Kicior Opublikowano 19 Lutego 2014 Opublikowano 19 Lutego 2014 Zakładam ten post w imieniu mojego kolegi Grzegorza, który to ostatnio popełnia bardzo jeden ciekawy projekt za drugim. W każdym razie inne niż te, które często się widuje. Ostatnio powiększył przestrzeń życiową modeli i "zanabył" metodą kupna mieszkanie niedaleko pasa startowego w okolicach Chudoby (ruch strategiczny). Ale że wykończyć tę "przestrzeń" oraz przeprowadzić się kiedyś trzeba, więc ja zostałem wydelegowany do napisania kilku słów. No więc czy ktoś pamięta z czasów swojego dzieciństwa / młodości / drugiej młodości takie szybowce - rzutki? Jednym z nich jest właśnie "Druh", który Grzegorz kupił kiedyś dla syna. Model został złożony i przeleżał ostatnie 2 lata w oczekiwaniu na te swoje 5 minut. Jako że nikomu teraz nie chce się biegać z gumą lub linką ciągnąc za sobą model a poza tym generalnie wersja "unplugged" ani kolegi, ani syna jednak nie pociągała - postanowili zrobić wersję "Elektro". Powierzchnie nośne pokryte są papierem japońskim, jak to standardowo stosowało się w tych modelach. Od wykonania modelu minęło już troszkę czasu i statecznik poziomy (myśląc prawdopodobnie o nieskończoności swojego oczekiwania) zaczął przyjmować kształt charakterystycznej ósemki. Trzeba było go wykonać od nowa. Ale będzie już teraz w wersji ze SK i SW (choć jeszcze tego nie widać). Za materiał bazowy posłużyła balsa 3mm. I porównanie obydwu wersji: Ciąg dalszy już wkrótce, jak tylko Grzegorz podrzuci dalsze materiały.
Kicior Opublikowano 23 Lutego 2014 Autor Opublikowano 23 Lutego 2014 c.d. Grzegorz przewidział do modelu następujące wyposażenie: - silnik Hextronik 1811 - składane łopaty - 2 serwa 3,5g - pakiet 2s 370 mAh nanotech Dziób kadłuba został odpowiednio wycięty i przykręcony został do niego silnik wraz z kołpakiem Tak wygląda model z dalszej perspektywy: i waży: c.d.n.
Kicior Opublikowano 30 Marca 2014 Autor Opublikowano 30 Marca 2014 Kolega Grzegorz podesłał kilka nowych zdjęć: Przymiarka umiejscowienia serw oraz pakietu, aby model był wyważony: Otwory zostały wykonane: Serwa wkręcone: Regulator, odbiornik oraz pakiet wstawione na swoje miejsca: Całość - gotowa do lotu waży: A teraz czekamy na filmik
Kicior Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Obiecany filmik przesłany przez kolegę Grzegorza:
TeBe Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Koniecznie musimy go spotkać z moją Jaskółką Electric. Może się pokochają?
Kicior Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Autor Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Druh z Jaskółką z pewnością przypadną sobie do gustu Grzegorz - odezwij się do Tomasza, to sobie polatają...
Rekomendowane odpowiedzi