piotr_swiderek Opublikowano 17 Lutego 2008 Opublikowano 17 Lutego 2008 Poniżej zamieszczam parę linków do producentów modeli F3A. OXAI - China Dystrybutor OXAI w Europie ZN LINE Modell Technik Lorenz CA MODEL WISTMODEL ACRO MODEL (Europejski dystrybutor CA-MODEL)
kankrz Opublikowano 22 Marca 2009 Opublikowano 22 Marca 2009 Wyglada mi to na b.drogi sport. Model w wersji 'tartak' ponad 500eur. Wyczynowe szybowce i electroszybowce wychodza w porownaniu bardzo tanio. Za 1000eur mozna miec super-hipper model w dowolnym malowaniu i w zasadzie gotowy do lotow (tez zawodniczych). Na F3A 1k eur to dopiero poczatek wydatkow ech... zostaje przy szybowcach i Piperze
Artemis3 Opublikowano 22 Marca 2009 Opublikowano 22 Marca 2009 Trudno się z tobą niezgodzić, ale cóż każdy lata tym co lubi. Poza tym jest wiele ofert modeli używanych czasami w świetnym stanie.
radek872 Opublikowano 24 Marca 2009 Opublikowano 24 Marca 2009 Nie musisz na początek kupować super chiper wyposażonego laminatowego modelu.Na start polecam Leo F3A nie jest to może Mercedes w tej klasie, ale w powietrzu radzi sobie całkiem dobrze a i podwozie wytrzymuje twarde lądowania bardzo dobrej jakosci wegiel kolega kilka razy przydwonił i podwozie ładnie sie poddawało.Trzeba oczywiscie wczesniej wzmocnic klocek i jest git nawet na trawie:D.Do tego np OS max 91FX z rura rezonansową i jest malinowo http://wimarex.toya.net.pl/samoloty/cmpro/leo/leo2.htm
kankrz Opublikowano 30 Marca 2009 Opublikowano 30 Marca 2009 Jednak nie , dzieki. Najpierw polatam moim 2m piperem i jak mi sie spodoba ,to byc moze wywale ten moj caly elektryczny zlom na ... zlom. Zreszta , tak naprawde to coraz mniej mnie to kreci (modelarstwo ogolnie).
slawko Opublikowano 9 Lutego 2013 Opublikowano 9 Lutego 2013 http://www.pchmodely.cz/stavebnice-topline-p-197.html Tylko drogo przesyłka 450PLN
niunio2000 Opublikowano 13 Marca 2013 Opublikowano 13 Marca 2013 Witam zobacz tutaj fajne modele chyba w dobrej cenie i w polsce pozdrawiam http://www.modelemax...hp?cPath=39_794
kankrz Opublikowano 9 Lipca 2013 Opublikowano 9 Lipca 2013 Na początek kupiłem coś takiego : http://abcrc.pl/Commander-F3A-GM049XM Dla mnie bomba, dawno nie miałem takiej przyjemności z latania. Akumulator 5Ah 4S , silnik za niecałe 200pln i mnóstwo zabawy. Model świetnie się prezentuje, ładnie (w mojej ocenie) lata - polecam.
Limak Opublikowano 10 Lipca 2013 Opublikowano 10 Lipca 2013 Kankrz, czy mógłbyś co nieco powiedzieć na temat tego Commandera? Bo na forum jeszcze nikt o nim nie wspomniał a model wydaje się bardzo interesujący... mało mamy tak dużych piankowców. Jakieś fotki, filmik lub chociażby co do niego włożyłeś??
kankrz Opublikowano 11 Lipca 2013 Opublikowano 11 Lipca 2013 Mój setup wygląda tak : Silnik Emax GT2826/04 KV1090 - 960W ; Śmigło APC 10x5E ; 4x hs81 Hitec ; 5Ah 4S, regulator 60A. Tak jak pisałem model świetnie lata i pięknie się prezentuje. Duża bateria pozwala na 15-20 min lotu , poza tym z mniejszą nie sposób go wyważyć bo ciążki na ogon. Mój filmik nie jest jeszcze gotowy ale tu możesz zobaczyć jak inni latają : Jest to pianka ze wzmocnieniem (?) sklejkowym wewnątrz kadłuba. Zaskakująco łatwo się naprawia. Grzmotnąłem o beton na pełnym gazie, kadłub wyglądał na zupełnie zniszczonyi. Pozbierałem wszystko do woreczka i w domku, pomału zacząłem składać te puzle - już jest cały .Potrzebuję tylko nowe węglowe podwozie. To był mój ostatni lot na 35MHz, dość zakłóceń. . Mój do lotu ważył 1,900g i był cięższy o ok 300g niż zalecają. Mimo to pięknie chodził w pionie, potrafił też latać wolno. SC zgodny z instrukcją. Acha , magnesy nie trzymają kabinki, nawet nie udało się wystartować. Trzeba dodatkowo zaklejać taśmą. Jeśli uda mi się kupić podwozie do niedzieli to na pewno zabiorę go na lotnisko. pozdr - Krzysiek
Limak Opublikowano 11 Lipca 2013 Opublikowano 11 Lipca 2013 Dzięki za odpowiedź ten silnik, który wykorzystałeś wg specyfikacji: Ciąg max: 3100g Zalecana masa modelu [g]: 2500 ÷ 4000 Wynika więc z tego, że masz kosmiczny nadmiar mocy na pakiecie 4S... Samolot do lotu powinien mieć kolo 1750g, Ty masz 1900g więc to wychodzi zaledwie 150g więcej Będę z wielkim zainteresowaniem wyczekiwał wszelkich filmików, fotek lub spostrzeżeń... Sam powoli myślę o czymś większym (do 2 kg) ale z pianki właśnie. Do tej pory byłem pewny, że w końcu kupie CarbonZ Yaka 54 od E-flite bardziej pod 3D niż klasyczną akrobację... ale jego cena, no cóż Teraz jak patrzę na tego Commandera to już nie jestem tak zdecydowana na tego Yaczka Udanych dalszych lotów życzę!
kankrz Opublikowano 22 Lipca 2013 Opublikowano 22 Lipca 2013 Model gotowy do lotu tj. naprawiony. Wymieniłem połamane śmigło, mocowanie śmigła i podwozie (1/3 wartości modelu). Jeden z pakietów również poszedł do kasacji. Od teraz będzie latał na 2.4G (JR x9303).
Limak Opublikowano 22 Lipca 2013 Opublikowano 22 Lipca 2013 Miło słyszeć(czytać ), że to nie taka zupełna "jednorazówka" i daje się naprawiać No moim zdaniem 2,4 to obecnie niemal konieczność. Ja powoli zbieram fundusze i pewnie też się skuszę na tego Commanderka... Będę śledził dalej wątek i czekał na Twoje uwagi/opinie/ może filmy??
kankrz Opublikowano 22 Lipca 2013 Opublikowano 22 Lipca 2013 Będzie filmik ale nie mogę powiedzieć kiedy. Kręcił kolega i ma na płycie ale jakoś nie możemy się spotkać. Pilot ze mnie kiepski więc cudów tam nie ma. Jeśli idzie o uwagi to polecam zmienić popychacze w ogonie na węglowe bo ze stalowymi trudno wyważyć. Kółko ogonowe też trzeba jakoś poprawić. To tyle , więcej po lotach
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.