sarkazm Opublikowano 29 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 Witam serdecznie wszystkich, chciałbym rozpocząć na nowo przygodę z modelarstwem. Miałem krótką przerwę ale nie da się tego tematu ot tak porzucić, zapomnieć. Do tej pory latałem helikami od małych Symek po T-rexy 450, trochę tego było. Jakiś tydzień temu znajomy dał mi się pobawić małym 2 kanałowym modelem samolotu, sprawiło mi to sporo frajdy i zaszczepiło u mnie bakcyla . Powertowałem trochę forum i postanowiłem znaleźć coś dla siebie. Budżet to powiedzmy +/- 800zł. Postanowiłem że kupie sobie model RTF Pioneera i nauczę się latać. Oprócz tego zainwestował bym w radio 9xr(narazie bez modułu rf), a na przestrzeni 1-2 miesiecy dokupił tenże moduł(FrSky) wraz z np. dodatkowymi pakietami+porzadną ładowarką. Miałbym dobrą wypadkową do poźniejszych zmian jeżeli chodzi o model, chciałbym również dotknąć tematu FPV, ale spokojnie wszystko pokolei. Proszę was teraz moi drodzy czy to co napisałem ma sens. Z drugiej zaś strony zastanawiam się nad kitami, poskładaniem wszystkiego samemu i gryzieniem od podszewki. Dzięki i do zobaczenia w powietrzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 29 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 Jeśli już wiesz, że będziesz latał i się rozwijał to lepiej od razu kupić model arf i od razu lepszy nadajnik. 9xr nie miałem w rękach, ale wszyscy marudzą, że poprzednika czyli 9x nie przebija. Jeśli chcesz szybko latać to nie kombinuj - poskładaj w jeden weekend piankę i trenuj. Z drewnianymi kitami jest masa zabawy a bez doświadczenia jest ciężko i długo co potrafi zniechęcić. Druga sprawa - uzupełnij dane w profilu. Ktoś się zaraz do tego przyczepi a i zdecydowanie lepiej się z kimś gada gdy coś o nim wiadomo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 29 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 Zdecydowanie jakiś piankolot na pierwszy model jest zalecany, Radio - lepiej chyba doposażone T9X ze zmienionym softem i torem radiowym, albo obecnie chwalony taranis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Piszesz, że latałeś "450". Wydaje mi się, że w tym kontekście jakikolwiek piankolot do nauki (czego?)- to wyrzucone pieniądze. Zestaw czy gotowiec - każdego co innego bawi. Radio ? 9XR ? Zupełnie przyzwoite możliwości, chyba nawet najlepsze za te pieniądze. Używane - też dobra droga. Gmeranie w bebechach, zwłaszcza jak nie wiesz jeszcze, czemu to ma służyć - zostaw sobie na później. Sporo dylematów ? Satysfakcjonujących wyborów - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Po co zmieniać tor radiowy ? Oryginalny nie działa ? Działa ale pisałeś coś o FPV i tu jest potrzebny pewny zasięg . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi