na cały weekend. 4 rubryka to wiatr w m/s Mam pytanie: jak przykleić statecznik pionowy? mam pomysł żeby tą rurkę węglową przykleić na spodzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Kolejna partia zdjęć: jak coś to nie dziwcie się że odbiornik jest w taśmie izolacyjnej(jest po małym crash'u) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkozi Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 No fajna zabawka. Chodziło mi kiedyś po głowie zrobienie sobie takiej Aluli, ale w wersji z silnikiem na wieżyczce... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi