milo Opublikowano 5 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 Od pewnego czasu pracuję nad nowa wersją szybowca ADW-1. Pierwotnie miał płaty ze styro-balsa, jednak ciężar i braki mojego warsztatu skłoniły mnie do zaprojektowania nowych płatów, konstrukcyjnych. Profil RG15, rozpiętość ok 216 cm, waga, obciążenie powierzchni, jeszcze nie wiem. Niebawem oblot. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Sz Opublikowano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 Cześć jak tam prace przy modelu, oklejony. A może już oblatany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milo Opublikowano 11 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 Model oklejony.....jeszcze wkleić lotki, serwa lotek i w górę, może sobota, niedziela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piromarek Opublikowano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Cześć. Fajny model. To raczej złudzenie , czy model ma podwójny wznios ? Jakie zasosowałeś bagnety ? Mógłbyś zrobić zdjecie jak poukładasz wyposażenie ? A jakie masz plany co do startów ? Masz wyciągarkę czy raczej przewidujesz gumę ? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milo Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Wznios 1 st na centro i 1 st na końcówce, bagnet stakowy fi 6 mm, wyposażenie std, czyli : komora balastowa, pakiet serwa odbiornik, nic szczególnego. Podstawowy start to hol gumowy, model zabieram w lipcu w Bieszczady, zmierzam polatać na zboczu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piromarek Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 Fajnie się z gumy strzela, choć ja mam doświadczenie, może dlatego że hol był krótki i guma nie profi, że trochę małe wysokości uzyskiwałem. No i na zakotwiczenie trzeba uważać bardzo , coby śledzia z czoła nie wyciągać Wydaje mi się, że gdzieś czytałem jak taki hol zabił człowieka obsługi. Trza uważać. No i jak już puścisz model, "to po ptakach", jak się pomylisz to "pług jednoskibowy" Choć jakby się uprzeć, jakieś wyczepienie czy to w modelu czy samego holu można by skombinować. Plus jest taki, że bierzesz to w kieszeń razem z modelem i nie potrzebujesz pomocnika. Latasz do sfalczenia. Zważyłeś go już może ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milo Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zaryzykuję Może mnie nie wywalą z forum ...... Pierwszy link to moje doświadczenia co do holu gumowego.Drugi to mój wątek traktujący w całości o budowie modelu.....prototypu jak i obecnej wersji. Szybowiec wyważony, gotowy do oblotu jutro, waga do lotu 1110 g czyli obciążenie powierzchni nośnej ok 33 g/dm^2. http://forum.aerodesignworks.eu/viewtopic.php?f=53&t=331 http://forum.aerodesignworks.eu/viewtopic.php?f=61&t=415 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milo Opublikowano 25 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Oblot odbył sie półtora tygodnia temu, ale dopiero teraz mogę pokazać model w locie. Filmik jeden , reszta na ADW. Miłego oglądania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milo Opublikowano 21 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 "Amok" poleciał na zboczu....miejsce Dźwiniacz-Bieszczady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi