emilfranek Opublikowano 7 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2008 Witam! Niewiem czy pisze w dobrym miejscu ale jak cos to niebić! A więc mam pytanie czy mógł by mi ktos pomuc w budowie takiego ,,serwa,, magnesowego .Chodzi mi otakie serwo magnesowe bo chce do mini samolociku i niewiem jak takie zrobić :oops: .Bardzo by mi pomogły jakies strony(najlepiej po polsku)i rysunki itp.wszystko co mi pomoze waszym zdaniem. Z góry dzięx 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 7 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2008 zdjecie Aktuator to ic innego niz cewka i magnes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 7 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2008 Aktuator to ic innego niz cewka i magnes zdjecie zdjecia inne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilfranek Opublikowano 8 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2008 dzięki ale zdjęcia mi zabrdzo niepomogą ale czy to wystarczy zwykły drut zwinąć w taki rulonik i magnesy powinny być obok poprzyczepiane do np.lotek. W małej łótce miałem takie kostki zwinięte ( nie w żaden rulonik) i obok tego było do steru popodczepiane magnesiki i tak to działało. poprosił bym jeszcze innych o lepsze wytłumaczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Opublikowano 9 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2008 Proponuję zacząć od przeczytania zasady działania elektromagnesu, np. tu http://pl.wikipedia.org/wiki/Elektromagnes Następnie poeksperymentuj z nawinięciem izolowanego drutu miedzianego np. na grubego gwoździa. Podłącz oba końce przewodu do baterii np. 4,5V. Zwoje tego drutu muszą być bardzo blisko siebie (stykać się) i powinno ich być przynajmniej 20-30. Zobaczysz wtedy jak działa elektromagnes przykładając jakiś stalowy przedmiot do takiego gwoździa. A potem to już będzie z górki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilfranek Opublikowano 10 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2008 wiem znam tą sztuczke: naciągnąc na gwóźdź i podłączyc i bedzier przyciągać. a moje pytanie robiąc takie mini serwo to też musze nawinąć na jakis miniaturowy gwóźdź czy juz wtedy niepotrzeba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Opublikowano 10 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2008 Ważne jest żeby nawinąć przynajmniej kilkadziesiąt zwoi na cokolwiek, nawet na papierową rurkę. Wtedy będzie to lżejsze i też będzie przyciągać, lecz słabiej niż z użyciem gwoździa. Będzie to tzw. cewka z rdzeniem powietrznym w odróżnieniu od drutu nawiniętego na gwóźdź, który jest cewką z rdzeniem stalowym. Poczytaj sobie o tum tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Cewka Zwróć uwagę, że energia pola magnetycznego (czyli siła przyciągania w funkcji odległości od cewki tak w skrócie) cewki zależy m.in. od jej indukcyjności, a ta z kolei zależy m.in. właśnie od rodzaju użytego rdzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 10 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2008 a poza tym elektromagnes to cewka+rdzeń ze stali miękkiej i tego się trzymajmy, bez rdzenie masz mniejsze pole magnetyczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.