leonarl Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Witam Mam pytanie natury technicznej,a mianowicie podczas nauki latanie i niezliczonej ilosci kretow :)Zostala uszkodzona antena odbiornika,a dokladnie goraca zyla zostala urwana,i teraz pytanie, jakiej grubosci zyle najlepiej dolutowac,wiem ze ma miec 31,5mm, tylko nie wiem co zastosowac. Chyba ze wywalic ta,i wlutowac jakis kabelek o danej dlugosci ? Czekam na jakies sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luko Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Grubość przewodu tu raczej nie ma znaczenia (chyba że się mylę), najważniejsza jest długość. Jak masz jakiś kabelek zbędny od serw, albo kawałek skrętki to będziesz miał nową antenkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonarl Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Ale to nie musi byc ekran ? Bo mam taki kabelek troche grubszy typowo pod wifi kupowany 50 ohm. czyli kabel normalnie lutuje od strony odbiornika, ekran+ zyla goraca a z drugiej strony usuwam ekran na odcinku 31,5mm,dobrze mysle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luko Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Zwykły przewód bez ekranu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonarl Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Jak moze byc sam kabel ? Ale Ty mowisz zeby do tej przeciwwagi przylutowac tak? Tak jak bylo w oryginale ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luko Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Tak, olewasz ekran. Bo element aktywny anteny jest na samym końcu, tam pod koszulką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Ale to nie musi byc ekran ? Bo mam taki kabelek troche grubszy typowo pod wifi kupowany 50 ohm. czyli kabel normalnie lutuje od strony odbiornika, ekran+ zyla goraca a z drugiej strony usuwam ekran na odcinku 31,5mm,dobrze mysle? Moim zdaniem to jest poprawne rozumowanie. Można sam 31mm odcinek lutować bezpośrednio do odbiornika (wtedy w ogóle bez ekranu). Sztukowanie jest chyba złym pomysłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonarl Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Mam tez taki kabelek: Z tym ze to nie jest od wifi i nie wiem czy ma 50 ohm Najlepiej bym dal ten czarny kabel, z ekranem na koncu i usunol ekran na 31,5 mm i na to termokurczliwka,tylko nie wiem czy ta przeciwwaga jest potrzebna ? Tego starego nawet nie sztukuje, gdyz byl on zlamany rozwno przy przeciwwadze, wiec nie bylo szans polaczyc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Wywal to coś czerwone i usuń ekran na 31mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonarl Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Wiem wiem przeciez nie dal bym tej antenki,tylko chodzilo mi o sam kabel czy sie nadaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luko Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Hmm nie wiem czy musi byc 50Ohm. Mam tez jeden odbiornik do regeneracji wiec zbede musial sprawdzic ile caly kabelek ma. Tu dlugosc tylko ma znaczenie bo to zwiazane jest z tym ze antena pracuje na 2,4GHz, znawca tematu nie jestem wiec nie bede precyzowal. Dlugosc sie nieznacznie zmienia chyba wbzaleznosci od przekroju anteny. Duzo osob podaje 31,5mm dla takiej anteny, ta fabryczna ma chyba troche mniej. W kazdym badz razie, zanim poleci zrob test naziemny, co bys w locie nie mial jakiejs niespodziewajki. Wysłane z mojego LG-P700 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonarl Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Cos takiego moze byc ? Mysle, ze z tym juz nic sie nie stanie. I na gotowo : Taki szybki test na szybko,w calym mieszkaniu dziala bez problemu,zobaczymyna zewnatrz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Niby dobrze, Jak nie zalejesz hotglutem miejsca w którym ta pancerna antena wychodzi z pudełka to urwie się raz dwa, Moim zdaniem o wiele lepiej było bez termokurczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonarl Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Ale termokurczka trzymana jest przez dwie polowki obudowy,wiec mysle ze bedzie ok. Urwala sie tylko dlatego ze bylo nie przymocowana,i podczas kreta ulamala sie. Termokurczke moge w kazdej chwili zdemontowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Tak, jest ładny przegub na obudowie, który jest podparty lutem na płytce. Moim zdaniem się urwie, ale mogę się mylić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi