Jump to content

Loty na symulatorze a w realu

Krzycho

Recommended Posts

Witam to mój pierwszy post nazywam się Krzysiek

Dziś dotarł do mnie symulator AeroFly Prodelux więc podłączyłem swoją MX12 i polatałem sobie samolotami a jest ich kilka np.Extra 330, Zlin,YAK,i jakiś depron i mam takie pytanie

Zastanawiam się nad kupnem samolotu sterowanego i czy sterowanie na symku a w realu jest takie samo bo jakieś to proste mi się wydaje

W realu jest trochę trudniej. Dla lepszego przygotowania się do prawdziwego lotu włącz sobie w symulatorze trochę wiatru i turbulencji. Najważniejsze, żebyś nauczył się lądować bardzo gładko i bez podchodzenia "schodkami" czyli całe podejście musi być na jednakowej prędkości i jednakowym ustawieniu modelu względem ziemi. Poza tym, jeśli nie masz problemów z kontrolowaniem lotu, czyli lecisz tam gdzie Ty chcesz a nie tam gdzie model chce, to możesz śmiało próbować na żywo.

a jeszcze powiedzieli byście mi czy to jest dobrze ustawione radio?Bo samolot szybko reaguje na ruch drążkado steru do przodu

switch sel;

D/R individ

GEAR inhibit

FLAP left sw

Wing Type;

Flaperon -off

-elewator-off

v-tail- off

Model type; Airplane

Modulation-PPM

Mode2

Thro normal

Trainer;

Normal

Aile pos 0

EXP lin

D/R 100%

Elev pos0

EXP lin

D/R 100%

Rudd pos0

EXP lin

D/R 100%

Travel Adj;

Thro H-150% L-150%

Aile L-100% R-100%

Elev D-100% U-100%

Rudd L-100% R-100%

Gear +100%

--100%

Flap U-100% D-100%

(Ele> F MX) off

E-DN 0%

E-up 0%

SW Right FWD

(Ail> rud MIX)

off

val 0%

sw aile D/R

Thro cut

--104

Flap system;

Flap 0%

Elev 0

MX1 > THR > THR

off

offset 0

0% 0%

sw right fwd

MX2 > THR > THR

off

offset 0

0% 0%

sw right fwd

MX3 > THR > THR

off

offset 0

0% 0%

sw right fwd

MX4 > THR > THR

off

offset 0

0% 0%

sw right fwd

exp w aile elev i rudd

Mozesz dac nawet do 50% - wtedy sterowanie bedzie sie odbywac bardziej wykladniczo - mniejszy ruch steru w poczatkowych fazach ruchu drazka.

Jak bys niewiedzial to aile-lotki, elev-ster wysokosci, rudd-ster kierunku.

Tak samo do normalnych lotow mozna dawac expo aby ograniczyc reakcje modelu na zbyt silne ruchy drazkow.

[edit] gdzie dokladnie w mazowieckim mieszkasz?? jak gdzies blisko mozna sie ustawic i polatac jka bedziesz mial fruu :D

W realu jest trochę trudniej.

Powiem inaczej, w Realu lata się bardzo trudno, sam kiedyś próbowałem, ale jak im przy lądowaniu modelem pozwalałem wszystkie dżemy i majonezy z półek, to mnie zaraz ochrona wywaliła i na tym się skończyło. W Tesco natomiast powstawiali stoiska z promocjami i nie ma gdzie lądować. Pozostałem przy symulatorze i czekam na otwarcie Biedronki. :) :) :)

Różnica między lataniem na symulatorze a lataniem realnym to mniej więcej tak jak różnica pomiędzy fotelem a fotelem elektrycznym - ADRENALINA.

Sorry za OT, ale tak jakoś mnie naszło.

• 2 weeks later...

Więc polatałem dziś na symulatorze ale samolot zachowywał się dziwnie otóż po delikatnym ruszeniu drążka w dół lotki szybko idą wgórę a gdy drążek biorę do góry stopniowo to lotki idą razem z drążkiem czzyli powoli

Co to może być?

Hej,

pisałeś, że symulator do Ciebie przyszedł - chyba nie chcesz powiedzieć, że go kupiłeś?

Na symulatorze nauczysz się bardzo podstawowych odruchów, itd., ale jak zaczniesz latać prawdziwym modelem to zobaczysz że jest inaczej (wcześniej Koledzy to pisali :) ). Na moje, starczy Ci FMS, sterowanie na klawiaturze jako-tako ustawiasz klawisze jak drążki i sobie latasz. Najwyżej wiatr też ustawiasz.

Później z prostym modelem idziesz latać w miarę bezwietrzną pogodę i to "wszystko" :) . Nie ma tu filozofii, kiedyś nie było zresztą symulatorów...

Ustaw sobie gee bee sprobuj 10 razy wystartowac i wylądowac .Nastepnie ustaw sobie jakisz szybki samolocik np balerinke przyspiesz gre do 120 % .I znowu 10 razy startujesz i lądujesz .Jezeli ani razu nierozbiles modelu .To kupujesz trenera i i dziesz polatac w realu na w miare bezwietrznej pogodzie.Napewno bedziesz dobrze przygotwany do pierwszych lotów.

Sprawa prosta niema co polemizowac.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.