Skocz do zawartości

szybowiec gołąb , czy ktoś to budował

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , zacząłem budowę szybowca i mam kilka pytań co do tego modelu,to mój pierwszy szybowiec więc mam nadzieję , że za mocno tego nie spartolę że tak się wyrażę .

Opublikowano

Cieszymy się razem z tobą. Ale jeśli masz pytania to je zadaj. Nikt z nas nie nie wróży z fusów.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Pierwsze pytanie jest juz w temacie , po za tym nie wiem jakie serwa do tego i reszta zeby toto dzialalo.Faktycznie troche malo rozwinolem temat :)

Opublikowano

Rozpiętość skrzydeł 180 cm według planów nic nie zmieniam ,ale pytam o to czy ktoś budował bo plany są chyba trochę nie dokładne ,a buduję go z balsy i depronu mam nadzieję ,że co z tego wyjdzie :)

Opublikowano

w6zs.jpg

nie ma się zbytnio czym chwalić dopiero zaczynam się uczyć i tak sobie myślę , że jak nie poleci to chociaż powisi jako ozdoba, tak czy inaczej ma to być przyjemność, zabawa i relaks po całym dniu.

yl5w.jpg

92aj.jpg

i to tyle co dałem radę wypocić po dwóch tygodniach.

Opublikowano
:) mi się ta robota podoba. Czy to ma być zdalnie sterowane? Bo plany są z okresu lotów swobodnych i nie widzę podziału powierzchni sterowych na wykonanych elementach.
Opublikowano

Zakładałem ,że będzie zdalnie sterowany ale im więcej robię tym mniej wydaje mi się że dam radę go przerobić .Konstrukcja jest bardzo delikatna model duży a ja nie mam żadnej wiedzy jaki sprzęt pasowałby do niego żeby dobrze latał,Powierzchnie sterowe są , są to elementy Z1-Z6 tylko że oryginalnie każą je robić z tektury , nie wiem czy można to zmienić na balsę i czy będzie działać.

Opublikowano

Czytam , ale nauka to długotrwały proces a i wyszukanie konkretnych informacji wymaga czasu.Ale nie poddaję się i cel będzie osiągnięty CHYBA.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No i dałem ciała , stateczniki w orginale nie nadają się do podłączenia serwa , muszę ciąć to co zrobiłem i trochę przerobić.Ale jak lepiej się nauczyć niż na swoich błędach.

Tyle zrobiłem do tej pory .

4d4g.jpg

dqv0.jpg

ctu6.jpg

x3eo.jpg

Opublikowano

:) mi się ta robota podoba. Czy to ma być zdalnie sterowane? Bo plany są z okresu lotów swobodnych i nie widzę podziału powierzchni sterowych na wykonanych elementach.

Właśnie na to zwracał Ci uwagę Waldemar.

Mogłeś uniknąć nauki na własnych błędach.

Opublikowano

Słusznie :)

Nic niszcz tego co zrobiłeś - nie tnij. Dorób dodatkowe powierzchnie sterowe z balsy (tak jak na planie chociaż ster kierunku bym powiększył) i tyle. Na wysokości sterowanie zrobisz podwójnym popychaczem (w kaształcie litery Y) .

Opublikowano

Nie wiem , tak było w projekcie , więc tak zrobiłem .Za mało mam doświadczenia żeby zmieniać konstrukcję,ale skrzydła są w miarę sztywne .

Słusznie :)

Nic niszcz tego co zrobiłeś - nie tnij. Dorób dodatkowe powierzchnie sterowe z balsy (tak jak na planie chociaż ster kierunku bym powiększył) i tyle. Na wysokości sterowanie zrobisz podwójnym popychaczem (w kaształcie litery Y) .

To i tak zrobię ,w końcu zawsze można będzie poprawić jak będzie nielot ;)

Opublikowano

Popieram Adama. Nic nie tnij tylko dorób stery podobnie jak te na planie, z tym że ster kierunku oczywiście znacznie powiększ w stosunku do tego na planie. Tam zapewne te powierzchnie służyły do ustalenia lotu swobodnego i trymowania modelu w locie swobodnym. Zastosowanie kartonu to oczywiście echa przeszłości i powszechnych braków wszystkiego, a latać się chciało...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.