Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam postanowiłem pierwszy raz zbudować model esa rc narazie jestem na etapie zaokrąglania krawędzi i żelaskowania mam takie pytanko czy na fabrycznym cięciu na płaskiej powierzni statecznika poziomego widoczne są niteczki epp czy trzeba je jakoś usunąć bo boje sie żeby nie zniekształcić statecznika mówie o płaskiej powierzni całej bo krawędzie mam okl

Opublikowano

wielkie dzięki a pewnie ideału się chyba nie da zrobić po pomalowaniu pewnie dopiero widać a takie jeszcze chyba głupie pytanko krawędzi lotek od skrzydła nie ścina sie i nie zaokrągla zostają orginale

Opublikowano

wielkie dzięki narazie jeszcze obróbka i zastanawianie sie w jakiej odległości od natarcia skrzydła dać długie pręty wzmocnienie węglowe model fw 190 czytałem gdzieś że 65mm i jeszcze wzmocnienie statecznika poziomego z płaskownika wciskamy też tylko przez nacięcie nożem i wciśniecie brzegiem a nie na płasko takie dziwne pytania zadaję bo nie wiem czy przy tych modelach jakieś małe szczegóły mają potem znaczenie i boje sie troche czy coś mi z tego wyjdzie jeszcze raz wielkie dzięki iw pobliżu ciężko o poradę

Opublikowano

Długie pręty węglowe (dźwigary) ja wklejam w najgrubszym miejscu profilu. Bardzo ważne jest aby górny i dolny dźwigar były dokładnie nad sobą. Da to największą sztywność.

Płaskownik w statecznik poziomy wklejasz w pionie w nacięcie. Ja wklejam ok 1cm od zawiasu steru.

Opublikowano

jakoś powoli idzie jeszcze reżbienie kadłuba obawiam sie o swoje zdolności artystyczne statecznik gotowy jeszcze skrzydła nacięcia pod pręty nacinamy na położonych dwóch połówkach skrzydeł od razu po całości a nie najpierw jedna połowa skrzydła potem druga żywicy nie posiadam obecnie poxipol może być do sklejenia połówek skrzydeł i jak wygodniej i lepiej wklejać pręty w skrzydło pierwszy górny czy lepie dolny czy to bez znaczenia jak skończe te etapy to postaram sie o fotki może kogoś rozbawie z góry dziękuje za podpowiedzi

Opublikowano

Ja tnę po całości, ale łatwiej jest przyłożyć latę jak masz skrzydło w dwóch połówkach.

Z tym że najpierw pozaznaczaj sobie punkty po których przebiega pręt a dopiero potem

przykładasz latę i nacinasz.

Pianki dobrze łapią na klej kontaktowy.

Uhu Por, Butapren. Poxipol średnio się nadaje bo nie jest elastyczny.

Opublikowano

Poxipol jest ciężki. Ja swoje esy kleję na UHU Por i na CA. Staram się nie używać przyśpieszacza do budowy. Do napraw w terenie to co innego.

Ja najpierw łączę połówki skrzydeł potem wklejam węgle. Nie pamiętam w jakiej kolejności. Zrób tak jak Ci wygodnie ;) Esa i tak zaczyna dobrze latać dopiero po przyjęciu pierwszej butelki CA ;)

Opublikowano

dzięki za radę , a jak skleje te połówki skrzydeł na uhu por który jest elastyczny to po wklejeniu prętów wznios skrzydła sie nie zmieni

Opublikowano

witam skończyłeobróbkę i wklejanie wzmocnien myślałem że pójdzie mi lepiej wzmocnienia zabardzo mi sie nie pozaklejały i troche je widać zresztą prosze o konstruktywną opinie

post-14263-0-40814700-1390926093.jpg

post-14263-0-05816300-1390926104.jpg

post-14263-0-28661300-1390926112.jpg

post-14263-0-14784400-1390926136.jpg

Opublikowano

witam narazie zbieram kaske na osprzęt nie długo będe zamawiał myśle o silniku emax 2812 z regulatorem redox 20A NIE WIEM JESZCZE JAKIE ŚMIGŁO wybrać na początek żeby nie był za szybki i w miare spokojnie leciał a jak najlepiej na która dziurke orczyka ustawić lotki żeby za ostro sie nie zrywał bo jak narazie to szwagier zostawił mi symulator i trening trening

Opublikowano

Śmigło 8x4 przecież nie musisz dawać gazu na maxa ;) orczyk zapinasz na samą górę a wychylenia ogranicz w aparaturze opcja e.point o ile dobrze pamiętam(można tez ograniczyć gaz) :)

Opublikowano

dzięki za radę przyjdzie pora montażu i testów będe musiał metodą prób po sprawdzać. aparaturke mam od szwagra po cessnie e fly prosta z ustawieniem trymerów i rewersow jak mi coś wyjdzie z latania będe musiał pomyśleć o czymś troche lepszym za rozsądną cene na początek

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.