robloz Opublikowano 21 Lutego 2008 Opublikowano 21 Lutego 2008 Witam. Parę lat temu kupiłem model górnopłata na silnik spalinowy .Zajmowałem się wtedy modelami pływającymi i samolot powędrował na półkę.Rozpiętość 1500mm. Waga samego modelu ok. 1350g. W wersji spalinowej do lotu ok.2200g. Moje pytanie: czy silnik SPEED 500 lub 600 będzie można zamontować do tego modelu i jakie dać śmigło? Silniki te ,regulator i pakiety były w modelach łodzi.
fredzio Opublikowano 21 Lutego 2008 Opublikowano 21 Lutego 2008 Z rozpiętości i wago wnioskuję, że ten górnopłat to trenerek klasy .40. Trochę to ciężkie i duże na elektryfikację. Możliwe, że nie uciekniesz od przekładni, żeby to latało, al głowy sobie obciąć nie dam, bo nigdy nie wyszedłem w szczotkach poza 400. Jeżeli już masz taki silnik i całą elektronikę do niego, to spróbuj śmigło 10x6 albo 11x5 (choć wydaje mi się poważnie, że tutaj będzie potrzebna przekładnia).
Kostek Opublikowano 23 Lutego 2008 Opublikowano 23 Lutego 2008 Osobiście bym się w to nie pchał.Pakiety ciężkie , silnik słaby.Może polecieć , ale i tak będzie wisieć na rzęsach.Łatwo wtedy ubić , a przyjemność z latania żadna.Jeżeli nie chcesz inwestować w bezszczotki i lżejsze akumulatory to lepiej zostaw na spalince.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.