okruszek Opublikowano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Witam. Postanowiłem spróbować swojej siły w modelarstwie ala lotniczym. Na pierwszy ogień poszła ALULA z racji że mam pod domem duże boisko i tam można sobię w wolnym czasie po służbie popuszczać model. Model zbudowałem z Depronu którego mam poddostakiem. Przeszukawszy plany, artykuły, zdjęcia, powstało coś takiego: Wymiary tego cuda przedstawiają się następująco: Waga: ( zależy jaki użyje pakiet zasilający ) 1. 3 x AAA (napięcie ok. 3.8 - 3.6 V ) 2. 1 x ogniwo z baterii od laptopa ( napięcie na pewno 4- 4,6V ) Mam pytanko odnośnie zamocowania orczyków na klapach. Czy ma być nr. 1 czy nr. 2 Oraz jak wyliczyć środek ciężkości. Piszą że Alula powinna być cięższa na nos, oraz próby i korygować. Jest to mój 2 model typ DIY ;] Pierwszy był TOTO-1 na Speed 400 lecz kadłub nie wytrzymał kreta, ale to w innym wątku. Może jakieś sugestie odnośnie modelu aluli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 3xAAA to jakieś 30-35g akumulatorów. Sporo jak na taki modelik. Jesteś pewny, że wszystko będzie działało na takich napięciach? Podstawa to 4xNiMH albo 2xLiPO z becem. Wtedy jest około 5V zasilania. Dźwigienki do lotek oczywiście w wariancie 1. Wyważenie będzie odpowiednie najpewniej 1-2cm od krawędzi natarcia. Lepiej mieć cięzki przód bo inaczej jest nie do opanowania na wietrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okruszek Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Sprawdzałem na 3xAAA i jakoś to chodziło ;] serwa nie reagowały super szybko jak przy normalnym napięciu, lecz dla mnie ( laika może być ) Zamawiałem przed wczoraj paczkę z HK, i mogłem zamówić BECa. Mam małego LiPo 2S 800mAh, ale właśnie nie mam BEC, jakoś narazie muszę sobie poradzić z napięciem. Przez swoją nieuwagę spaliłem już jeden odbiornik ;] Graupnera ehh P.S. Właśnie poważyłem swoje zasilanie: 1. Jedno Ogniwo z laptopa - 46g 2. 3xAAA - 39g 3. LiPo 2s 800mAh - 46g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 przy 2 serwach takich możesz dać 1 cele Li-pol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okruszek Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 To zamówię przy następnej paczce z HK. A na chwilę obecną 3xAAA musi wystarczyć. P.S. A tak myślę ( taki już typ człowieka ) A może użyć doraźnie baterii typu: Nokia BL-4C: 860 mAh, 3.7 V waga: 19g, do napędu serw nie jest potrzebna bateria wysoko prądowa tak jak do napędu silnika 3f Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Miałem w depronowej aluli pakiecik złożony z 4 nimh - 120mAh - niby mało ale wcześniej szło się znudzić niż go rozładować. Ważył 18 gramów - takie cele można tanio pozyskać z akumulatorów 9v typu 6F22. Siedzi tam 7 takich ogniw. A lekkość gra ogromną rolę w tym modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zrób sobie sam beca ze stabilizatora 5v i daj lipola 2s. Proste lekkie tanie i wydajne. Choć z lekkim pakietem czasami bywa problem, bo i tak ołowiu trzeba dołożyć żeby alule wywazyc. Z zasady ma krótki nosek. Wiec na koniec moze sie okazać ze wodorki lub baterie są i tak optymalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okruszek Opublikowano 4 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Przyszła wkońcu paczka z HK z mixerem V. Ale to maleństwo ;] Wszystko zamontowane, klapolotki ustawione, alula wywazona wiecej na nos zobaczymy jak to sie bedzie sprawdzac. Teraz czekam na pogode, bo weekend zajety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciany Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 I jak? Polatał ptaszek? Tak nawiasem, można by prosić o info skąd plany albo o same plany? :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi