Adam P. Posted March 2, 2008 Posted March 2, 2008 Jakiś czas temu coś mnie naszło na wicherka, a że miałem akurat zapas sklejki i parę metrów listewek, to wicherek zaczął powstawać Trochę danych: Rozpiętość: 1380mm Pow. skrzydeł: ~ 27.6dm Przewidywane: -masa: ~800g -Obc. pow.nośnej: ~29g Sterowanie: -lotki krawędziowe(+klapolotki) -SW -SK Ostateczny wygląd: Pierwszy z góry w kolorach silver i ferrari red, poza tym troche zmienione oznaczenia i dodane oświetlenie. Po ok. Po osiemnastu godzinach miałem coś takiego: Po 25-ciu godzinach: Gumka łącząca skrzydła zrobiona metoda starszą niż wicherek -pocięta dętka rowerowa Gumka zastrzałów w taka sama, tylko węższa Waży to ~130g, przy sporej wytrzymałości Parę luźnych fotek: Już prawie gotowy bloczek: Jedna z najlepszych chwili przy budowie-wachlarzyk Cała podłoga jest odejmowana, przez nią jest lepszy dostęp do środka niż z góry, przez centropłat i okna, a zamknięcie podpatrzyłem w modelu "delfin"-deseczka cieńkiej sklejki z bolcami po dwóch stronach, które wkłada się w otwory we wręgach. Siła sprężystości sklejki przytrzymuje ściankę przy kadłubie, a zamknięcie jest banalnie proste i lekkie. Odwócony statecznik z dorobionym sterem kierunku: Wg. tego planu: 1 dzień - przygotowanie i sklejenie kratownic kadłuba, sklejenie kratownicy statecznika pionowego,2 dzień – wykonanie wręg i rozpórek oraz zmontowanie kadłuba, 3 dzień – przygotowanie żeberek skrzydła i statecznika poziomego, 4 dzień – zmontowanie obu połówek skrzydła oraz statecznika poziomego, 5 dzień – oczyszczenie i wykończenie części modelu, wykonanie zastrzałów i zamocowań, 6 dzień - wykonanie i zamontowanie podwozia, 7 dzień - wykonanie zamocowania i zamontowanie silnika, 8 dzień - zmontowanie i sprawdzenie całej konstrukcji, 9 dzień - pokrycie modelu i wstępna impregacja, 10 dzień - ostateczna impregnacja i wysuszenie, 11 dzień - wykończenie i sprawdzenie gotowego modelu, 12 dzień - pierwszy lot. Mam już 4.5 dnia pracy za sobą po dwóch podejściach :jupi:
adi-000 Posted March 2, 2008 Posted March 2, 2008 Po ok. Po osiemnastu godzinach miałem coś takiego: -widzę że masz dużo samozaparcia. u mnie by chyba to nie przeszło bo małżonka wyeksmitowała by mnie na stałe do piwnicy hehehe
szymon_wolebez Posted March 2, 2008 Posted March 2, 2008 Bardzo ładnie to wygląda. Obecnie tez planuje a nawet jest rospoczeta budowa wicherka 25p. Lecz co do budowy to troszke truniej. Temat piwnica i jakiekolwiek majsterkowanie to tabu gdy kobiety chca byc równie dobrze dopieszczone jak nasze modele Wiec łapie wolne minuty i również działam. Obecnie jestem na poziomie naukowo budującym i nauce latanie :twisted: . Obecnie temat ODPAD którego miałem konczyc zmienia sie na orginalnego wicherka, lecz postaram sie równiez jakos go ulotnic pomimo iz bedzie cegłowaty. Czekam na dalsze relacje i ciekawe zdjecia. Jakie materjały zostosowałes ? Bo zmnieniam dotychcasowa strategje ze taniej jest lepiej czyli bede musiał zacząc wszystko od nowa i zostawic klejke 6mm. :oops: Jaki motorek przewidujesz?
Adam P. Posted August 30, 2009 Author Posted August 30, 2009 -widzę że masz dużo samozaparcia. Miałem szczęście-w jednym czasie miałem pusty dom, czas i zapas materiałów-czego chcieć więcej? i nauce latanie :twisted: Tak, jak ja Jakie materjały zostosowałes ? Wszystko zgodnie z opisem, poza żeberkami(skl. 0.8mm zamiast 1mm i 1.2mm zamiast 1.5mm), zakończeniem płatów i przedostatnimi żeberkami(balsa 1,5mm). Dlaczego? Zabrakło sklejki :mrgreen: Bo zmnieniam dotychcasowa strategje ze taniej jest lepiej Jak narazie materiały kosztowały mnie ok. 40zł, czyli nie aż tak drogo jak przewidywałem - koszt dla 25P nie powinien być dużo wyższy Jaki motorek przewidujesz? Oto jest pytanie. Po wstępnych przemyśleniach i przeanalizowaniu mojej wydolności finansowej wybrałbym AP .09 A lub ASP .12A , jednak model będzie jeszcze sporo czasu czekał, aż nabędę odpowiednich umiejętności i dokompletuje wyposażenie, więc najprawdopodobniej zmienię jeszcze decyzję. Edit: Ostatnio odgrzebałem zakurzonego wicherka i postanowiłem go dokończyć. Zmieniłem trochę, zdecydowałem się na bardziej klasyczne wykonanie czyli pokrycie papierem i statecznik poziomy nie odwrócony względem planów. Kolorystyka pozostała, malowany farbami pactry w kolorach aluminium i insignia red. Statecznik pionowy wg. planów tylko wykonany z balsy(nie licząc tylnej listwy na której będzie się opierać kółko ogonowe)
Paweł R Posted August 31, 2009 Posted August 31, 2009 Fajna maska z kolczugi w RWD :rotfl:, ładny ten wicherek
sebBo21 Posted September 1, 2009 Posted September 1, 2009 Też takiego buduje tylko skrzydła trochę bardziej wzmocnione
Adam P. Posted September 5, 2009 Author Posted September 5, 2009 Kolczuga dobra na ćwiczenie cierpliwości Skrzydła są też trochę wzmocnione Przy okazji zaokrągliłem krawędź natarcia
Malker Posted September 5, 2009 Posted September 5, 2009 No ! Ładny modelik Mam do Ciebie prośbę Czy mógł byś napisać ile i jakiego materiału do tej pory zużyłeś? I przy każdym następnym update też bym prosił o zużyte materiały. Będę przeogromnie wdzięczny. Pozdrawiam
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.