sstan Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Witam , zacząłem budowę szybowca i mam kilka pytań co do tego modelu,to mój pierwszy szybowiec więc mam nadzieję , że za mocno tego nie spartolę że tak się wyrażę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Cieszymy się razem z tobą. Ale jeśli masz pytania to je zadaj. Nikt z nas nie nie wróży z fusów. Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sstan Opublikowano 25 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Pierwsze pytanie jest juz w temacie , po za tym nie wiem jakie serwa do tego i reszta zeby toto dzialalo.Faktycznie troche malo rozwinolem temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zastanawiam się tylko czy ktokolwiek wie co masz na myśli bo ja nie mam pojęcia co to za szybowiec. A wróżyć nie potrafię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sstan Opublikowano 26 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 http://oldtimery.hu.cz/golab.htm taki trochę chyba starszy model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 wątpie by ktokolwiek go tutaj budował. Fajny oltimer.Napisz jaką planujesz rozpiętość to coś pomożemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sstan Opublikowano 26 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Rozpiętość skrzydeł 180 cm według planów nic nie zmieniam ,ale pytam o to czy ktoś budował bo plany są chyba trochę nie dokładne ,a buduję go z balsy i depronu mam nadzieję ,że co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazar1703 Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Pokaż jakieś fotki jak ci to idzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sstan Opublikowano 26 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 nie ma się zbytnio czym chwalić dopiero zaczynam się uczyć i tak sobie myślę , że jak nie poleci to chociaż powisi jako ozdoba, tak czy inaczej ma to być przyjemność, zabawa i relaks po całym dniu. i to tyle co dałem radę wypocić po dwóch tygodniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koma22 Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 mi się ta robota podoba. Czy to ma być zdalnie sterowane? Bo plany są z okresu lotów swobodnych i nie widzę podziału powierzchni sterowych na wykonanych elementach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sstan Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zakładałem ,że będzie zdalnie sterowany ale im więcej robię tym mniej wydaje mi się że dam radę go przerobić .Konstrukcja jest bardzo delikatna model duży a ja nie mam żadnej wiedzy jaki sprzęt pasowałby do niego żeby dobrze latał,Powierzchnie sterowe są , są to elementy Z1-Z6 tylko że oryginalnie każą je robić z tektury , nie wiem czy można to zmienić na balsę i czy będzie działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Sebastianie, każdy model da się przerobić na RC. Poczytaj forum, to kopalnia wiedzy :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sstan Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Czytam , ale nauka to długotrwały proces a i wyszukanie konkretnych informacji wymaga czasu.Ale nie poddaję się i cel będzie osiągnięty CHYBA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sstan Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 No i dałem ciała , stateczniki w orginale nie nadają się do podłączenia serwa , muszę ciąć to co zrobiłem i trochę przerobić.Ale jak lepiej się nauczyć niż na swoich błędach. Tyle zrobiłem do tej pory . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 mi się ta robota podoba. Czy to ma być zdalnie sterowane? Bo plany są z okresu lotów swobodnych i nie widzę podziału powierzchni sterowych na wykonanych elementach. Właśnie na to zwracał Ci uwagę Waldemar. Mogłeś uniknąć nauki na własnych błędach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sstan Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Więcej pracy , więcej wiedzy ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alyan Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Słusznie Nic niszcz tego co zrobiłeś - nie tnij. Dorób dodatkowe powierzchnie sterowe z balsy (tak jak na planie chociaż ster kierunku bym powiększył) i tyle. Na wysokości sterowanie zrobisz podwójnym popychaczem (w kaształcie litery Y) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Dleczego połączenia dżwigarów są tylko w częśći środkowej pomiędzy żeberkami a nie do samych żeber???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sstan Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Nie wiem , tak było w projekcie , więc tak zrobiłem .Za mało mam doświadczenia żeby zmieniać konstrukcję,ale skrzydła są w miarę sztywne . Słusznie Nic niszcz tego co zrobiłeś - nie tnij. Dorób dodatkowe powierzchnie sterowe z balsy (tak jak na planie chociaż ster kierunku bym powiększył) i tyle. Na wysokości sterowanie zrobisz podwójnym popychaczem (w kaształcie litery Y) . To i tak zrobię ,w końcu zawsze można będzie poprawić jak będzie nielot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koma22 Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Popieram Adama. Nic nie tnij tylko dorób stery podobnie jak te na planie, z tym że ster kierunku oczywiście znacznie powiększ w stosunku do tego na planie. Tam zapewne te powierzchnie służyły do ustalenia lotu swobodnego i trymowania modelu w locie swobodnym. Zastosowanie kartonu to oczywiście echa przeszłości i powszechnych braków wszystkiego, a latać się chciało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi