Skocz do zawartości

Raptor Mini Titan e325

Ghandi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Piątka za dociekliwość poszukiwacza :P.

Z tego co widzę, to nawet znajdę tam alu cnc tych elementów, które mnie w oryginale wnerwiały (tail case...).

Do pełni szczęścia brakuje mi tylko aluminiowego mocowania ogona w ramie (w oryginale plastikowa skrzynka trzymająca zębatkę ogonową - tail boom bracket)

wstrzymaj sie z zakupem, kupilem u nich pare detali CNC, zobacze jakiej to jest jakosci i jak z wysylka

Opublikowano

To czekam na relacje.

Godzinka rozmowy z wujkiem google pokazała, że jest jeszcze jedna rama węglowa do tego helika za ok 100$ (praktycznie kopia oryginału), tylko nigdzie nie mogę się doczytać jak jest montowany ogon w ramie. Jak na tym plastiku to ja dziękuję za przyjemność...

Opublikowano
To czekam na relacje.

Godzinka rozmowy z wujkiem google pokazała, że jest jeszcze jedna rama węglowa do tego helika za ok 100$ (praktycznie kopia oryginału), tylko nigdzie nie mogę się doczytać jak jest montowany ogon w ramie. Jak na tym plastiku to ja dziękuję za przyjemność...

no w tej z mojego linku jest na plastik.

szczerze mowiac - nie przesadzajmy. Tailboom siedzi w tym plastiku twardo i pewnie wiec... po co to ruszac?

kolejnym zakupem, pewnie juz na gwiazdke, bedzie kupno body helikoptera Cobra ;) TT ponoc wypusci niebawem takie body, w zestawie bedzie jakis myk na ogon.

tutaj mozna juz kupic...

Opublikowano

Dzisiaj polatałem sobie troche rano. Miałem obawy bo pogoda jest raczej daleka od bezwietrznej ;) ale co mi tam, części nie są drogie, a do odważnych świat należy :)

Mimo,że łopaty pewnie lepiej by wytorował pijany królik a do Alana Szabo mi daleko to jednak mimo wiatru i dwóch owczarków niemieckich obszczekujących mnie z daleka wzniosłem się w przestworza i wylatałem pakiecik do ostatniej resztki akceptowalnego przez regiel prądu ;) Chwilami było nerwowo, szczególnie kiedy rapi dostał gęsty podmuch od dołu i nagle wystrzeliło go wyżej niż bym chciał ;) jak na pierwszy raz na dworze.

Widze ze muszę lekko zmniejszyć czułość żyroskopu, a tak pozatym - MiniTitan radził sobie na wietrze bardzo dobrze. Czuć ogromną różnicę pomiędzy nim a rapim 30 którym onegdaj latałem ( chlip chlip, gdzie te czasy...). Na R30 takie pierdniecia jak dzisiaj nie robily zadnego wrazenia, tymczasem miniTitan juz byl bardziej nerwowy. No, jednak roznica w masie, wymiarach i mocy swoje robi ;)

Czekam teraz na pare detali do helikopterka i w sumie jestem przygotowany do sezonu ( tylko niech się pojawią wreszcie w sklepach metalowe mixery...)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

zakupiłem e325 - leci, płynie, nadjeżdża w częściach z całego świata. Z wszystkich dobrodziejstw brakuje mi chyba tylko obrotomierza. Czy ty Ghandi posiadasz takowy? Czy w ogóle jest potrzebny przy stockowym wyposażeniu? Czy po prostu wystarczy ustawić kąty i krzywe i obrotami się nie przejmować?

Opublikowano
zakupiłem e325 - leci, płynie, nadjeżdża w częściach z całego świata. Z wszystkich dobrodziejstw brakuje mi chyba tylko obrotomierza. Czy ty Ghandi posiadasz takowy? Czy w ogóle jest potrzebny przy stockowym wyposażeniu? Czy po prostu wystarczy ustawić kąty i krzywe i obrotami się nie przejmować?

eee. a na co ci obrotomierz? wytorowac, wywazyc i heja w gore :)

Opublikowano
no skoro tak... to dobra... tak zrobię... "heja" tylko najpierw ograniczę do minimum

a mi ciagle mini titan kopie po tym ogonie rwa.... nie wiem o co chodzi juz. szczegolnei tak sie dzieje kiedy dodam ostro gazu albo kiedy titan dostaje podmuchy wiatru w ogon .....

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Co znaczy "kopie" za późno reaguje?

Może serwo nie nadąża / mechanika ma zbyt duże opory / luzy ?

gdzies wyzej byl film do tego zjawiska ( w tym wątku).

Zmniejszylem luzy i opory - kurde ciagle lekko lub mocniej kopie w sytuacji:

1. Kiedy dodaje gwałtownie gazu/skoku ogon kopie

2. kiedy heli dostaje boczny wiatr.

Opublikowano

1. Kiedy dodaje gwałtownie gazu/skoku ogon kopie

2. kiedy heli dostaje boczny wiatr.

Sprawdz :

1. czy masz wlaczony revo mix (mieszanie draga gazu z ogonem zeby zrownowazyc wieksza sile wirnika glownego przy wiekszym gazie)

2. czy masz wlaczone headlock (inaczej tez AVCS) na gyro - jesli nie jest wlaczony moze dygac ogonem - wlacz headlock i ma stac jak drut (czy co tam innego stoi zazwyczaj) .

3. czy masz nie za duza czulosc - zmieniejsz czulosc na 60% a nawet na 50% .

4. czy nie masz za czulego draga ogona - jak ruszasz gazem to ci ogon tez dyga - wlacz expo jak cos albo nabierz wprawy w rekach .

5. czy aby pasek nie za luzny i nie przeskakuje - wez heli w reke i nad glowe , dodaj full gazu - bedziesz czul w reku jak pasek ogona skacze .

6. czy aby Formica nie ma racji i servo cie nie wykorbilo (moze jest w takim wieku , ze zabki zmienia :) ).

Opublikowano

Sprawdz :

1. czy masz wlaczony revo mix (mieszanie draga gazu z ogonem zeby zrownowazyc wieksza sile wirnika glownego przy wiekszym gazie)

2. czy masz wlaczone headlock (inaczej tez AVCS) na gyro - jesli nie jest wlaczony moze dygac ogonem - wlacz headlock i ma stac jak drut (czy co tam innego stoi zazwyczaj) .

3. czy masz nie za duza czulosc - zmieniejsz czulosc na 60% a nawet na 50% .

4. czy nie masz za czulego draga ogona - jak ruszasz gazem to ci ogon tez dyga - wlacz expo jak cos albo nabierz wprawy w rekach .

5. czy aby pasek nie za luzny i nie przeskakuje - wez heli w reke i nad glowe , dodaj full gazu - bedziesz czul w reku jak pasek ogona skacze .

6. czy aby Formica nie ma racji i servo cie nie wykorbilo (moze jest w takim wieku , ze zabki zmienia :) ).

Serwo mam to samo co inni ludzie w swoich rapciuchach, bodaj HS-51, cos w tym guście, ale mysle o cyfrowym. Ostatnio macałem mechanike, wydaje mi sie ze chodzi ciut za ciezko, ale kiedy lekko poluzuje srubeczki i mechanika chodzi lekko to z drugiej strony wszystko lata jak zyd po pustym sklepie - duze luzy na lopatkach itp itd.

Zmniejszylem czulosc zyroskopu - to samo.

Headlock wlaczony

Pasek ok

expy ok

czulosc ogona ok

serwo jest sprawne, nic nie przeskakuje.

a rapi mimo to kopie w ogon. Niestety nie wiem gdzie w mojej apce (MX-12) ustawic revomix'a - pocykam dzisiaj i moze do czegos dojdę sensownego.

Opublikowano

Ja na początku też miałem spore problemy z ogonem. Generalnie pomogły dwie rzeczy - fabryczne ustawienie długości orczyka na serwie ogona przy HS56 ( u mnie) jest do bani - powinno być tak, że przy ustawieniu ograniczenia na żyroskopie na jakieś 100-110% bez obicnana travela na apie masz pełny zakres pracy. Udaje się to dopiero po skróceniu długości orczyka o dwie dziurki ( 6.5 mm) i mnie pomogło.

Dodatkowo czułość mam ustawioną na 75% a delay na zero.

W

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.