TZ Opublikowano 24 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2008 Witam, Czuję, że nadszedł kolejny krok po oblocie SL-ki. To co mi zaczyna obecnie doskwierać to czas lotu z szybowaniem. Na LiPolu 1800 nie starcza mi na więcej niż 10 przyzwoitych wyciągnięć do rozsądnej granicy widzenia modelu, potem szybowanie + małe korekty silnikiem i w sumie model nie chce oddać mi z tego więcej, jak do 30 minut uciechy. Oczywiście problem ten rozwiążę dość szybko dokupując zapasowe pakiety. Postaram się również dokupić LiPola 2200 a i większy też rozważam, bojąc się jednak o wyważenie, niemniej spróbuję. Ale to i tak będzie walka z grawitacją i ping pongiem - góra / dół. Dodatkowa ilość zapasowych pakietów i zwiększenie ich pojemności zwiększy jedynie ilość możliwych wyciągnięć w górę. Właściwości lotnych samego modelu nie a wsadzenie większych pojemnościowo pakietów tym bardziej. Mieszkam tam gdzie mieszkam, szczerego i płaskiego jak stół pola ci u mnie dostatek, ale wynoszących model do góry kominów niestety ze świecą szukać. Wiaterek nie ma się o co "potknąć". Postanowiłem więc zapytać bardziej doświadczonych ode mnie, jaki model poleciliby pod rozwagę, aby dłużej i łatwiej utrzymywał się w powietrzu?. Szukam więc raczej motoszybowca. Takie moje wstępne wymagania: - Elektryk (na lotnisko biegać mi się nie chce) - Rozpiętość do 2 m (aby na skos do mondeo wlazł) - Model z lotkami - Odpowiednia pow. nośna, która przegrywa z grawitacją tylko nieznacznie - Mogę dokupić osobną aparaturę, jakby co, to obecnie latam na: Futuba T4EXA - Cena za całość (silnik, serwa, model + wszystko co potrzeba) do 2-3 tysi. Będę zobowiązany za uwagi i doradztwo bardziej doświadczonych ode mnie. Z góry dzięki, Pozdr, TZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 24 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2008 Spróbuj Easy Glidera, jest napewno bardziej lotny. Wstawiając do niego bezszczotkę na obecnych pakietach masz 2-3 godziny latania. Model z lotkami, łatwy do składania, łatwy w pilotażu, myślę, że da Ci kilka miesięcy dużej frajdy z latania. Potem będziesz szukał dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 24 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2008 A potem tylko Falcon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 24 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2008 Mogę polecić Sweeta lub Swisha. Poczytaj na stronie Mixmodelu. Gdybyś myślał o czymś delikatniejszym to Top Model wypuścił ostatnio Siestę. W Mixmodel stosunkowo szybko Ci ją zciągną. 2 serwa do lotek rozwiążesz przy pomocy y-kabla. Z nowym radiem proponuję poczekać aż wykrystalizują Ci się poglądy na to czym chcesz latać. Inne wymagania wobec radia do zaawansowanych szybowców (moto) inne do akrobatów. Gdybyś się zdecydował na propozycje j/w to służę pomocą. Pozdrowienia - Jurek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TZ Opublikowano 25 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2008 Dziękuję wam za drogowskazy. Zabieram się za czytanie a w razie pytań pozwolę sobie nękać was wiadomościami priv. Pozdr, TZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TZ Opublikowano 25 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2008 Poczytałem i postanowiłem iść krok po kroku. Zakupiony Easy Glider z standardowym silnikiem szczotką i pakietem lipol 3200 ma zamiar stawić się na starcie w najbliższą sobotę, jeżeli oczywiście warunki na to pozwolą. Jeszcze raz dzięki za wskazówki. Mam nadzieję tym modelem "podćwiczyć" się pod coś bardziej docelowego ... a co to będzie? - pewnikiem znowu podpowiecie Pozdr, TZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 25 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2008 prosze nafraj filmik z lotów albo jakies fotki bardzo chce zobaczyc jak ci pójdzie pozdro :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.