polpakpol Opublikowano 17 Maja 2014 Opublikowano 17 Maja 2014 Witam, posiadam aparaturę 2.4 GHz z wyjściem oznaczonym napisem TRENER i wyjście to wygląda jak by pasował kabel Jack. Chciałbym dokupić inną aparaturę i połączyć je tym kablem aby nauczyć brata latać modelami RC. Jaki kabelek jest potrzebny i jaka musi być 2 aparatura aby to wszystko działało ?? Może być np. na 35 MHz ??? Czy musi być na 2.4 GHz ?
polpakpol Opublikowano 18 Maja 2014 Autor Opublikowano 18 Maja 2014 Dodam też że po włożeniu słuchawek do tego gniazda słychać sygnał. Wystarczy tylko kabelek Jack-Jack ??
polpakpol Opublikowano 18 Maja 2014 Autor Opublikowano 18 Maja 2014 Pomoże ktoś ?? Można w ten sposób połączyć te aparatury kablem ?? PS, Przy jednym z przełączników jest napisane Vector Switch ON/OFF ktoś wie co oznacza ??
magilla Opublikowano 23 Maja 2014 Opublikowano 23 Maja 2014 A zdradzisz nam co to za aparatura? Wyjscie jack to przewaznie "trener" ale do podlaczenia do komputera i trenowania na symulatorze. Aparatura musi mieć obsługę portu wyjścia i wejścia. Tanie apki mają tylko nadawanie przez ten port. Droższe aparatury można łączyć ale i tak najlepiej mieć takie same urządzenia bo sygnał nie zawsze jest taki sam.
TomekH Opublikowano 23 Maja 2014 Opublikowano 23 Maja 2014 Nie trzeba mieć takich samych urządzeń... wystarczy żeby trener odbierał a uczeń nadawał tak samo (najczęściej PPM). Ja mam Turnigy 9x z softem ER9X a jako ucznia używam FS-T4B którą kupiłem za 30zł na alledrogo. Taki zestawik bardzo ładnie się spisuje do nauki latania, no i nie rujnuje kieszeni
poharatek Opublikowano 23 Maja 2014 Opublikowano 23 Maja 2014 Wystarczy sam kabel polutowany według schematu jak na obrazku, czy jakąś elektronikę dodawałeś? Mam apkę z zestawu RTF Pionieera (wyglada niemal identycznie jak FS-T4B) i się zastanawiam nad połączeniem z 9x.
TomekH Opublikowano 23 Maja 2014 Opublikowano 23 Maja 2014 Żadnej elektroniki nie dodawałem. Dorobiłem tylko gniazdo jack 3,5mm które wypuściłem z góry aparatury tak aby nie bawić się w niestandardowe kabelki... Jeśli się nie mylę to zrobiłem to według Twojego schematu. Jeśli chcesz to zrobię fotografię przeróbki i wrzucę na forum
magilla Opublikowano 23 Maja 2014 Opublikowano 23 Maja 2014 wystarczy żeby trener odbierał a uczeń nadawał tak samo (najczęściej PPM) Właśnie tutaj jest warunek kompatybilności dlatego napisałem że nie zawsze. TomekH ale raczej nie da się rady spiąć 2x FS-T4B?
TomekH Opublikowano 23 Maja 2014 Opublikowano 23 Maja 2014 Na pewno nie bez poważniejszych przeróbek... W każdym razie, jak zauważyłeś, aparatura Trener powinna być "lepsza" i obsługiwać wejście PPM. Aparatura Uczeń może być niemalże dowolna, byle nadawała również PPM. Tak czy inaczej, my tu gadu gadu a póki co autor tematu jeszcze nie określił jaką ma aparaturę
polpakpol Opublikowano 23 Maja 2014 Autor Opublikowano 23 Maja 2014 Aparatura to Sky Flight Hobby jakiś no-name więc raczej nie warto się męczyć z tym
Rekomendowane odpowiedzi