Adam P. Opublikowano 2 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 Jakiś czas temu coś mnie naszło na wicherka, a że miałem akurat zapas sklejki i parę metrów listewek, to wicherek zaczął powstawać Trochę danych: Rozpiętość: 1380mm Pow. skrzydeł: ~ 27.6dm Przewidywane: -masa: ~800g -Obc. pow.nośnej: ~29g Sterowanie: -lotki krawędziowe(+klapolotki) -SW -SK Ostateczny wygląd: Pierwszy z góry w kolorach silver i ferrari red, poza tym troche zmienione oznaczenia i dodane oświetlenie. Po ok. Po osiemnastu godzinach miałem coś takiego: Po 25-ciu godzinach: Gumka łącząca skrzydła zrobiona metoda starszą niż wicherek -pocięta dętka rowerowa Gumka zastrzałów w taka sama, tylko węższa Waży to ~130g, przy sporej wytrzymałości Parę luźnych fotek: Już prawie gotowy bloczek: Jedna z najlepszych chwili przy budowie-wachlarzyk Cała podłoga jest odejmowana, przez nią jest lepszy dostęp do środka niż z góry, przez centropłat i okna, a zamknięcie podpatrzyłem w modelu "delfin"-deseczka cieńkiej sklejki z bolcami po dwóch stronach, które wkłada się w otwory we wręgach. Siła sprężystości sklejki przytrzymuje ściankę przy kadłubie, a zamknięcie jest banalnie proste i lekkie. Odwócony statecznik z dorobionym sterem kierunku: Wg. tego planu: 1 dzień - przygotowanie i sklejenie kratownic kadłuba, sklejenie kratownicy statecznika pionowego,2 dzień – wykonanie wręg i rozpórek oraz zmontowanie kadłuba, 3 dzień – przygotowanie żeberek skrzydła i statecznika poziomego, 4 dzień – zmontowanie obu połówek skrzydła oraz statecznika poziomego, 5 dzień – oczyszczenie i wykończenie części modelu, wykonanie zastrzałów i zamocowań, 6 dzień - wykonanie i zamontowanie podwozia, 7 dzień - wykonanie zamocowania i zamontowanie silnika, 8 dzień - zmontowanie i sprawdzenie całej konstrukcji, 9 dzień - pokrycie modelu i wstępna impregacja, 10 dzień - ostateczna impregnacja i wysuszenie, 11 dzień - wykończenie i sprawdzenie gotowego modelu, 12 dzień - pierwszy lot. Mam już 4.5 dnia pracy za sobą po dwóch podejściach :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi-000 Opublikowano 2 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 Po ok. Po osiemnastu godzinach miałem coś takiego: -widzę że masz dużo samozaparcia. u mnie by chyba to nie przeszło bo małżonka wyeksmitowała by mnie na stałe do piwnicy hehehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_wolebez Opublikowano 2 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 Bardzo ładnie to wygląda. Obecnie tez planuje a nawet jest rospoczeta budowa wicherka 25p. Lecz co do budowy to troszke truniej. Temat piwnica i jakiekolwiek majsterkowanie to tabu gdy kobiety chca byc równie dobrze dopieszczone jak nasze modele Wiec łapie wolne minuty i również działam. Obecnie jestem na poziomie naukowo budującym i nauce latanie :twisted: . Obecnie temat ODPAD którego miałem konczyc zmienia sie na orginalnego wicherka, lecz postaram sie równiez jakos go ulotnic pomimo iz bedzie cegłowaty. Czekam na dalsze relacje i ciekawe zdjecia. Jakie materjały zostosowałes ? Bo zmnieniam dotychcasowa strategje ze taniej jest lepiej czyli bede musiał zacząc wszystko od nowa i zostawic klejke 6mm. :oops: Jaki motorek przewidujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 -widzę że masz dużo samozaparcia. Miałem szczęście-w jednym czasie miałem pusty dom, czas i zapas materiałów-czego chcieć więcej? i nauce latanie :twisted: Tak, jak ja Jakie materjały zostosowałes ? Wszystko zgodnie z opisem, poza żeberkami(skl. 0.8mm zamiast 1mm i 1.2mm zamiast 1.5mm), zakończeniem płatów i przedostatnimi żeberkami(balsa 1,5mm). Dlaczego? Zabrakło sklejki :mrgreen: Bo zmnieniam dotychcasowa strategje ze taniej jest lepiej Jak narazie materiały kosztowały mnie ok. 40zł, czyli nie aż tak drogo jak przewidywałem - koszt dla 25P nie powinien być dużo wyższy Jaki motorek przewidujesz? Oto jest pytanie. Po wstępnych przemyśleniach i przeanalizowaniu mojej wydolności finansowej wybrałbym AP .09 A lub ASP .12A , jednak model będzie jeszcze sporo czasu czekał, aż nabędę odpowiednich umiejętności i dokompletuje wyposażenie, więc najprawdopodobniej zmienię jeszcze decyzję. Edit: Ostatnio odgrzebałem zakurzonego wicherka i postanowiłem go dokończyć. Zmieniłem trochę, zdecydowałem się na bardziej klasyczne wykonanie czyli pokrycie papierem i statecznik poziomy nie odwrócony względem planów. Kolorystyka pozostała, malowany farbami pactry w kolorach aluminium i insignia red. Statecznik pionowy wg. planów tylko wykonany z balsy(nie licząc tylnej listwy na której będzie się opierać kółko ogonowe) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł R Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Fajna maska z kolczugi w RWD :rotfl:, ładny ten wicherek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebBo21 Opublikowano 1 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 Też takiego buduje tylko skrzydła trochę bardziej wzmocnione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 5 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2009 Kolczuga dobra na ćwiczenie cierpliwości Skrzydła są też trochę wzmocnione Przy okazji zaokrągliłem krawędź natarcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 5 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2009 No ! Ładny modelik Mam do Ciebie prośbę Czy mógł byś napisać ile i jakiego materiału do tej pory zużyłeś? I przy każdym następnym update też bym prosił o zużyte materiały. Będę przeogromnie wdzięczny. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.