kaszalu Opublikowano 29 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2018 (edytowane) A tu inny wynalazek z wykorzystaniem silników COX-a - radzą sobie chłopaki !! Fajne motorki - kilku z poniższej kolekcji jeszcze używam ! Edytowane 29 Czerwca 2018 przez kaszalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 29 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2018 Silnik systemu Wankla od A do Z ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 30 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2018 (edytowane) Robiłem porządki w starych papierach i znalazłem zdjęcia z lat 90 - tych z rodzinnych lotów na górkach w Myślęcinku mojego szybowca ABC .... Stare dzieje - 24 lata temu ! Dwaj dżentelmeni w kombinezonach mają aktualnie po ponad 30 lat ! A model ( prawie 1800 mm rozpiętości , lot swobodny bo radia jeszcze nie miałem !!) fajnie latał - potem skończył jako eksponat pod sufitem w szkole podstawowej nr 10 w Bydgoszczy na ul. Śląskiej ! I jeszcze zdjęcia z zawodów balonowych . Balon na ogrzane powietrze klejony z bibułki - nie chwaląc się wygraliśmy te zawody na długotrwałość lotu !! Balon po starcie z boiska szkoły przy ulicy Piwnika - Ponurego poniósł wiatr i zniknął z oczu deklasując konkurencję - przeleciał od miejsca startu do lądowania ok 4,5 km - wiem dokładnie bo przywiózł mi go na drugi dzień znalazca z Fordonu ( przezornie na balonie zapisałem adres i telefon ) ! Nagrodą był duży model bombowca "Wellington" do sklejania firmy Rewell ! A może by tak zorganizować małe loty balonami na ogrzane powietrze ? Balon jest do wykonania w jeden wieczór - tylko trochę chęci, bibułka gładka formatu A3 lub A4 i klej do papieru - zabawa gwarantowana ! Edytowane 3 Lipca 2018 przez kaszalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 3 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2018 (edytowane) Metoda budowy balonu na ogrzane powietrze fajnie wyjaśniona jest TU : http://www.avia.tarman.pl/index.html?grp=186 Edytowane 4 Lipca 2018 przez kaszalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 5 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 Mam taki dziwny, a może dobry pomysł na upały. Gdyby tak wcześnie rano lub wieczorem, jak temperatura na zewnątrz jest niższa, potrzymać w otwartym oknie kadłub modelu elektryka i uruchomić silnik. Powinno szybko przedmuchać pokój. Za kwadrans powtórzyć. Powietrze od mebli i ścian szybko się nagrzewa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 20 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 (edytowane) Dzisiaj nad Bydgoszczą dobra termika - szybownicy łapią kominy i kręcą wysokość !! Daaaawno tego nad miastem nie widziałem ! Fotka z mojego balkonu, w powietrzu są trzy szybowce - najlepiej kliknąć w zdjęcie i je powiększyć - trzeba się wpatrzyć bo latają wysoko !!! Na pierwszym zdjęciu szybowiec prosto nad wieżą , biały punkt w połowie wysokości zdjęcia prawie na wysokości widocznej połówki księżyca ... Na ostatnim zdjęciu szybowiec lekko poniżej czterech małych , poziomo ustawionych chmurek z ich prawej strony , nad wieżą..... ( jeden z trzech krążących, reszta "się wtopiła" w niebo...) Edytowane 20 Lipca 2018 przez kaszalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kross Opublikowano 27 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2018 Ostatnio rzeczywiście tropikalne gorączki, też mam na to sposób.Po obejrzeniu 20 minut człowiekowi odrobinę chłodniej 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 27 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2018 OOOO !! A jednak jeszcze ktoś żyje na forum !!! Faktycznie chłodniej !!! Kontynuuje schładzanie !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 (edytowane) Dzisiaj polatałem trochę ASW 15 "agroturystycznie" na wsi nad jeziorem Bachotek pod Brodnicą ! Fajne widoki, ładne noszenia , 1.5 godziny w powietrzu, potem inne atrakcje ! Skończyłem prawie w rosole .... Edytowane 4 Sierpnia 2018 przez kaszalu 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Pozazdrościć terenu. Towarzystwa do rosołu to masz pod dostatkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Ano czasem trzeba przewentylować płuca mieszczucha i zmienić otoczenie !! Bardzo miłe wspomnienia lotnicze, a i rosół paluszki lizać ! Nie wiem tylko, czy kury też takie zadowolone .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek53 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 P-24 budowa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 (edytowane) Nieźle wyrósł - pewnie ponad 2,5 m rozpiętości !! A ja dzisiaj z nudów zmajstrowałem zestaw spadochronowy do wywożenia na modelu i zrzutu z wyskokości, ewentualnie miotania w górę jakąś inną bombardą ! Testy przeprowadzone na Zamczysku - mimo silnego wiatru "spadochroni" elegancko !! Teraz trzeba do Cuba dorobić wyrzutnię spadochronów ! Edytowane 5 Sierpnia 2018 przez kaszalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WALDENGERD Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Endriu - jesteś niemożliwy A może tak 2 ołowiane żołnierzyki z dziecinnych lat sklejone pleckami - może się zachowały lub laleczka z ołowiem w brzuszku jak już to już ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 E tam niemożliwy, dziecinnieje po prostu ale konstrukcję wyrzutni będę podglądał A tu moja niedziela we fragmentach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2018 (edytowane) Podśmiewajki se robią z poważnych eksperymentów spadochronowych Kto się nie bawi ten się starzeje !! Ps. A cała reszta towarzystwa zgodnie z teorią Jurka bawi się samolocikami Edytowane 9 Sierpnia 2018 przez kaszalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcini59 Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Dzisiaj do południa pogoda dopisała więc przewietrzyłem latadła na łączce 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toptome69 Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Dawno mnie tu nie było Udało się polatać wczoraj z Jerzym tworząc fajną parę Orląt Muszka też polatała i to nawet udało się złapać termiczkę na wysokości 70 m 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Jeszcze Wam miejscowe orły i orłany "kota nie pogoniły" i depronowych ogonów nie wyskubały ? Fajnie wyglądają w powietrzu te androidy ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Jeżeli wiesz, gdzie pieprz rośnie, to właśnie tam były miejscowe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi