Pietuh Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Takie ciekawe zjawisko zaobserwowałem: Model Sky Surfer 2000 silnik Ray C/3536/05 max pobór prądu 30A, początkowo założyłem regulator Redox 40A i wszystko grało gdy model ważył fabryczne 1400g, ale po dociążeniu do prawie 2kg zaczęło się odcinanie po około 1 min pracy silnika na maxa. Używając brzydkich słów zmieniłem na ZTF 40A i historia się powtórzyła niezależnie od rozmiaru śmigła 8x4 i 8x6 a po założeniu 9x6 to około 40s i odcięcie. Sprawę rozwiązał regulator 50A, chociaż przyznaję, że na tym silniku model ważący około 2kg idzie jak czołg pod górę i pożera prąd z baterii 4400aMh w tempie expresowym, wystarcza na najwyżej 4 windy. Czy ktoś spotkał się z takim zjawiskiem żeby ciężar modelu aż tak znacznie wpływał na pobór A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Prawa fizyki działają na wszystko tak samo Jeśli masa modelu wzrosła o 40% energia potrzebna do wyeksportowania go na tą samą wysokość wzrośnie również o 40% można więc przypuszczać że pomijając niewielkie różnice sprawności napędu pobór prądu zwiększy się o ok 40% a czas na jaki wystarcza akumulator również zmniejszy się o 40% zatem jeśli silnik bral ok 30A teraz bierze ok 42A i powoduje wyłączanie regulatora 40A . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Logiczne, ale nigdzie nie spotkałem w żadnych opisach czy danych podawanych przez producentów silników żeby stosować mocniejsze regulatory w przypadku górnej granicy dopuszczalnej wagi modelu, jest tylko podany maksymalny chwilowy pobór prądu np wymieniony Ray Seria C - outrunner trenery - 1500 g akrobaty - do 1100 g 3D - do 1000 g DANE TECHNICZNE: ilość ogniw zasilających: 2-3 Li-Pol/6-8 Nixx obroty / Volt: 1450 moc: 400 W max prąd (60s) - 30 A rozmiary (średnica, długość) : 35 x 36 mm średnica wału: 4 mm waga:110 g Zalecane śmigła: 2 Lixx/7 Nixx - 10"x6" 3 Lixx/10Nixx - 9"x6" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wapniak Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Logiczne byłoby również zastosować silnik o prądzie większym o te 40% od tego który jest. Przekraczanie dopuszczalnego prądu silnika prowadzi do drastycznego zmniejszenia sprawności napędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Stara szkoła dobierania silnika do motoszybowca mówi 200W na kilogram, więc nic drastycznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi