buwi777 Opublikowano 27 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 Proszę admina o wykasowanie tego postu - drobne nieporozumienie z Vidlakiem zostało wyjaśnione. przepraszam za kłopot :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidlak Opublikowano 27 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 No chodziło właśnie o tą "beziskrowność". Tylko trochę nie po polskiemu to wyszło. Zaraz to poprawię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 29 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2008 Rozbierałem już kilka pompek modelarskich. Każda z nich była w środku (na zewnątrz elementu pompujacego) zapaskudzona paliwem. Raczej źle to świadczy o ich szczelności i dlatego podzielam obawy Vidlaka. W przypadku benzyny stosuję stary, bezpieczny i bardzo wygodny patent. Do pojemnika z paliwem wprowadzam nadciśnienie za pomocą gruszki od starego aparatu do pomiaru ciśnienia tętniczego (mozna osobno nabyć w aptekach). Paliwo płynie sobie do zbiornika szybko i bezpiecznie. Przy gruszce jest wygodny w użyciu zawór, który po otwarciu natychmiast zatrzymuje "napęd" naszej pompki i przerywa przepływ paliwa. Do napełnienia zbiornika 0,5 l wystarczy kilka razy ścisnąć gruszkę. Proste i wygodne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax Opublikowano 29 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2008 Pomysłowe . Muszę tylko zobaczyć, czy gdzieś nie mam jeszcze starego "ruskiego" ciśnieniomierza. Rurki już dawno sparciały - ale może "gruchy" nie wyrzuciłem. Dziękuję wszystkim za przedstawione pomysły i porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skeight Opublikowano 15 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2008 Witam. Może ktoś z was wie od jakich jeszcze samochodów można użyć pompki? oprócz skody 100. Teraz nie tak łatwo taką zdobyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Opublikowano 15 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2008 Ja używam od Skody 105/120. Zawsze to nowszy model Jest to pompa zębata. Uszczelnienie jest do ... niczego i zawsze zafajda komutator olejem. Przez co po dłuższym czasie rusza niezbyt chętnie. Ale jest niezawodna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 16 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2008 ...również od naszych południowych braci - od Favoritki; uszczelnienie jak u pezedmówcy, czyli do :ass: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rado Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Witam, odgrzewam starego kotleta, ale nie chcę zakładać nowego tematu. Jestem na etapie zaczynania zabawy ze spalinkami (metanol) i stanąłem przed wyborem pompki do paliwa. Najprościej kupić w modelarskim ale wydaje mi się przesadą dać za pompkę ponad 40 pln. Więc w ogrodniczym za 13 pln kupiłem spryskiwacz ciśnieniowy o pojemności 2l z zaworkiem naddciśnieniowym (max ciśnienie 2 bary). Wybrałem spryskiwacz z mosiężną końcówką. Powiększyłem otworek, przylutowałem kruciec, założyłem wężyk z filtrem i gotowe. 10 - 15 ruchów pompką i tankowanie zbiornika 200 ml trwa ok 1 min. Gdy zbiornik jest pełen zamykam zaworek, a następnie zaworkiem nadciśnieniowym wyrównuję ciśnienie w zbiorniku żeby przez przypadek nie wypuścić paliwa. Może komuś przyda się mój patent. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Ja przerobiłem pompkę spryskiwacza z PF126p (rolkową) - wymieniłem wężyk wewnątrz na taki do metanolu + smarowanie smarem grafitowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2011 ...pojemnik po mydle, taka naciskana z góry główka z wystającym króćcem podającym mydło, na który naciskamy wężyk silikonowy ...darmowy :!: :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.