Rekrut:) Opublikowano 4 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Witam! Trochę głupi to temat no ale mogę polegać jak na razie tylko na Was ...więc: Chce sobie w najbliższym czasie zbudować model speed 400 aero ale nie wiem jakie materiały muszę zamówić?Jest to mój pierwszy model z balsy i nie orientuje sie w tym co i ile trzeba.Mam jeszcze jeden mały problemik gdyż chciałbym go zbudować o większych rozmiarach niż w planie czyli rozp około 100cm i tu moje pytanie czy ktoś już może posiada ze skalowane plany lub jak to zrobić?Może sobie poradzę będę bardzo wdzięczny jeśli ktoś mi pomoże a jeśli nie to jakos dam sobie może rade i pewnie zbuduje wg oryginalnych planów pozdrawiam Szymon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekrut:) Opublikowano 4 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Chyba zrezygnuje z tego powiększenia bo nie nie wieim jak to zrobic a ja ym chciał takie plany które potem wydrukyje i poskładam...wiec prosze o liste materiału... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 4 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Czołem! Pod poniższym linkiem masz przeskalowane przeze mnie plany poszukiwanego modelu do rozpiętości 1076 i długości 1000mm. http://downfall.pl/sp400aero.pdf Co do planów, to pod każdą stroną masz podane, która to kolumna © i który wiersz ®. Jest tam trochę pustych stron, ale takie ledwo co zadrukowane stronki możesz spokojnie wykorzystać do drukowania kolejnych planów, czy sporządzania swobodnych notatek (papier niestety nie jest tani ). Jeszcze jednym wyjściem jest poprostu spisanie numerów stron na których fizycznie sa naniesione plany, i wydrukować tylko te wybrane. A dzieje się tak dlatego, że nie mam nerwów, żeby dopasować układ kartek dokładnie do modelu (a raczej odwrotnie ). Może później wrzucę poprawioną wersję Ile materiałów kupić Ci nie powiem, ale zawsze lepiej jest mieć więcej niż mniej surowca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekrut:) Opublikowano 4 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Jeśli są w tym linku plany jak opisałeś(a są ) to wydrukuje wszystko co tam jest posklejam i juz :jupi: bardzo fajnie że mi pomogłeś bo już się niecierpliwiłem Dzięki wielkie:) Jak mi jeszcze chociaż sprecyzujesz jakiej grubości balsa i listwy to Ci to wynagrodzę odpowiednio dla tego forum pozdrawiam Szymon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 4 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 A może ENERGY tylko w wersji elektro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 4 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 STOP! NIE DRUKUJ! Szkoda papieru Zrobiłem drugie skalowanie i idzie zaoszczędzić trochę kartek http://downfall.pl/sp400aero_ver2.pdf Ta wersja ma rozpiętość 1m, tak jak chciałeś. A co do sprecyzowania grubości balsy i innych pierdół - nie mam pojęcia, bo nigdy tego samolotu nie budowałem Ale czytałem kilka wątków na tym forum o Speedzie (a jest ich minimum 10) i tam wszytko jest dobrze wyjaśnione Polecam lekturę, a naprawdę wiele się wyjaśni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skidan Opublikowano 5 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 Witaj Nie dawno skońcyłem budowę tego samolotu, jeszcze nie jest oklejony. materiały: deska balsowa 1mm - 1 szt deska balsowa 2mm - 1 szt (na żeberka) deska balsowa 3mm - niestety nie miałem deska balsowa 4mm - 2 szt deska balsowa 5mm - 1 szt klej CA niezliczone ilości 2g-wych (ciekawe ile tam jest na prawdę tego kleju). na koniec zamówiłem CA 20g i tak wychodzi najtaniej:devil: oczywiście zostało mi go jeszcze sporo. chyba się nie pomyliłem powodzenia P.S. no zapomniałem. prawie 2 tygodzie go robiłem (po godzince dziennie) :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Cm Opublikowano 5 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 A może ENERGY tylko w wersji elektro? Niezly pomysl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekrut:) Opublikowano 5 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 Wielkie Wam wszystkim dzięki!!! kupie i tak więcej materiału jednak bo lepiej mieć tak jak pisał strejla_u więcej A co do ENERGY to jaki motorek do niego trzeba?Bo ja mam emaxa 2822 i na niego chce modelik...a energy może też zrobi i będzie najwyżej czekać na sprzęcik bo opis budowy jest tak piękny... :rotfl: jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc w skalowaniu i wyliczeniu materiału P.S skidan - ta 4mm to nia zastąpiłeś 3mm?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skidan Opublikowano 5 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 skidan -ta 4mm to nia zastąpiłeś 3mm?? dokładnie. oklejanie zostawiam na porę deszczową i mam nadzieję, że szybko nie nadejdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekrut:) Opublikowano 6 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2008 a ta 5mm na co jest potrzebna? a krawędź natarcia jaka ma być oraz jakie listewki potrzebuje do skrzydła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skidan Opublikowano 6 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2008 chciałem ci coś narysować, ale po 5 min stwierdziłem, że jutro zrobie kilka zdjęć i pokaże jak ja to zrobiłem. Tak będzie szybciej i bardziej czytelnie :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekrut:) Opublikowano 7 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2008 A to bardzo się ciesze mam zamiar zamówić te materiały niedługo tylko ja nie wiem prawie nic o balsie...o budowaniu wiem bo czytałem spor na forum i wszędzie więc czekam Dzięki wielkie Ile masz zdjęć tyle da a żeby nie zaśmiecać forum może byc na maila Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skidan Opublikowano 7 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2008 Cześć to jest mój szablon a to kilka pozostałych zdjęć: W całej okazałości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekrut:) Opublikowano 8 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2008 wielkie dzięki Ta krawędź natarcia masz zrobioną z balsy 4mm??Ja sie szlifuje jakoś specjalnie?Bo ja naprawdę nie mam o tym pojęcia Jak odpowiesz to Ci to wynagrodzę bo jak na razie bardzo dużo mi pomogłeś Chyba że gg?? Jeśli masz cierpliwość bo będe mieć parę pytań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skidan Opublikowano 9 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2008 We wcięcie na krawędzi natarcia wkleiłem 2mm listewkę sosnową, następnie od góry i dołu (pomiędzy żeberka) nakleiłem kawałki balsy 4mm i delikatnie oszlifowałem papierem ściernym. Po przyklejeniu nakładek na żeberka ( balsa 1mm) i krawędź spływu wszystko jeszcze raz dokładnie szlifujesz drobnym papierem. proste :devil: a ile się z tym bawiłem :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekrut:) Opublikowano 9 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2008 no taki rysuneczek to wszystko rozjaśnia!! Daje sobie balsę i przy krawędzi ja pewnie trzeba zeszlifować?więc trzeba mi jeszcze listewki ale podałeś dwa wymiary który mam kupić?oba?i jeszcze jedno:podałeś że trzeba balsę 5mm - 1 szt,ma być 5mm czy można jakąś inna?3 lub 4?I na co ona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skidan Opublikowano 9 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2008 balse 5mm wykorzystałem do budowy kadłuba i stateczników. Listewki 2x3 wystarczą. Tak na prawdę to trochę improwizowałem :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.