Rodi Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Witam Wszystkich serdecznie.Z gory przepraszam, za ortografie ale pisze z niemieckiej klawiatory. Buduje od jakiegos czasu szybowca od Robbe Arcus Talent 2.6metra .I mam metlik w glowie jak wyposazyc go??.By nie byly zbyt duze koszta a byl dobrze jakosciowo wyposazony.Jakie serwa?? bo chodza i mi te po gowie: -D-Power AS-840 BB MG 18.90 euro -HS-125 MG 26.90 euro -Spektrum A7010 MG 24.95 euro -Corona CS-239 MG 12.00 do 20.00 euro Takie serwa znalazlem ze wzgeldu na wymiary.Wysokosc profila skrzydla jest maly,w najnizszym punkcie gdzies moze 13 mm.Serw potrzebuje 6szt. chce dac na Lotki,Klapy,Wysokosc i Ster.A czy te serwa pod punktem sily beda dobre??Prosze o porady co wybrac moze inne propozycje Panowie Maja??.Moze ktos ma te serwa i podzieli sie opinia?? Jak myslicie jakie w tym modelu zrobic zasilnie??? Czy osobo lipol na silnik a osobono na odbiornik + serwa??? Jaki regel?? odnosnie jak by to miala byc wersja ze zasilane jest wszystko z lipola?? Czy rowniez musze zudowac jakies wloty powietrza na chlodzenie??? I jak jest z tymi foliami do oklejania jaka wybrac???i czy potem w locie sie nie odklei? PS.Przepraszam ze tyle pytan na raz,wiem temat rzeka.Pozrdrawiam i z gory dziekuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rodi Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 WITAM,szkoda ze nikt nie chce mi pomoc:(.Jezeli w zlym miejscu napisalem to przeniescie to prosze do odpowiedniego dzialu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rodi Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Nikt naprawdę nie chce pomoc??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Ja bym chciał - wierz mi, ale nie znam odpowiedzi na pytania, może poza tym o odklejanie się folii: spokojnie - nie odklei się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rodi Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Muszę jakiś środek przed klejeniem nałożyć na balase? Dziękuję ze Pan napisał:-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Ja mam w skrzyłach serwa HS-125MG i mogę je z czystym sumieniem polecić. Mocne, dość szybkie, ładnie neutrum łapią. Poza tym, nie są jakieś drogie. Na ogon mam dwa HS-65MG i też spisują się bardzo dobrze. Osobiście nie miałem z nimi żadnych problemów. (Motoszybowiec podobnych gabarytów). Zasilanie np. Lipol 3S coś koło 2500mAh 20-30C (bez żadnych zabaw w zasilania oddzielne do silnika, oddzielne do serw, wszystko z jednego pakietu). Regiel nie wiem jaki, ponieważ nie podałeś jaki masz silnik(zakładam, że już go masz, bo nie pytasz o to). Folie kupuje się termokurczliwe, które mają klej termoutwardzalny(czy jakoś tak ), np. Oracover (jedna z najlepszych dostępnych u nas wg. mnie) i nigdzie wówczas nie trzeba nakładać kleju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rodi Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Czyli mogę te hs-125 na ster i wysokość też dac co?Ze względu na wymiary. Silnika jeszcze nie mam wszystko nowe kapletuje.Napewno ciąg około 3kg.A regel z jakim bec-iem? 3a może zaslaby co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 HS-65MG są równie małe, a raczej typu 125 nie stosuje się na ogon. Nie po to mają taki kształt No to silnik mogę polecić DUALSKY 3536CA-8 (u mnie w szybowcu 2 metry idzie pionowo w górę) + jakiś regiel conajminej 30A z takim BECiem jak napisałeś (ja mam iFlight iPeaka V2 40A i spisuje się idealnie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rodi Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 =-OMoże z innej beczki jaką siłą tych serw musi być minimalna.Wychodzi na to ze łoże serw do przerobienie=-O Skraf powiedz mi,te serwo HS-65Mg nie będzie za słabe? Jak się wogóle serwa dobiera? Sila minimalna odpowiadajaca wadze modelu czy jak?a ten silnik który proponowales to jaki ma ciąg ? I w sumie co oznacza 3536ca-8? Rafal a regel 3a nie bedzie za slaby na 6 serw?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 3A w zupełności wystarcza do 6 takich serw... A co do doboru - http://www.piotrp.de/web/ ->artykuły modelarskie" -> 11 od dołu "Wyliczanie sił na sterach i dobieranie serw" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rodi Opublikowano 13 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Rafał a może te spectrum są szybsze plus na ogon hs-82 mg? A dwa serwa koło siebie mogą być nie będą się zakłócać czy cus? Dosłownie by się stykaly. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Nie wiem nic o tych Spectrum, nigdy nie miałem z nimi bliższej styczności. A co do HS-82 to są nieco większe, ale jeśli Ci się zmieszczą to na pewno będzie wszystko dobrze. I dwa serwa mogą obok siebie być, nic nie stoi na przeszkodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rodi Opublikowano 13 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Witajcie mam zamiar wsadzic nastepujace wyposarzenie: Silnik ktory mam tylko przelozyc- jak sie zmiesci:P:P http://www.bastler-zentrale.de/default.asp?ex=shop:produktedetail.asp&Artikel_id=6759&kat_id=293 Regel mam tylko musze zapytac czy dane sie zgadzaja.Bo jak kupwalm to nic nie pisalo ile ma BEC. http://www.bastler-zentrale.de/default.asp?ex=shop:produktedetail.asp&Artikel_id=8620&kat_id=626 Serwa ogon- http://www.bastler-zentrale.de/default.asp?ex=shop:produktedetail.asp&Artikel_id=9614&kat_id=881 Serwa klapy i lotki- http://www.bastler-zentrale.de/default.asp?ex=shop:produktedetail.asp&Artikel_id=102&kat_id=881 Obiornik GR-16. I chyba taka Telemetrie (mam) http://www.bastler-zentrale.de/default.asp?ex=shop:produktedetail.asp&Artikel_id=433593&kat_id=879 Folia oczwysceie ORACOVER. Co sadzice o tym?Moze radzicie cos innego tanszego lub leszego?? POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Silnik jak i regiel trochę mocne, ale jeśli wejdą bez problemu to czemu nie... Tym bardziej, że już to masz. Poza tym wszystko ok! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rodi Opublikowano 13 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 A wentylacje potrzebuje?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Napewno ciepło mu będzie bez żadnych dodatkowych otworów. Raczej bezpieczniej będzie jeśli zrobisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rodi Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Wystarczy zaraz za silnikiem takie wymuszone jak wloty w sportowych autach? A przy takim zapasie w reglu to się chyba grzac nie powinien? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rodi Opublikowano 15 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Rafał jak się tu daje pomógł? Hs-82 już mam tylko łoże na szerokość zeszlifowac muszę.i jakieś krótkie ramię zrobić.Silnik z reglem dziś lub najpóźniej jutro wymontuje z cessny.folią kupiona szlkrzydla przezroczysty czerwony kadłub biały robiony w jakąś żeber:-P Szkoda ze hs-125 dopiero zamontowane. Spiner z funkcja chłodzenia mam niewiedzialem nawet ze takie cus jest:-P Teraz tylko dodatkowe wloty i wyłoży zrobic. Oraz lotki i skosy skrzydeł zrobić:-(:-( potem sprawdzić wymiary i obklejac.pozdrawiam Hs-125 dopiero zamówione ach ten mój słownik:-P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi