milo Opublikowano 5 Czerwca 2014 Opublikowano 5 Czerwca 2014 Od pewnego czasu pracuję nad nowa wersją szybowca ADW-1. Pierwotnie miał płaty ze styro-balsa, jednak ciężar i braki mojego warsztatu skłoniły mnie do zaprojektowania nowych płatów, konstrukcyjnych. Profil RG15, rozpiętość ok 216 cm, waga, obciążenie powierzchni, jeszcze nie wiem. Niebawem oblot. 1
Wojtek Sz Opublikowano 11 Czerwca 2014 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Cześć jak tam prace przy modelu, oklejony. A może już oblatany.
milo Opublikowano 11 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 11 Czerwca 2014 Model oklejony.....jeszcze wkleić lotki, serwa lotek i w górę, może sobota, niedziela.
piromarek Opublikowano 12 Czerwca 2014 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Cześć. Fajny model. To raczej złudzenie , czy model ma podwójny wznios ? Jakie zasosowałeś bagnety ? Mógłbyś zrobić zdjecie jak poukładasz wyposażenie ? A jakie masz plany co do startów ? Masz wyciągarkę czy raczej przewidujesz gumę ? pozdrawiam
milo Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2014 Wznios 1 st na centro i 1 st na końcówce, bagnet stakowy fi 6 mm, wyposażenie std, czyli : komora balastowa, pakiet serwa odbiornik, nic szczególnego. Podstawowy start to hol gumowy, model zabieram w lipcu w Bieszczady, zmierzam polatać na zboczu
piromarek Opublikowano 13 Czerwca 2014 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Fajnie się z gumy strzela, choć ja mam doświadczenie, może dlatego że hol był krótki i guma nie profi, że trochę małe wysokości uzyskiwałem. No i na zakotwiczenie trzeba uważać bardzo , coby śledzia z czoła nie wyciągać Wydaje mi się, że gdzieś czytałem jak taki hol zabił człowieka obsługi. Trza uważać. No i jak już puścisz model, "to po ptakach", jak się pomylisz to "pług jednoskibowy" Choć jakby się uprzeć, jakieś wyczepienie czy to w modelu czy samego holu można by skombinować. Plus jest taki, że bierzesz to w kieszeń razem z modelem i nie potrzebujesz pomocnika. Latasz do sfalczenia. Zważyłeś go już może ?
milo Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zaryzykuję Może mnie nie wywalą z forum ...... Pierwszy link to moje doświadczenia co do holu gumowego.Drugi to mój wątek traktujący w całości o budowie modelu.....prototypu jak i obecnej wersji. Szybowiec wyważony, gotowy do oblotu jutro, waga do lotu 1110 g czyli obciążenie powierzchni nośnej ok 33 g/dm^2. http://forum.aerodesignworks.eu/viewtopic.php?f=53&t=331 http://forum.aerodesignworks.eu/viewtopic.php?f=61&t=415
milo Opublikowano 25 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 25 Czerwca 2014 Oblot odbył sie półtora tygodnia temu, ale dopiero teraz mogę pokazać model w locie. Filmik jeden , reszta na ADW. Miłego oglądania
milo Opublikowano 21 Lipca 2014 Autor Opublikowano 21 Lipca 2014 "Amok" poleciał na zboczu....miejsce Dźwiniacz-Bieszczady.
Rekomendowane odpowiedzi