Patryk900 Posted January 7, 2014 Share Posted January 7, 2014 Witam dzisaj do mnie przyszedł silnik Turbo jet C3530/10 1400kv martwi mnie dziwny dźwięk jaki wydaje : http://www.youtube.com/watch?v=JWrBOs8nS10&feature=youtu.be wydaje mi sie to nienormalne jak myślicie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel4090 Posted January 7, 2014 Share Posted January 7, 2014 Dziwnę, nowy silnik czyżby łożyska ? Sprawdziłeś obracając ośka, słyszysz -wyczuwasz jakieś tarcie ? Może wirująca obudowa ociera o stator-stojan, zbyt mocno są ściśnięte ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk900 Posted January 7, 2014 Author Share Posted January 7, 2014 Przy obracaniu ręką wydaje dziwny własnie dźwięk tak jak na małej prędkości na filmiku jak bicie na kole, ale jak pociągnę wał na zewnątrz i pokręcę to nic nie słychać, silnik nie nagrzewa sie :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
f-150 Posted January 7, 2014 Share Posted January 7, 2014 A masz założoną z przodu blokadę na wale? Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.Ch. Posted January 8, 2014 Share Posted January 8, 2014 Przy obracaniu ręką wydaje dziwny własnie dźwięk tak jak na małej prędkości na filmiku jak bicie na kole, ale jak pociągnę wał na zewnątrz i pokręcę to nic nie słychać, silnik nie nagrzewa sie :/ .....to wszystko przez to, że to jest diesel A tak poważnie. Stawiam na układ stator-rotor. Wymontuj silnik z modelu i sprawdź trzymając oczywiście za stator czy rotor wirując ma taką samą odległość od statora (mała szczelina na ich styku) Jak będzie bicie powinieneś zauważyć. Polecam też rozebrać silnik i sprawdzić czy któryś magnes nie jest krzywo wklejony. W tej cenie silnika niestety należy się spodziewać takich problemów.... Popytaj Kolegów co jest dobre z HK. Ja słyszałem od znajomego, że niezłe są: http://hobbyking.com/hobbyking/store/__663__59__Electric_Motors-TURNIGY_SK3.html Znajomy na nich lata (do modeli 4kg łącznie) i jest zadowolony a zdecydowanie jest wymagającym użytkownikiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk900 Posted January 8, 2014 Author Share Posted January 8, 2014 I po problemie zastąpiłem blokadę wału pierścieniem z imbusem z tego obrazka : Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel4090 Posted January 8, 2014 Share Posted January 8, 2014 Czyli obudowa ocierała o stator to fajnie, że wszystko ok, spokojnych lotów Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk900 Posted January 8, 2014 Author Share Posted January 8, 2014 Odetchnąłem z ulga bo budżet na ten miesiąc wyczerpałem w 100% i trzeba by znów czekać na flotę dzięki za pomoc mimo tej usterki muszę przyznać ze silniczek jest bardzo dobrze wykonany jak na ta cenę no i do tego 2 piasty do śmigieł i reszta osprzętu, no ale zobaczymy jak wyjdzie w praniu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts