kwijatkowski Opublikowano 16 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Jak policzyc skok smigla? Tak czesto uzywany parametr a jak przychodzi co do czego to jest lipa :crazy: Dane wejsciowe: -katy profili na poszczegolnych prominiach -profile w przekrojach -cieciwy -pewnie cos jeszcze ale zapomnialem, wkrotce takze dane tunalowe Jak je przeliczyc zeby wiedziec z czym porownywac ta tworzczosc? :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 16 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Skok śmigła jest to teoretyczna droga jaką przebywa śmigło podczas jednego obrot, gdyby pracowało w jakimś "stałym" ośrodku. Skok śmigła można wyliczyć geometrycznie, o ile nie zapomniałem matmy np tak: H=2•Π•r•sinβ (H-skok, Π-pi, r-promień w miejscu pomiaru, β-kąt "natarcia" łopatki w miejscu pomiaru) Przy okazji okazało się, że nie potrafię pisać na klawiaturze symboli matematycznych :oops: Albo można zmierzyć, np tak: http://www.alehar.aplus.pl/porady_skok_smigla.html Można też podstawić dane pomiarowe do tabelki (dla Ducted Fan) w MC i nam policzy. Ważne, żeby zdawać sobie sprawę, że skok śmigła jest stały niezależnie od miejsca w którym go mierzymy (może pomijając okolicę piasty). Zrealizowne jest to w ten sposób, że im mniejszy promień, tym kąt łopatki jest większy. Niektórzy zalecają mierzenie skoku w 3/4 średnicy śmigła, inni w kilku miejscach - jak ktoś chce się pobawić może sprawdzić, czy rzeczywiście skok w każdym miejscu jest podobny. Mi się wydaje, że powinien być, aby śmigło mogło sprawnie pracować Edit: Może ktoś z GTW się wypowie i okaże doświadczeniem GTW jest od trzymania władzy, a nie od doświadczenia. Skończ z tymi uwagami, proszę. Jak coś wiesz, to napisz. Edit2: No i popełniłem conajmniej jeden błąd Obwód koła to 2Πr, jakoś nikt tego nie zauważył? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwijatkowski Opublikowano 16 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 hej! DZieki za zainteresowanie! Motyl dostaniesz te dane jak pomierze. Hubert dzieki za cynk z MC jak cos policze to sie pochwale :wink: Co do podobnego skoku na prominiu smigla to wydaje mi sie ze to sie nie sprawdzi. Smiglo bylo projektowane by byl jak najmniejszy opor indukowany a rozklad predkosci za nim jest... na razie nie zanany. Zobaczymy co sie okaze na tunelu :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 16 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Smiglo bylo projektowane by byl jak najmniejszy opor indukowany...Zobaczymy co sie okaze na tunelu Sam robisz śmigło, czy może wentylator do tunelowca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwijatkowski Opublikowano 16 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Kumpel robi dokladniej-ja jeszcze nie mam takiej wiedzy :wink: Bedzie to smiglo (wsumie juz powstalo) do udzwigowca-na Os 61FX ma miec 7kg ciagu a tunel to aerodynamiczny-bedziemy sciagac charakterystyki 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 17 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2008 tunel to aerodynamiczny-bedziemy sciagac charakterystyki Potraficie zaprojektować i wykonać śmigło, w dodatku coś z nim robić w tunelu aerodynamicznym, a skoku nie znacie Moim zdaniem na pewno coś ukrywacie i nie chcecie kolegom powiedzieć :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwijatkowski Opublikowano 17 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2008 Dziwny jest ten swiat prawda? Po prostu poslugujmy sie innymi parametrami :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwijatkowski Opublikowano 26 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2008 Hej chlpaki!! Smiglo podmuchane i jak sie okazuje jest lepsze od kazdego kupnego APC o 10% Skok liczylem tak jak napisaliscie i wyglada na to ze jest to 15x6. Troche mnie to dziwi bo spodziewalismy sie innego :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 26 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2008 Tyko się nie pozabijajcie :roll: z własnoręcznie robionymi śmigłami kompozytowymi nigdy nic nie wiadomo, szczególnie kiedy zdarza się wam zapomnieć o zatwardzaczu do żywicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwijatkowski Opublikowano 27 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 27 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 Jakie maksymalne obroty pracy przewidujecie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwijatkowski Opublikowano 27 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 bylo projektowane pod 11000. Do tej pory wkrecalismy na 10500 i nie bylo problemow 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.