Qbatus Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 W końcu zaistniały sprzyjające dla mnie warunki do budowy modelu spalinowego. W przyzwoitej cenie kupiłem lekko używany silnik ASP 4ccm i zgodnie z krakowską tradycją (Eskadry Kraków) przygodę ze spaliną rozpoczynam od zaprojektowanego przez Mirka (mirolek) - Rafika. Frezarka poszła w ruch... ...I elementy gotowe Nie ustrzegłem się niestety błędu. Źle ustawiłem kolejność frezowania sklejkowych boków kadłuba. Frez najpierw wyciął obrys elementu a dopiero poten ażurowanie. udało mi się w miarę dobrze utrzymać ręcznie element w odpowiedniej pozycji. Jednak te krzywizny na ażurowaniu nie wpłyną w żaden sposób na jakość lotu, więc zdecydowałem się to już zostawić. Kolejne elementy poszły już dobrze. Teraz zabieram się za sklejanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbatus Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Trochę luźniejszy dzień w pracy i udało się skleić część kadłuba: I przymiarka poszycia od spodu: Czekają mnie jeszcze zakupy, drobne rzeczy, jak podwozie, listewki na dźwigary, kołek balsowy na natarcie, folia, no i wyposażenie-serwa zbiornik paliwa itp. Pogoda jak na razie piękna i aż chce się latać. A, że to dopiero luty, to może załapię się jeszcze na latanie z nartami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbatus Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Prace nad kadłubem powoli posuwają się do przodu. Dziś przyszedł motorek i nie mogłem się oprzeć żeby nie przymierzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 ale masz tempo - wyjechałem na ferie na kilka dni a tu juz gotowy kadłub. Silnik asp jest dosc cieżki i możesz miec problem z wyważeniem. Na ogon możesz zastosowac grubszą balsę niż przewiduje projekt a serwa proponuje lokowac w sam koniec komory kadłuba pod skrzydło. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbatus Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Właśnie skończyłem wycinać stateczniki z 5-tki (tak jak w projekcie) więc trochę za późno. Ale planuję wzmocnić mocowanie stateczników-zawsze jak widzę Adama lecącego Ił-em 150 km/h i nagle strzelającego pionową świecę to drżę o ogon. Wiem, że ja takich prędkości uzyskiwał nie będę, ale taka fobia u mnie będzie to pancerne więc raczej nie martwię się o wyważenie. W każdym razie dzięki za uwagę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbatus Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 (edytowane) Rafik powoli nabiera kształtów. Póki co "na taśmę" : Na razie wszystko idzie gładko i zgodnie z projektem. Jedyna zmiana to wzmocnienia listewek steru wysokości. Zastanawiam się jeszcze podzieleniem go. W projekcie jest w jednym kawałku łączony drutem. Ale sam autor w swoim egzemplarzu zrobił go z dwóch i na osobnych popychaczach. Nie bardzo mi się chce to tak robić. Chociaż na stateczniku będą spore siły... muszę się jeszcze zastanowić. Dzięki uprzejmości Mirka w weekend udało się odpalić silnik. Poszło całkiem gładko i pięknie chodzi. Okazało się, że ma większy tłumik-chyba od 6 ccm. Specjalnie to nie przeszkadza, a dzięki temu jest w miarę cichy Edytowane 19 Lutego 2014 przez Qbatus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi