Skocz do zawartości

pzl 37b ŁOŚ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

jestem troche rozczarowany ze pzl-11c ma tylko 89 cm rozpietosci bo chciałem tam wstawic jakis fajny silniczek spalinowy. Jestem spalinowym maniakiem i mam zamiar w maju (matura...) zaopatrzyc się w oba i przerobic je na spaline (mysle ze do pzl-11c wejdzie ASP 0.06 lub Os 10LA) a jak wyglada sprawa z łosiem jakie wymiary i ile miejsca w gondoli?

Opublikowano

Rozpietość Łosia to 1280 mm czyli 1:14 skala

użyte podwozie to GWS średnie ale może być użyte małe

Narazie trwają prace nad plastikowymi gondolami tak by nie męczyć się z balsa lub vacu jak to robi dummas i wtedy gondola z dwóch części górnej i dolnej

Opublikowano

A jak wychodzi PZL-ka wagowo przed i po oklejeniu balsą? (oraz gotowego Łosia)

No i czy jednak nie skusicie sie na zrobienie wytłaczanej owiewki silnika ?

Opublikowano

Tomku do p11 mam w planie dodac wiekszosc elementow wykonczeniowych wlasnie z vacu wraz z oslona silnika karabinami kabina pilota pulpitem i ewentualnie chlodnice na kadlub itp co mi przyjdzie jeszcze do glowy ale bedzie to set do zakupu oddzielnie

p11 ta pomalowana wraz ze 4 szt serw i silnikiem towerpro polpularnym dzwonkiem

268 gram .

p 11 wagowo ta druga wersja oklejona jak widac na zdjeciach wazyla jakies 400 gram z tym ze stateczniki byly inaczej zrobione i sa do poprawienie bo sa pelne i przez to doszlo duzo do wagi tez. dwa wregi wszystkie zostaly w tej drugiej wykonane ze sklejki wiec tez dosc ciezko gdyby byly zrobione z balsa-lipa bylo by lzej na bank.

Opublikowano

powierzchnia skrzydeł to prawie 38 dm 2

co daje obciazenie ok 25g

serwa mini 8 gramowe lub ciut lzejsze tu sa dwa conrady na podwozie i reszta 4 szt towerpro sg90

silniki powinny miec 400-500 gram ciagu mysle ze model gotowy do lotu powinien sie zamknac ponizej 800g-1kg i wtedy po prostu bedzie latac i to tak jak orginał , stosunkowo wolno i dostojnie

nie ma sensu przesadzac z moca w modelach takie jest moje zdanie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć!

Chyba przerzucę się chyba na spalinowy napęd ze względu na krótki czas lotu i dużą cenę pakietów. Może coś doradzicie?

Opublikowano

3-30 ,w zależności ile potrzeba .

A potrzeba w zależności od wagi końcowej , zastosowanych silników, śmigieł ,czyli ogólnej mcy potrzebnej do lotu oraz spodziewanego czasu lotu.

Stawiasz pytania od .......... zaplecza :devil:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Od dawna chodzi mi po głowie model ŁOSIA. Po zastanowieniu jednak skłaniam się do budowy nie tej najbardziej znanej wersji B lecz pierwszego prototypu z uwagi na podwozie i ster kierunku. W swojej kolekcji posiadam model Dakoty wykonany z czeskiego zestawu o podobnych parametrach /ok. 1,5m rozp lecz skrzydło o większym wydłużeniu/. Ogromnym plusem tego modelu jest kadłub wykonany z delikatnego laminatu :D , skrzydło styro+balsa. W zestawie jest także komplet wytłoczek wacu :D trzy częściowych gondoli silnikowych. Model jest w podstawowej wersji napędzany dwoma silnikami SPEED 400 i w stanie gotowym do lotu z wyposażeniem w 4serwa HS-81, aku Li-pol 2500 11,2V waży ok 1270 gram. Do startu niestety potrzebna jest dość duża, równa powierzchnia, gorzej z lądowaniem, tutaj już wymagania odnośnie lądowiska rosną. :(

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Kolejny miesiąc czekania na łosiaczka i nic. :evil: :evil: :evil:

Czy ktoś orjętuje się kiedy model będzie dostępny? (koniec marca 2008 roku był dawno, dawno temu)

Opublikowano

Niestety projekt utknął miejscu. :(

Na jak długo - nie wiem.

Być może do końca miesiąca poleci laserem cięty prototyp.

Jeśli będzie dobrze latał to prace nad modelem potoczą się dalej.

Ale to i tak połowa drogi do wersji finalnej. :?

Opublikowano

na chwile obecna sa sprawdzone wszystkie czesci, ale brak chwili wolnego czasu zeby dokonczyc oslony silnika

moze jutro moze dzisiaj pokaze co ostatnio wyciolem ze stryroduru mysle ze paru osobom sie spodoba:D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.