Jacek Gabrysiewicz Opublikowano 9 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2008 Witam ! no i sie zaczela budowa modelu dwusilnikowego Oto dzisiejsze efekty prac Rozpietosc 1200 dlug. 780 silniki 3-fazowe regle 3-fazowe Spin 33 accu 4S 2200 serwa ??? waga ??? CDN... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zibi Opublikowano 11 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2008 Witam, Modelik zapowiada się śliczny. Aku 4s ? Szkoda że tak dużo, bedą małe śmigiełka i raczej trudno będzie dobrać trójlopatowe, a szkoda. No i model może być bardzo szybki nawet jak dasz motory o kV=900-1000. Regle 33A - duże, ale pewnie innych nie masz ? Do takiego modelu silniki max.120-140W i regle 18A, max.25A, spokojnie wystarczają. No, ale jak masz pakiet 4s... A o serwka to się pytasz ? 2 x 1.5 kg do lotek (z lekkim zapasem na koszenie trawy, choć jak podwozie to raczej będzie czyste pole) i 1.5-2.5kg na kierunek i wysokość, zależy jakie opory będą w bowdenach. Ja w dość szybkim i cięzkim (prawie 900g, silnik 200W, pakiet 3s 2200) modelu 1m mam na kierunku i wysokości HS-55 i po kilkunastu godzinach lotów, zero problemów. Tak, że te 2kg to i tak dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Gabrysiewicz Opublikowano 11 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2008 Witam ! Jesli chodzi o regle to nie oto chodzi Wszystkie regle ktore mam sa tylko do max 3S a mi chodzi oto aby dac wieksze napiecie aby spadl prad ,ale to juz inny temat Serwa to dam prawdopodobnie conrada 4 szt Smigielka od 7-8 cali Silniczki juz tez mam maja 750 obr/KV reszta jak wyjdzie w czasie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 11 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2008 Może mi się zdaje ale jak zamiast 3s użyjesz 4s to BEC z regulatora nie uciągnie tylu serw co na 3s (pewnie z jedno mniej) i konieczne będzie stosowanie dodatkowego BECa lub pakietu odbiorczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 11 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2008 Albo drugi regulator robiący za za BE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 12 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2008 Ekhem ... Jacku ... Tu w tytule też możesz zmienić P-38 na P-68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Gabrysiewicz Opublikowano 14 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 Witam ! Czesc PEGAZ juz poprawione ale cos mi tu zle pachnie czyzby to jakas dziwna sila ,ktora mnie pcha, aby zrobic wlasnie P-38 ............MOZE ZA JAKIS CZAS Jesli chodzi o regle to jak juz wspominalem beda spiny 33 i one sobie swobodnie poradza nawet z 6 serwami tyle ze po odpowiednim polaczeniu Mam model tez dwusilnikowca w ktorym zastosowalem regle Jeti 18 i 8 amp i mialem 4 szt serw i tez sobie poradzilem podlaczajac do kazdego regla osobne BEC ,tak ze wyszlo mi po 2 szt serw na jeden reg. Jeszcze do tego zmiksowalem sobie tak ze silniki mozna bylo sterowac ciagiem za pomoca stweru kierunku ,co pieknie wygladalo przy robieniu zakretow prawie poziomych , a o reakcji lotek juz niewspomne cos strasznego ja dzialaja strugi zasmiglowe na loti Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Gabrysiewicz Opublikowano 18 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Witam ! Jestem juz po nastepnym etapie budowy i oto co mi wyszlo Modelik obecnie wazy 450 g. Takze jestem po testach silnikow i oto wyniki Silnik RAY 2830/15 pakiet 4S smiglo 7*3,5 GWS 480 g ciagu przy pradzie 3,6 amp smiglo 8*4 GWS 580 g. ciagu przy pradzie 6,5 amp //oczywiscie ciag na pojedynczym silniku Rozpoczolem takze juz budowe gondol CDN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Gabrysiewicz Opublikowano 19 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2008 Witam 1 I juz ukonczylem budowe gondol oto one .... Silniczki razem z regulatorami beda w gondolkach tylko musze przedluzyc przewody zasilajace regulatory ,aby podpiac je do zasilania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Gabrysiewicz Opublikowano 23 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 Witam ! Modelik po pewnych poprawkach i przerobkach z powodow technicznych Model gotowy juz do oklejenia i zmienilem gondolki Zalozylem zawiasy na SK i SW i pokrylem juz tylna czesc kadluba ,aha sam sobie dorobilem kolpaki z twardej balsy i oto co jest juz wykonane::::::::::::::::;; Modelik w obecnym stanie bez elektroniki i mechaniki wazy 465 g. Po niedzieli zabieram sie za oklejanie folia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 23 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 sam sobie dorobilem kolpaki z twardej balsy Jacku, a jak masz mocowane te kołpaczki? Pytam, bo w Mosquito też miałem samoróbki z balsy na 3 magnesy, a u Ciebie są chyba wciśnięte, albo wklejone (na zdjęciach słabo widać). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Gabrysiewicz Opublikowano 24 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2008 Witam ! Tak sie zlozylo ze sam wykonalem piasty ze srobek 6mm i od strony silnika mam otwor 3.15 mm na wal silnika a z drugiej strony planuje wywiercic otwor pod srubke 2 lub 2,5 mm i bede mogl kolpaczki przykrecic do piasty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Gabrysiewicz Opublikowano 15 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 Witam ! Juz modelik skonczony i gotow do oblotow ale to zalezy od pogody i jak sie uda to dzisiaj bedzie Troche danych ::: Rozpietosc 1200 waga 1070 g. (pakiet 4S ciezki 2200 mAmp) serwa conrada 4 szt regle 2 szt Spin 33 odbiornik Oktawa obciazenie powierzchni 44.5g/dm2 silniki to 2 szt RAY 2830/15 oto on::: Zastosowalem w modelu mixer do sterowania ciagiem silnikow tzn. za pomoca drazka SK zmniejszam ciag jednego silnika aby pomogl mi przy zakretach Ciag przy smiglach 7 calowch mam 960 g. i przy pradzie 7 amp Natomiast juz przy smiglach 8 calowch ciag mam 1160g. ale juz przd 12 amp Pojezdzilem dzisiaj sobie po trawce i wspaniale reaguje na ster kierunku tzn. z pomoca silnikow Planuje dzisiaj oblot ale to zalezy od pogody TRZYMAJCIE KCIUKI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 15 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 W takim razie życzę dobrej pogody, bo model ładniutki, to musi świetnie latać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Gabrysiewicz Opublikowano 15 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 CHYBA JUZ WIADOMO CO SIE STALO Witam! Chyba juz wiecie ze sie udalo Witam ! Pogoda co prawda niezabardzo bo wiaterek okolo 5 m/s ale co tam przy tej wadze i ciagu powinno sie udac NO I SIE UDALO Model polecial najpierw na smiglach 7 calowych i po paru korektach juz bylo ok Ze wzgledu na mocny wiatr zmienilem smigla na 8 calowe i juz bylo prawidlowo ,szedl pod wiatr bez problemow Zrobilem nawet pare petli coby sprawdzic konstrukcje no i oczywiscie pare beczek tez wszystko bylo ok Sprwadzilem nawet zachowanie sie modeli na sterownie za pomoca zmiany ciagow silnikow co dalo przepiekny efekt tzn. zakrety poziome o bardzo malym okregu Ladowanko bylo znakomite bo wiaterek mi tez troche pomagal ,ale tuz przy ziemi trzeba bylo uwazac ,bo bujalo modelem na boki ,ale poszlo znakomicie Mam co prawda miejsce do startu ale akurat dzisiaj wietr wiel w poprzek i niedalo sie startowac ,wiec start odbyl sie z reki z pomoca kolegi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Gabrysiewicz Opublikowano 16 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2008 Witam ! Mam krotki film z aparaciku ale niewiem gdzie go wstawic ma pojemnosc 620 Kb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 16 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2008 Witam !Mam krotki film z aparaciku ale niewiem gdzie go wstawic ma pojemnosc 620 Kb jeśli chcesz to możesz mi go podesłać na mejla ja go moge wstawić na video google piotreczek1988@o2.pl lub pyra_1993@o2.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.