pasior199292 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Dobry wieczór,stałem się ostatnio posiadaczem Turnigy 9XR i chciałbym ustawić dyferencjał lotek w moim motoszybowcu. Z ustawieniem klap, lotek, rewersów itp. pierdółek sobie poradziłem ale chciałbym ustawić jeszcze te wychylenia lotek. Chodzi mi o to, żeby przy wychyleniu np lewej lotki w górę, ta prawa wychylała się w dół w 70-80% tego co ta lewa i na odwrót. Ponoć wtedy model nie traci tak znacznie wysokości przy zakrętach (Phoenix 2000). Wie ktoś może jak to ustawić w ER9X? Dwoje się i troje ale nie potrafię sobie z tym poradzić ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 https://www.youtube.com/watch?v=vpgGnb1ROP8 Powinno pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Tutaj masz moje ustawienia. http://pfmrc.eu/index.php?/topic/26017-mosqito-260-elektroszybowiec-w-wersji-kit/page-3&do=findComment&comment=441597 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasior199292 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Dzięki Wam! Bart07 z Twoich ustawień będę chciał skorzystać bo swoich MIXów raczej się boję , póki co klapy mam na jednym kanale ale jestem przed pierwszym lotem więc więcej chyba mi teraz nie potrzeba. Póki co ustawiłem: dyferencjał lotek, hamulec, klapy wg tego filmu , rewersy działają jak należy, funkcję EXPO/DR też mam (gdy przełączam poszczególne przełączniki, zmniejszają mi się wartości wychyleń poszczególnych elementów).Mam jednak pewien problem... prawa i lewa lotka jak również klapy delikatnie nie leżały tak jak powinny bez ruchu serw czyli w neutralnym położeniu... Nie chciało mi się grzebać mechanicznie w popychaczach/serwach bo nie były to aż tak duże wychylenia. Ustawiłem sobie to wszystko w zakładce LIMITS w II kolumnie (tam, gdzie domyślnie są wartości 0.0). Teraz sytuacja tych pasków wychyleń na "ekranie startowym?" przedstawia się u mnie w ten sposób.Czy w czymś to przeszkadza? Czy można ustawić neutralne położenie tych pasków tak, żeby klapy i lotki były już dobrze ustawione? Czy przed pierwszym lotem warto ustawić coś jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Nie. Te paski podają wartość wysyłanego sygnału. Można to też zobaczyć liczbowo. Drążki też można sobie wyświetlić. Ja też dotrymowuję na piechotkę. Sprawdzę w którym miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasior199292 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Hmm mam wrażenie, że jednak nie wszystko jest w porządku. Teraz się przyjrzałem ruchom lotek i prawa lotka (ta którą musiałem bardziej wytrymować) wydaje się wychylać do góry trochę mniej niż lewa lotka (też w górę). Czy trymując ograniczam jakoś ruch lotki w tym kierunku, w którym przeprowadzałem trymowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RenoFlo Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 pasior199292 pisze: Mam jednak pewien problem... prawa i lewa lotka jak również klapy delikatnie nie leżały tak jak powinny bez ruchu serw czyli w neutralnym położeniu... Nie chciało mi się grzebać mechanicznie w popychaczach/serwach bo nie były to aż tak duże wychylenia. Ustawiłem sobie to wszystko w zakładce LIMITS w II kolumnie (tam, gdzie domyślnie są wartości 0.0). Część pewnie zaskoczę: to podstawowy błąd !! najpierw należy poprawnie, symetrycznie zmontować mechanikę a potem dopiero korzystać z dobrodziejstw elektroniki i mikroprocesorów. Nie odwrotnie!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasior199292 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 No to rozkręcamy i zaczynamy od nowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi