modelarzkobi Posted February 2, 2014 Share Posted February 2, 2014 Witam serdecznie Mam pytanie odnośnie wykonania otworów na bagnet prosty (skrzydła ze wniosem). Zazwyczaj w mniejszych modelach bagnet miałem gięty, ponieważ jego średnica pozwalała na to, i nie było problemu. Przymierzam się do wykonania skrzydeł do Muchy. Profile wygenerowałem w programie Profili. Chciałem to po prostu zrobić tak, że na pierwszym profilu narysować otwór a na trzecim profilu otwór przesunięty w dół o długość wynikającą ze wzniosu. Lecz środkowy otwór, który będzie przesunięty o połowę tej długości, może nie wyjść idealnie. Chyba że po prostu się tym nie przejmować i ewentualne różnice wypełnić "czymś". Proszę o ewentualne sugestie jak można to zrobić inaczej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted February 3, 2014 Share Posted February 3, 2014 Złap kontakt z Piter216, swego czasu narysowałem mu kompletne skrzydła do Muchy pod laser. Może podzieli się z Tobą plikami. Tu masz cały temat. http://forum.aerodesignworks.eu/viewtopic.php?f=57&t=166&start=100 Link to comment Share on other sites More sharing options...
modelarzkobi Posted February 3, 2014 Author Share Posted February 3, 2014 Złap kontakt z Piter216, swego czasu narysowałem mu kompletne skrzydła do Muchy pod laser. Może podzieli się z Tobą plikami. Tu masz cały temat. http://forum.aerodes...t=166&start=100 Tylko że to mucha 100 a ja będę robił standard Link to comment Share on other sites More sharing options...
noker Posted February 4, 2014 Share Posted February 4, 2014 tutaj masz to opisane w elementarzu http://forum.aerodesignworks.eu/viewtopic.php?f=36&t=39 Link to comment Share on other sites More sharing options...
RenoFlo Posted February 4, 2014 Share Posted February 4, 2014 Cześć, Profili rysuje otwory w żeberkach "przejścowych". Robi to dostatecznie dokładnie aby nie trzeba było "wypełniacz czymś" ustalasz średicę i połozenie otworu w pierwszym żeberku oraz średnicę i położenie otworu w "ostatnim", podział na zakładaną ilośc pól (tutaj 2) i otrzymasz wydruk żebra środkowego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz99 Posted February 4, 2014 Share Posted February 4, 2014 Nie lepiej byłoby zrobić skrzynkę bagnetową pod kątem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
modelarzkobi Posted February 4, 2014 Author Share Posted February 4, 2014 Dzięki za odpowiedzi. Pokombinuję w Profili może mi się uda hehe Ale nie wykluczam zrobienie skrzynki bagnetowej, tylko że jest problem ze sztukowaniem profili w miejscu skrzynki bagnetowej. Po prostu jak zrobie otowy w profilach w które włożę rurkę to wydaje mi się że będzie to lepsze rozwiązanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RenoFlo Posted February 8, 2014 Share Posted February 8, 2014 Trochę przesadziłem z tą łatwością w Profili, w powszechnie dostępnych wersjach nie jest to tak proste aby wykonać jednym kliknięciem ale da się. Odrobina geometrii, obliczeń, parę wydruków i w końcu dostaniemy to co chcemy. Szczegóły poszły do Autora pytania. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Kamyczek_RC Posted February 9, 2014 Share Posted February 9, 2014 Jak sobie nie poradzicie z tematem pomogę mam wersję komercyjną tego programu i nie mam z tym problemu Link to comment Share on other sites More sharing options...
wapniak Posted February 9, 2014 Share Posted February 9, 2014 Najprościej to chyba będzie złożyć wybrane żeberka w stosowny do wzniosu bloczek i przewiercić otwór przez wszystkie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts