baczek Opublikowano 8 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2008 siema Od jakiegos czasu zaczołem się interwsować maszyna do cięcia styropianu itp . Chciałem zapytac czy działało by to na transformatorze ?? znalazłem kilka transformatorów na allegro tu są linki http://allegro.pl/item304135395_transformator_sieciowy_220_v_23_v.html http://allegro.pl/item304139199_duzy_transformator_sieciowy_220_v_42_5_v.html http://allegro.pl/item304131415_duzy_transformator_sieciowy_wielonapieciowy.html http://allegro.pl/item306776834_transformator_breve_tufvassons_pss30_240_24v_1_4a.html ps czy opłacają sie za taką cene ps2 który był by najlepszy ps3 yy albo już nic :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramzes18 Opublikowano 9 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2008 POlecam tego typu: http://allegro.pl/item306268642_transformator_sieciowy_2x12v_2x10v1_25a_wys_83mm.html tylko ten jest 2x12V i bedzie za slaby, zadzwon do nieg albo napisz mejla i zapytaj sie o 2x24V i spokojnie starczy, sam go uzywam w CNC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baczek Opublikowano 9 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2008 dzięki pomyśle nad nim dostałem od kolegi kartki 2 z instrukcją bydowy tej maszyny pisze coś takiego drut stalowy o średnicy 0,3-0,4 , który podgrzewa sie za pomocą prądu elektrycznego o napięciu 24-35V do podgrzenia drutu należy użyć transformatora 120 watów (220/24-30 V) o co w tym chodzi ?? ps moge użyć lutownicy transformatorowej ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 9 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2008 drut to chyba oporowy a nie stalowy. chcesz lutownice do maszyny cnc założyć??????????? o co w czym chodzi?? podłączając źródło napięcia do drutu oporowego spowodujesz przepływ w nim prądu który spowoduje grzanie się druta gdyż zostanie wydzielona w nim moc czynna. Musisz sobie załatwić drut a następnie w zależności od jego rezystancji dobrać źródło zasilania (najlepiej regulowane żebyś miał regulacje temperatury druta) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 9 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2008 sam lepiej nie buduj tej maszyny tylko przy pomocy kogoś doświadczonego bo cię prąd pokopie a jak już to najlepiej kup gotowca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pulo29 Opublikowano 9 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2008 Hmmmm Ty chcesz zbudować zwyczajną ramkę z drutem czy maszynę CNC bo nie napisałeś co dokładnie chcesz zrobić... Bo jeśli ramkę to tutaj, na forum, jest duużo o tym... a jeśli CNC to na forum cnc.info.pl trzeba poszukać i jest fajna instrukcja z obrazkami jak zrobić takową maszynę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baczek Opublikowano 9 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2008 niewiem co to jest cnc ale chodzi mi o zbudowanie transformatora do drutu drut to chyba oporowy a nie stalowy. na kartce pisze że drut stalowy prosił bym o kontakt na gg jeśli kto cos o tym wie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramzes18 Opublikowano 9 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2008 Czyli ci chodzi o zwykla ramke do wycinania w styropianie/styrodurze z wzornikow Jesli nie masz drutu oporowego to mozesz zakupic na allegro(drut kantalowy), badz przejdz sie do elektronicznego lub takiego sklepu z lampaki, zarowkami, zalazkami itp i zapytaj sie o grzalke z drutu ( takie cos jak np w zelazku jest ) i dostajesz taki drut tylko ze w ksztalcie spiralki, pozniej go wystarczy rozwinac P.S. taka grzalka kosztuje z 3,5zl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baczek Opublikowano 9 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2008 mi chodzi o maszyne do podgrzewania tego drutu czy da sie ja zrobić i jak ?? albo gdzie kupić najtaniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 9 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2008 jak będziesz maił drut to zmierzysz jego rezystancję. następnie najprościej to wsadzić transformator na obliczone napięcie i można wsadzić regulator od odkurzacza żeby regulować moc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Opublikowano 9 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2008 Witam. Ja do cięcia styropianu z powodzeniem używam stalowej struny gitarowej E o grubości 0,012 cala. Można taką kupić w każdym sklepie muzycznym. Swoją dostałem od znajomego gitarzysty. Struny takie dla muzyków zużywają się, oni mówią że się zgrywają, po pewnym czasie taka struna nie osiąga już odpowiedniego brzmienia, a do cięcia styropianu jest w sam raz. Natomiast jako transformator służy mi stary transformator dzwonkowy o nap. nom. 8V i wydajności 1A. Jest on niestety trochę za słaby, gdyż mogę nim ciąć struną tylko o długości do 0,5m. Przy większej długości struna nie osiąga pożądanej temperatury. Poza tym dla tego transformatora struna jest jednak zbyt dużym obciążeniem i transformator się grzeje. Przez to po ok. 10 min. jego wydajność prądowa jest już na tyle mała, że cięcie przebiega bardzo powoli. Natomiast gdy użyłem do zasilania przerobionego transformatora AT o nap. 12V i wydajności ok. 10A, struna o dł. 0,5m nagrzała się do czerwoności - czyli temp. za wysoka. Jak grzeje dłuższe struny nie sprawdzałem. Jeśli masz doświadczenie elektroniczne, możesz poszukać wśród starych transformatorów sieciowych, np. od starego telewizora. Jeśli nie masz takiego doświadczenia - NIE EKSPERYMENTUJ Z TYM. Napięcia tam występujące są groźne dla życia. Możesz natomiast popróbować też np. z prostym fabrycznym prostownikiem do ładowania akumulatorów ołowiowych (ale nie ingerować w jego wnętrze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi-000 Opublikowano 9 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2008 pamietam kiedyś na lekcji ZPT w szkole podstawowej były takie fajne urządzenia do cięcia styropianu , ale jak były zbudowane to nie wiem. trzeba by się przejść do starej szkoły i popytać. :rotfl: :rotfl: :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 10 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2008 "używam stalowej struny gitarowej E o grubości 0,012 cala." 0.012 cala to ok 0.3 mm a ja używam takiego samego drutu oporowego ale o długości ok 1 m i transformatora ok 16 V przewiniętego z transformatora 24 V (od oświetlenia maszyn)Struny osobiscie bałbym się użyć . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Opublikowano 10 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2008 Struny osobiscie bałbym się użyć . Dlaczego? Ze względu na jej niską rezystancję? To kwestia dobrania odpowiedniej długości struny oraz odpowiedniego prądu przez nią przepływającego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 10 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2008 ja uzywam ramki 1 m ! i próbowałem użyć struny ale zawsze albo się robiła czerwona albo za zimna .a prąd na zasilaczu ma nieregulowany, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
willi Opublikowano 17 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2008 gdzie kupić takiego gotowca i za ile? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Opublikowano 20 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2008 gdzie kupić takiego gotowca i za ile? Jeżeli chodzi Ci o zasilanie, to ideałem byłby zasilacz z regulowanym napięciem o wydajności tak do 7-10A. Ale to dość drogie zabawki. Zdecydowanie taniej byłoby wystrugać coś samemu, lecz niestety trzeba choć trochę znać się na elektronice. Pytałeś o gotowca - w wersji "full wypas" mógłby być np. ten: ZASILACZ LABORATORYJNY 30V/10A SP3010E MCP, to to tylko jeśli masz zamiar bawić się wycinaniem styropianu na skalę powiedzmy średnioseryjną. Bo na wielką skalę to już proponuję gotowe wycinarki CNC, których koszt idzie w dziesiątki tys. zł. Domyślam się że chodzi ci jednak o małą skalę. Podaj jakimi źródłami prądu o napięciu tak do 12-15V dysponujesz obecnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zibi Opublikowano 19 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2008 Witam, Od kilku już lat na sieci spotkać można następujące rozwiązanie, przetestowane przez wielu Kolegów w tym i mnie: Trafko zasilające: 240V/24V – np. transformator bezpieczeństwa ale dostępniejsze choć nie najtańsze będą trafka od halogenów z wyjściem 2 x 11V, moc ok.100 VA lub więcej, ale bez przesady. W uzwojenie pierwotne wpina się najprostszy ściemniacz do światła o nieco większej mocy np.200-300W. Jako „ostrze” tnące stosuje się drut chromonikielinowy z spiralek grzejnych małej mocy: 200-250W. Nie może być za cienki, bo będzie zbyt łatwo pękał, nie może też być za gruby, bo będzie pobierał zbyt duży prąd. Spiralkę się rozwija a nie rozciąga – od razu otrzymujemy prosty drut. Ramka dowolnej konstrukcji. Wskazany jest naciąg gumowy lub sprężynowy, ponieważ drut po podgrzaniu zwiększa długość ok.1cm na każde 50cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekr Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Ja mam zwykły transformator toroidalny typ TSTH http://www.indel.pl/p_tsth.html 120VA /11,5V za ok. 70zł, do regulacji napięcia i tym samym prądu używam zwykłego prewodu nawiniętego luźno na toroid, właściwie to mam nawinięte dodatkowo 7 zwoi dwużyłowego przewodu sieciowego OMY2*1mm^2 - daje to ok 1,7V, a dla dwóch żył połączonych szeregowo jest to 3,4V. Jak połącze to dodatkowe uzwojenie szeregowo z oryginalnym sieciowym to mogę zwiększyc lub zmniejszyć napięcie wyjściowe trafa o odpowiednio o 1,7 lub 3,4V, czyli mogę uzyskać 8,1; 9,8; 11,5; 13,2 i 14,9V . Niestety nie mam klamota u siebie i nici z zdjęć, może później jakiś schemacik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2008 W mojej wycinarce zastosowałem trafo 220/18V 250VA plus stabilizator prądu z regulacją skokową w zakresie od 0.5A do 15A.Ramka o długości 1,2m.Drut grzejny to kawałek (1,3m) odwinięty ze spirali grzejnej (750W :roll: ?) zakupionej w sklepie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.