SP7WNA Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Witam zakupiłem aparaturę Graupnera MZ 24 super sprzęt teraz chciałbym dokonać zakupu telemetrii , widziałem na stronie http://www.sm-modellbau.de/shop/product_info.php?products_id=127&cPath=11 czy ktoś z grupy wie coś na ten temat będę wdzięczny za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 a co chcesz mierzyć? ja używam tego: http://www.sm-modellbau.de/shop/index.php?cPath=18&XTCsid=32bfe3183c2a7de4f2ca342097abae50 gdzie mam wszytkie sensory wbudowane. Do unioga trzeba je dodatkowo dokupić w razie potrzeb GPS'a biore od graupnera, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SP7WNA Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Miejsca sporo w mldelu może na wyrost ale wszystko od prądu napięcia wysokości prędkości vario GPS temperatura RPM silnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 no to możesz spokojnie zastosować te dwa moduły lub oryginalne moduły graupnera. Wszystko działa bez problemu. Jedyne ograniczenie to jeden moduł danego typu w układzie. Typy modułów to: GEM - prąd, napięcie, napięcie na celach, temperatura, rpm, fuel GAM- prąd, napięcie, napięcie na celach, temperatura, rpm, fuel, vario VARIO - samo vario GPS - GPS+vario ESC - ESC moduły SM możesz konfigurować do pracy jako GEM, GAM lub ESC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SP7WNA Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Czyli zaczynam zakup modułu głównego SM potem reszta tylko tu jest problem które moduły konkretnie biorąc pod uwagę że zależy mi naa) prąd, i pozostały do końcab)napieciec)variod)GPSe)temperaturaf)RPM silnikag)prędkość chodzi o dokładną konfigurację dokładnych typów modułów biorąc pod uwagę maksymalne obciążenie pakietu 50-60A Widziałem że większość modułów ma podobne wyposażenie wieloczujnikowe ale jeden czy dwa czujniki by jeszcze brakowało więc jakoś to trzeba połączyć i odpowiednio dobrać I jeszcze pytanie czy wszystkie parametry są wyświetlane w czasie rzeczywistym w MZ-24 na jego wyświetlaczu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 no to moduły juz sobie dobieraj na stronie ja to mam wszystko w dwóch modułach Unisense-E + moduł GPS graupnera. No może bez pomiaru temperatury (bo nie potrzebuje) Wszytko jest widoczne tylko trzeba przełączać ekrany. Lepszym rozwiązaniem są słuchawki, bo nie trzeba odrywać oczu od modelu, a wszystko wiadomo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SP7WNA Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Dziękuję za informację przepraszam że tak dopytuję ale nie chcę popełnić jakiejś pomyłki, wchodząc do sklepu sprzedawca widzący osobę co nie ma pojęcia wciska to z czym ma problem zbytu może nie zawsze albo ja mam takiego pecha. Nigdy nie miałem problemów w niemieckich sklepach Zamawiam moduły dziękuję za informację jak dojdzie paczka zrobię fotki i umieszczę na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psiwak Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Jurek, tak z innej beczki to czy te moduly (Unisens) sa na tyle dokładne zeby mierzyc prad pobierany przez np serwa? Pytam bo zakladam ze ty to mierzyles Unilogiem i tym ) i sam powoli zbieram sie do zakupu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Tak, mierze nimi prąd serw. Rozdzielczość 0.1A. Dla moich potrzeb wystarcza Mam w każdym modelu treningowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SP7WNA Opublikowano 29 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Zamówiłem na chwilę obecną taką konfigurację http://www.sm-modellbau.de/shop/product_info.php?products_id=47&cPath=11 http://www.sm-modellbau.de/shop/product_info.php?products_id=127&cPath=11 Czekam za przyjazdem kolegi który przywiezie tą elektronikę za dwa tygodnie, czas nie gra roli w tym momencie bo szykuję się na urlop. Przydał by się jeszcze jeden mniejszy moduł o którym Jurku wspomniałeś ale następnym razem do następnego modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SP7WNA Opublikowano 31 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Przyszły elementy telemetri wszystko ppdlaczone. Mam tylko pytanie czy na wskaźnikach graficznych napięcia pakietu oraz prądu jest zła skala wskaźnik przykładowo ma zakres 300A czy można przestawić rozdzielczość przykładowo do 50A. Wszystkie wartości poniżej graficznych cyfrowe są dokładnie przedstawione czyli napięcie prąd i prąd wytracony z pakietu super dokładnie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi