manio007 Opublikowano 20 Maja 2014 Opublikowano 20 Maja 2014 Witam mam taki problem posaiadam aparature graupner x388s zakupiłem do niej moduł frsky 2.4 gHz http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__14355__FrSky_DF_2_4Ghz_Combo_Pack_for_JR_w_Module_RX.html ponieważ jak wszyscy chce przejśc na to nadawanie problem jest taki że gdy podłaczam ten moduł to serwa działaja lecz na ekranie aparatury przy ruszaniu drązkami nie ważne jakimi napięcie aparatury zaczyna drgać ,migać np jest 10,3 po chwili 10,2 i tak miga róźne napięcie co może być tego przyczyną ?
otp2 Opublikowano 20 Maja 2014 Opublikowano 20 Maja 2014 Było już gdzieś o tym. To wachanie napięcia o dziesiętne części V wynika z tego, że moduł Frsky jak i inne pewnie też pobiera prąd impulsowo.
manio007 Opublikowano 20 Maja 2014 Autor Opublikowano 20 Maja 2014 czy to może spowodować podczas lotu samolotem utrate zasiegu lub inne nie przyjemne sytuacje ? Ponieważ mam makiete i było by mi jej szkoda. Ale dziwi mnie to że na starym module od graupnera to nie miga . Można to naprawić żeby nie migało czy nie ma sie na to wpływu?
otp2 Opublikowano 20 Maja 2014 Opublikowano 20 Maja 2014 Z tego co pamiętam to nikt tym się nie przejmował, latali normalnie. Zobacz np. ten topic http://rc-fpv.pl/printview.php?t=7212&start=0&sid=3dc6fe4f7cb3bec0ed8abec61ee1a539 jest właśnie o tym. edit Czyli Możesz jak w linku powyżej dolutować kondensator na pinach zasilania modułu, nie zaszkodzi a może pomóc z wyświetlaniem tego napięcia. No ale trzeba grzebać w radiu.
manio007 Opublikowano 21 Maja 2014 Autor Opublikowano 21 Maja 2014 Aha a dlaczego np w mojej innej aparaturze turnigy 9xr z tym modułem napięcie nie miga? z tym samym modułem oczywiście
Zycior Opublikowano 24 Maja 2014 Opublikowano 24 Maja 2014 Aha a dlaczego np w mojej innej aparaturze turnigy 9xr z tym modułem napięcie nie miga? z tym samym modułem oczywiście Choćby dlatego, że turnigy 9xr już w trakcie projektowania była przystosowana do pracy w paśmie 2.4G więc i np. zasilanie modułu jest inaczej odfiltrowane. Dołożenie kondensatora (a najlepiej dwóch - ceramika + elektrolit) powinno załatwić temat.
Rekomendowane odpowiedzi