WALDENGERD Opublikowano 28 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 Endriu, Endriu - Brawo, Brawo .... Bravissimo Z Januszkiem czekamy na pierwszy oblot ..... brrrr .... jak temperaturka będzie znośna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 - ile ważą Wasze "elektryki" z wyposażeniem, malowaniem i baterią , gotowe do lotu 1450 g Jakie(-ś) plany w najbliższych dniach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 3 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 Dzięki Jurek za info ! To znaczy że udało mi się utrzymać Cuba w miarę podobnej wadze z tym spalinowym serduchem !!! I to jeszcze ze wzmocnieniem płatów specjalną , zbrojona szkłem taśmą ( na fotce) ! Na próby i docieranie silnika jak dla mnie trochę za zimno ( - 10...) , bo "pociągający" jestem... W przyszłym tygodniu zapowiadają podobno +6 to się wybiorę - mnie też "kręci" żeby spróbować !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Piotr K. Opublikowano 4 Marca 2018 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 Słonecznie i w końcu ciepławo na LMF. 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 4 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 Pięknie ! Co za czterosuwowego potwora ma na dziobie RWD ? Wygląda na SAITO - ciekawe jaka pojemność ? Już go lubię !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelizor Opublikowano 4 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 Pięknie ! Co za czterosuwowego potwora ma na dziobie RWD ? Już go lubię !!! Saito fg-36b, też go lubię 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 4 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 JEST MOC !! Nie nagraliście jakiegoś filmu - DŹWIĘK POPROSZĘ !! RWD poleciał czy na razie próby na uwięzi ? Muzyka ...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelizor Opublikowano 4 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 Krzysiek nagrał krótki filmik. Model dzisiaj nie latał, na razie docieram silnik. Dzisiaj był odpalany pierwszy raz po zamontowaniu i w odwróconej pozycji 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 4 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 Piękna maszyna i piękny "klang" silnika - jestem pod wrażeniem !! Chętnie zobaczył bym oblot - dajcie znać kiedy to nastąpi !! Pozdrawiam "spaliniarzy" ( oraz innych użytkowników łączki oczywiście TAKŻE ) !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damenix Opublikowano 10 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 Na niedzielę zapowiadają rozpoczęcie sezonu modelarskiego. Pogoda została zamówiona, nawet markety pozamykają aby ułatwić zadanie tym, co muszą przepustkę zdobyć. Ja planuję od 10 do aż braknie jedzenia jakie zabiorę ze sobą. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 10 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 Dobra propozycja ! A ten mały to uwięziówka na COXa ? Może jutro spróbuję odpalić "Transformersa" ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damenix Opublikowano 10 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 Dobra propozycja ! A ten mały to uwięziówka na COXa ? Może jutro spróbuję odpalić "Transformersa" ..... A ten mały to uwięziówka na COXa ? < Nawet nie wiem - podleciał, wylądował na masce i poleciał dalej. Może jutro spróbuję odpalić "Transformersa" < Na to liczę, zapewne nie tylko ja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 10 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 Dzisiaj zrobiłem przegląd "transformersa" przed jutrzejszym ewentualnym lotem i próbami. Podwozie - pomimo wzmocnienia dodatkowym prętem wydało mi się jeszcze trochę wiotkie ....Doszedł jednak większy ciężar silnika na dziobie ... Zmieniłem więc trochę charakterystykę układu na sztywniejszą poprzez dodanie dodatkowej sprężyny i cięgien. Zobaczymy jak się sprawdzi !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek53 Opublikowano 11 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=Iclrtj8QUJ0 Lotnisko Fordon r.c. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 11 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 Piękne filmiki z reaktywacji "Cuba-Transformersa" Krzysiek - moje wstawię później bo teraz mam gości !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 Goście też nie wiedzą kiedy przyleźć I jeszcze moja popierd... (zdjęcia Krzysztof Bajer) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 11 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 Dziękuję Wszystkim Kolegom którzy mnie dzisiaj wsparli ( i nakręcili fajne filmy) podczas "rewitalizacji Cuba Transformersa" przy okazji inauguracji sezonu ( cokolwiek to znaczy, bo przecież właściwie go nie kończyliśmy ) !!! Było pięknie, szybowcowo, spalinowo i elektrycznie oraz dronowo - czym chata bogata i to przy bardzo dużej frekwencji ! Cub Transformers "na sterydach" został z małymi przygodami oblatany i choć wymaga drobnych poprawek ( jak to zazwyczaj bywa przy oblotach takich wynalazków ) sprawdził się znakomicie , nic w locie z hukiem nie odpadło a i wylądować się w jednym kawałku udało !!! W pierwszym locie miał nieco za duże śmigło i nerwowo reagował na stery ( wszak nie jest to klasyczny, normalny samolot ....), ale po wymianie na APC 10x5 i krótkiej terapii zajęciowej "znormalniał" i dało radę latać ! No i co za "klang silnika" - jestem pod wrażeniem . Drobne modyfikacje są już zaplanowane i wkrótce wprowadzę je w życie, co pewnie pozwoli ujeździć tego rumaka ! Inni koledzy też się nalatali do woli - było super !! Kolejne piękne rozpoczęcie sezonu ! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcini59 Opublikowano 12 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2018 Udało się, filmik z niedzielnych lotów, miłego oglądania 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 14 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 Dobrze że z naszych ostatnich lotów powstało kilka filmów, bo pozwala to na spokojne przeanalizowanie zachowań modelu np. podczas oblotów ! Właśnie wykorzystałem filmy - szczególnie ten "bez cenzury" - do analizy przyczyn "nerwowych" reakcji transformersa na stery podczas oblotu. Nie była to tylko wina zbyt dużego skoku śmigła i bocznych podmuchów wiatru ! Właśnie dokonałem drobnych przeróbek, a co za tym idzie zmiany współczynnika stateczności podłużnej modelu i korekty położenia środka ciężkości . Zobaczymy przy następnym locie czy i jak zmieni się zachowanie Cuba !! Na razie podziękowania dla kamerzystów i do następnych lotów !! Patrząc na aktualną pogodę za oknem , nieźle się "wstrzeliliśmy" z inauguracją sezonu !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbugatii Opublikowano 17 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2018 Pozwolę sobie zapytać jak reaguje elapor na paliwo żarowe? Czy i czym zagruntowałeś kadłub? Marzy mi się podobna przeróbka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi