okruszek Opublikowano 23 Grudnia 2013 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Witam. Postanowiłem spróbować swojej siły w modelarstwie ala lotniczym. Na pierwszy ogień poszła ALULA z racji że mam pod domem duże boisko i tam można sobię w wolnym czasie po służbie popuszczać model. Model zbudowałem z Depronu którego mam poddostakiem. Przeszukawszy plany, artykuły, zdjęcia, powstało coś takiego: Wymiary tego cuda przedstawiają się następująco: Waga: ( zależy jaki użyje pakiet zasilający ) 1. 3 x AAA (napięcie ok. 3.8 - 3.6 V ) 2. 1 x ogniwo z baterii od laptopa ( napięcie na pewno 4- 4,6V ) Mam pytanko odnośnie zamocowania orczyków na klapach. Czy ma być nr. 1 czy nr. 2 Oraz jak wyliczyć środek ciężkości. Piszą że Alula powinna być cięższa na nos, oraz próby i korygować. Jest to mój 2 model typ DIY ;] Pierwszy był TOTO-1 na Speed 400 lecz kadłub nie wytrzymał kreta, ale to w innym wątku. Może jakieś sugestie odnośnie modelu aluli.
PK999 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Opublikowano 23 Grudnia 2013 3xAAA to jakieś 30-35g akumulatorów. Sporo jak na taki modelik. Jesteś pewny, że wszystko będzie działało na takich napięciach? Podstawa to 4xNiMH albo 2xLiPO z becem. Wtedy jest około 5V zasilania. Dźwigienki do lotek oczywiście w wariancie 1. Wyważenie będzie odpowiednie najpewniej 1-2cm od krawędzi natarcia. Lepiej mieć cięzki przód bo inaczej jest nie do opanowania na wietrze.
okruszek Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2013 Sprawdzałem na 3xAAA i jakoś to chodziło ;] serwa nie reagowały super szybko jak przy normalnym napięciu, lecz dla mnie ( laika może być ) Zamawiałem przed wczoraj paczkę z HK, i mogłem zamówić BECa. Mam małego LiPo 2S 800mAh, ale właśnie nie mam BEC, jakoś narazie muszę sobie poradzić z napięciem. Przez swoją nieuwagę spaliłem już jeden odbiornik ;] Graupnera ehh P.S. Właśnie poważyłem swoje zasilanie: 1. Jedno Ogniwo z laptopa - 46g 2. 3xAAA - 39g 3. LiPo 2s 800mAh - 46g
rapier Opublikowano 23 Grudnia 2013 Opublikowano 23 Grudnia 2013 przy 2 serwach takich możesz dać 1 cele Li-pol
okruszek Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2013 To zamówię przy następnej paczce z HK. A na chwilę obecną 3xAAA musi wystarczyć. P.S. A tak myślę ( taki już typ człowieka ) A może użyć doraźnie baterii typu: Nokia BL-4C: 860 mAh, 3.7 V waga: 19g, do napędu serw nie jest potrzebna bateria wysoko prądowa tak jak do napędu silnika 3f
PK999 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Miałem w depronowej aluli pakiecik złożony z 4 nimh - 120mAh - niby mało ale wcześniej szło się znudzić niż go rozładować. Ważył 18 gramów - takie cele można tanio pozyskać z akumulatorów 9v typu 6F22. Siedzi tam 7 takich ogniw. A lekkość gra ogromną rolę w tym modelu.
cZyNo Opublikowano 23 Grudnia 2013 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zrób sobie sam beca ze stabilizatora 5v i daj lipola 2s. Proste lekkie tanie i wydajne. Choć z lekkim pakietem czasami bywa problem, bo i tak ołowiu trzeba dołożyć żeby alule wywazyc. Z zasady ma krótki nosek. Wiec na koniec moze sie okazać ze wodorki lub baterie są i tak optymalne
okruszek Opublikowano 4 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 4 Stycznia 2014 Przyszła wkońcu paczka z HK z mixerem V. Ale to maleństwo ;] Wszystko zamontowane, klapolotki ustawione, alula wywazona wiecej na nos zobaczymy jak to sie bedzie sprawdzac. Teraz czekam na pogode, bo weekend zajety.
baciany Opublikowano 2 Września 2014 Opublikowano 2 Września 2014 I jak? Polatał ptaszek? Tak nawiasem, można by prosić o info skąd plany albo o same plany? :]
Rekomendowane odpowiedzi