Skocz do zawartości

Zakup aparatury-proszę o pomoc!!!!!!!!

PITREK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przecież ja tak piszę, jak mam naście lat to zacząć najtaniej, pokazać co umiem, to moze jak rodzice zobaczą to pomogą i dadzą kase na JR lub Futabe, a tak na starcie to jak przekonać że to jest właśnie to co jest moim celem i pasją a nie chwilową zachcianką.

Opublikowano

Dzięki wam, ale teraz to wogóle nie wiem co robić?? Może jednak się wstrzymam, takie pogody jak teraz mamy i tak nie sprzyjają lotom początkującym (pilotom). Będe śledził giełde na allegro i może kupie jakąś lepszą używaną aparaturę (czy lepiej nową słabszą??)

A narazie będe kompletował samolot za własną kase, a jak już będzie gotowy i będzie leżał w garażu to rodzice napewno dołożą do aparatury :P

Opublikowano

Radio pracuje na częstotliwość nie dla modeli latających.

A niby dlaczego to nie miała być częstotliwość dla latających ??

Z tego co wiem, to jak najbardziej jest dla latających (i nie tylko - i tu może powstać ewentualny problem). Ale jak najbardziej kanały 50,51,52 i 53 są dla latających.

Opublikowano

Powinienem dopisać że z 40MHz można latać na tych 4 częstotliwościach

40,665 MHz; 40,675 MHz; 40,685 MHz; 40,695 MHz,

Problemem może być dostępność np kwarców właśnie to tych 4 wyjątków :D

Opublikowano

Eeee ... nie jest aż tak źle ... ja jakoś na razie nie miałem problemów. Aczkolwiek nie powiem. Do niektórych wynalazków rzeczywiście może być problem. Jeti ma sporo w ofercie (a odbiorniki mają nawet całkiem niezłe) tylko do aparatury może być problem. Sam mam MC-12 40MHz, i fakt, nie szukałem za bardzo, ale też i nie widziałem tych kwarców w każdym sklepie. Jeżeli ktoś zamierza tylko i wyłącznie latać, to na pewno 35MHz i nic innego. Ale taki samorób jak ja (który już i poduszkowiec ma na swoim koncie) lepiej wykorzysta i zrobi mniej ewentualnych szkód, jak złapie 40MHz.

Opublikowano

Witam.

Na sam początek nie musi być komputer, może być analog. Poleciłbym aparaturę Zebra 4FM 35MHz za 269zł dostępna w Arthobby. Jak się opanuje wstępny pilotaż to zawsze można zmienić na lepszy sprzęt. Od czegoś trzeba zacząć.

Opublikowano

Ale chyba lepiej na początek dopłacić to 50zł do Futaby i mieć ją trochę dużej. Co do zebry nie jestem przekonany, jesteś pierwszym który mi ją poleca :D , wszyscy mi ją odradzają, podobno ba bardzo mały zasięg.

Opublikowano

A ja tam nie wiem ... może źle myślę, ale za te około 300 zł to można dostać jakąś aparaturkę Graupnera od MC-10 wzwyż i to z komputerem i większością potrzebnych mikserów. No ale używaną ... Ja kupiłem kilka lat temu MC-12 i na prawdę nie żałuję tej decyzji. Rozbudowa bezproblemowa do 7 kanałów, pamięć modeli, miksery, tryb heli ... Może w tę stronę spojrzeć ? Może ktoś z forumowiczów będzie chciał się czegoś takiego pozbyć ?

Opublikowano

Po pierwsze - używanie opcji "szukaj" nie boli - temat aparatur był już tyle razy wałkowany, że zrobił się nudny.

Jeżeli masz 350zł na aparaturę, to poszukaj używanego mx12/optic6 - te aparatury starczą Ci na długo. Sam swojego mx12 sprzedałem za tyle.

Osobiście zaczynałem od aparatury analogowej i ODRADZAM zakup takowej - przesiadłem się po miesiącu używania tracąc sporą częśc pieniędzy z jej zakupu.

Opublikowano

Ogólnie, jeżeli masz kupić 4 kanałowe radio, to kup tańsze, ale z komputerem. To sensowniejszych modeli będziesz potrzebował 5 kanałów (2 serwa na lotki), więc 4 kanały zrobi się szybko za mało.

Opublikowano

Ta Futaba to nic szczególnego,jej plus to to że jest nowa i będziesz miał gwarancję ze sklepu.

Popatrz co musisz jeszcze do niej dokupić żeby zacząć myśleć o lataniu.

A ten Laser to też nie jest szczyt techniki ale jest w lepszym komplecie i jest tani.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.